İsteğe bağlı sigorta, kişilerin emekli olmak ve ücretsiz sağlık hizmeti almak için kendi tercihleriyle prim ödediği bir sistemdir. İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLDU? İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olan (tüm sigorta kollarına tabi olmayıp haklarında bazı sigorta kolları uygulanan sigortalılar) sigortalılık hali isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmez.
İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasındaysa 25 yıl sigortalı kalma süresinin dolması, 60 yaş şartının karşılanması ve 4500 gün prim ödenmesi gerekir. İlk sigorta girişi 1 Mayıs 2008 sonrasındaysa 5400 gün prim ve 63 yaş koşulu aranır. İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim koşulu bulunur.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
İlgili 34 soru bulundu
Ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların kalan sürelerini isteğe bağlı sigorta kapsamında tamamlama yönündeki talepleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlamaktadır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
İsteğe bağlı sigorta prim oranı, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık % 32'sidir. Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir.
Bu üç statüye göre sigortalı sayılmayan ya da ay içinde 30 günden eksik çalışan 4/a sigortalılarına da isteğe bağlı sigortalı olabilme imkânı tanınmış, fakat ödedikleri bu isteğe bağlı primler 4/b sigortalılık statüsü olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
SGK prim ödemelerimi nasıl gerçekleştirebilirim? Tüm SGK prim/borç ödemelerinizi İnternet Şubesi ve Mobil Şube uygulamamızdan ya da Türkiye Finans şubelerinden hızlı ve kolayca yapabilirsiniz. Dilerseniz Türkiye Finans kredi kartınızı kullanarak sgk.gov.tr üzerinden prim/borç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir işyerinde çalışılmamasına rağmen sigortalılığın isteğe bağlı sigorta devam ettirilmesi önemli bir haktır. Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır.
Ancak bazı sigortalıların değişik sebeplerden dolayı primleri eksik kalmış durumda. Bunları çalışarak ya da aydan aya isteğe bağlı ile ödeyerek tamamlamak mümkün. Fakat bunun dışında toplu olarak ödeme imkânları da bulunuyor. Böylece hiç zaman kaybetmeden yıllarca beklemeden toplu prim sahibi olabilirsiniz.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren asgari ücrete uygulanacak olan sigorta primi tutarlarının detayları aşağıdaki gibidir: Asgari ücret: 20.002,50 TL. Sigorta primi işçi payı (%14): 2.800,35 TL. Sigorta primi işveren payı (%15,5)*: 3.100,39 TL.
İsteğe bağlı sigorta primi asgari ücretin yüzde 32'si oranında belirleniyor. İsteğe bağlı sigorta primi 4292,48 TL'den 6.395,79 TL seviyesine çıkacak.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
İsteğe bağlı sigorta primini art arda üç ay ödemeyenlerin, primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sigortalılığı sona erer (SSK.85/D-c).
-Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olanlar, -18 yaşını doldurmuş olanlar, -İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmuş olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Bunlardan, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ile genel sağlık sigortası primi her ay 30 gün üzerinden ödenir. 5- 30 günden az zorunlu sigortalı olarak çalışanlar kalan sürelerini isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayabilirler.
2024 yılı için ödenmesi gereken prim tutarı, prime esas kazancın alt sınırının 30 katı üzerinden hesaplanmak suretiyle bulunan 6.400,80 TL'dir.
Ev kadınları SGK'ya başvurarak, isteğe bağlı sigortalı olabiliyor, düzenli prim ödeyerek, emeklilik hakkını da alabiliyor. Sigortalılık süresi ise SGK'ya yapılan başvurunun kayıtlara geçmesi ile başlıyor. Aylık ödenecek primleri de sınırlar dahilinde ev kadınları kendileri belirliyor.
25 yıllık sigorta süresi ve 60 yaş – 58 yaş kriterini sağlayan vatandaşlar, emekli maaşına yapılan son zam ile birlikte 4500 günden alacağı emekli maaşı, 2023 yılı için minimum 7.500 TL'dir.
3600 gün emeklilik şartları, kadın ve erkekler için farklıdır. Kadınlar için 3600 gün emeklilik yaşı, 3600 gün ve 15 yıl şartını birlikte tamamlama tarihine göre 50 ile 58 yaş arasında değişir. Erkekler için 3600 gün emeklilik yaş aralığı ise 55 ile 60 yaş arasındadır.
Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri