SSK'lı Çalışanlar İçin Ticaret Rehberi Yazımızın devamında ise asıl amacımız olan SSK'lı çalışanlar için ticaret rehberinden bahsedeceğiz. İşçi sözleşmesinde engellenmediği takdirde SSK'lı çalışan kişiler bir şirket kurabilmekte ve şirketlerini kurarak ticari faaliyet yürütebilmektedir.
4A SSK Kapsamında Sigortalı Çalışırken Şahıs Şirketi Kurmak
Hali hazırda çalıştığınız iş yerinizle yaptığınız iş sözleşmesinde şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi varsa, çalıştığınız firma sizi tazminat ödemeden işten çıkarabilir. Bu şekilde bir madde bulunmuyorsa şirket kurabilirsiniz.
Bir özel sektör çalışanının şirket kurması, kanunlar tarafından yasaklanmış bir durum değildir. Fakat bir özel sektör çalışanının, çalışmakta olduğu şirket ile olan sözleşmesinde şirket açamaz ya da herhangi bir şirkete ortak olamaz gibi bir madde bulunuyorsa, böyle durumlarda süreç farklı işler.
Sigortalı bir işte (4/a) çalışırkende vergi mükellefiyetine başlayabilirsin. Sigortalılığın sona erinceye veya kesintiye uğrayıncaya kadar sgk 4/a'lı olarak sigortalılığın devam eder. Yani kesintisiz 4/a lı olduğun sürece bağ-kur 4/b problemi olmaz.
Sigortalı çalışıyorken iş yeri açılması durumunda kişinin adresine SGK'dan bir tebligat gelecektir. Bu tebligatta eğer SSK'lı çalışmaya ara verilirse Bağkur primi ödenmesi gerekliliği belirtilecektir. – SSK'lılığın kesintiye uğraması 1 gün dahi olsa bu kişi artık Bağ-Kur kapsamında sayılacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil.
Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de sigortalı çalışan iş yeri açabilir mi sorusu olmakta. 4a yani ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adınıza bir işyeri açabilirsiniz.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Biz size şimdiden yanıt verelim; 2011'de yapılan değişiklik sonrası kişi hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilir. 6111 sayılı torba yasa ve 5510 sayılı kanunda bulunan 53. maddede kişi hem kendi primini ödeyebilir hem de başka yerde çalışarak SSK'lı olabilir.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır. Bu yasaklardan birkaçı ofis ve büro açamayacakları yönündedir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
Genellikle şirket kurmanın maliyeti kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketlerinde maliyetler 300 – 1000 TL arasındayken limited şirketlerinde 15 Bin – 20000 TL, anonim şirketlerde ise 60 Bin – 200 BİN lira civarında farklılık göstermektedir.
Bu işlerle genelde muhasebeciler yürüttüğü için piyasada "muhasebeci olmadan olmaz" kanısı oluşmuş. Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
“Davalının, mesai sonrasında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm hukuk sistemimizde bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler açısından işçinin birden fazla işyerinde çalışmasında mevzuat açısından engel yoktur.
İş sözleşmesinde başka bir iş yapma yasağı varsa kendi adınıza işyeri açamazsınız. Adınıza işyeri olması ancak sözleşmenizde işyeri açamaz diye bir ibare varsa size sorun olur ve sözleşme feshine kadar gider.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Konuya ilişkin olarak çalışan ile işveren arasındaki sözleşmede ayrıca belirtilen bir yükümlülük yoksa çalışan kendi adına şirket kurabilir veya başka bir şirkete ortak olabilir.
Kendi adına şahıs işletmesi açan yada şirket ortağı olan kişiler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B'li olurlar. Bu kişiler Bağ-Kur emeklilik şartlarına göre emekli olurlar. Emeklilikte son 2520 gün ödenen prim SSK mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olacağınızı belirler.
SİGORTALILARIN KENDİLERİNİ SGK'YA BİLDİRMESİ
Buna göre 5510 sayılı Kanunun 4-1/a bendi kapsamındaki sigortalılar çalışmaya başladıklarını, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde örneği ekte sunulan sigortalı bildirim belgesi ile doğrudan veya internet ya da benzeri ortamda SGK'ya bildirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri