Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama ilkeleri, en basit haliyle pazarlamanın 4P'si adı altında toplanmıştır. 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini ifade eder.
Pazarlama karması, pazarlamayı en iyi şekilde yapmak için kullanılan bir araçtır. Pazarlama karması, Ürün, Yer, Promosyon (Tutundurma) ve Fiyat kavramlarının stratejik olarak belirlenmesidir.
Dünyada pazarlama denilince ilk akla gelen isim olan Philip Kotler tarafından literatüre kazandırılan “4P” adını Ürün (Product), Fiyat (Price), Dağıtım (Place), Tutundurma (Promotion) almaktadır.
Pazarlamanın 7P'si Philip Kotler tarafından geliştirilmiştir. “7P” 1- Product – Ürün 2- Price – Fiyat 3- Place – Dağıtım 4- Promotion – Tutundurma 5- People – İnsan 6- Physical Evidance – Fiziksel olanaklar 7- Process – Süreç Klasik olarak, Pazarlamanın 4p si karmasına ek olarak 3 yeni kavram eklenilm…
İlgili 40 soru bulundu
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
4P, ürün, fiyat, yer ve promosyon bileşenlerine odaklanırken, 4C, müşteri değeri, müşteri maliyeti, müşteri kolaylığı ve iletişim bileşenlerine odaklanır.
Yazıda da belirttiğimiz gibi 4P'ler, ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma olmak üzere dört temel pazarlama unsurunu tanımlar. 7P'ler ise 4P'lere fiziksel kanıtlar, insanlar ve süreçler olmak üzere üç ek unsur ekler.
Pazarlama stratejisinin temelini oluşturan pazarlama karmasının 4 değişmez unsurudur. Adını, P harfi ile başlayan 4 İngilizce kelimenin başharflerinden alır: product (ürün), price (fiyat), place (satış noktası) ve promotion (tanıtım).
4P pazarlama stratejisi olarak da bilinen pazarlama karması elemanları ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım aşamalarından oluşmaktadır. Bu elemanlar sayesinde işletmeler, tüketicilere en doğru, en kullanışlı ve en kaliteli ürün ve hizmetleri sunmayı hedeflerler.
Pazarlama karması, şirketlerin pazarlama departmanlarının kullandığı en temel stratejiler arasında yer almaktadır. Pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi sürecinde pazarlama yöneticisinin karar vermesi gereken temel değişkenlere pazarlama birleşenleri ya da pazarlama karması denir.
Pazarlama ; Product, Price, Place, Promotion, People, Process, Physical olmak üzere şimdilik toplam 7P'den oluşmaktadır.
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Örneğin 4A zorunlu sigorta kolunun işleyişi, çalışanın brüt maaşı üzerinden sağlık, malullük ve emeklilik primlerinin, gelir vergisi kesintilerinin işveren tarafından yapılıp devlete ödenmesi olarak özetlenebilir. 4B'de ise çalışan, maaş üzerindeki gerekli kesintileri bizzat kendisi yaparak devlete öder.
Dağıtım (Place):
Dağıtımın görevi, doğru ürünü zamanında müşteriye ulaştırmaktır. Dağıtımın pazarlama karmasındaki yaratıcılığı kısıtlı olarak görülse de, pazarlama da büyük öneme sahiptir.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Pazarlama 1.0 ise sanayi devrimiyle birlikte başlamıştır. Bu dönemde teknolojinin merkezinde endüstriyel makineler yer almaktaydı. Ürünler oldukça basit olup, herhangi bir hedef yahut analiz güdülmeksizin pazara sunulmak üzere tasarlanıyorlardı. Tek amaç standartlaştırmak ve büyük ölçekte üretim yapmaktı.
Pazarlamanın 5 P'si var:Doğru tanıtım, doğru ürün, doğru kitle, doğru yer ve doğru fiyat… Aslında formül basit yani.
Ürünler doğru yerlerde ve doğru zamanda müşteriye sunulmalıdır. Pazarlama karması ile bu alanda da çalışmalar yapılır. Sonuç olarak pazarlama karması, işletmelerin süregelen bir başarı elde etmeleri için önemli ve etkili bir araçtır. 4P stratejisinin doğru uygulanması şirketlerin hedeflerine ulaşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri