4x2 Araçlar (İki Tekerlekten Çekiş): Genellikle ön tekerleklerden çekiş alırlar ve arka tekerlekler dönme işlevi görür. Bazı araçlarda ise çekiş gücü arka tekerleklere aktarılır. Yol Tutuş ve Sürüş: 4x2 araçlar, normal şartlarda asfalt yollar gibi düz zeminlerde iyi bir yol tutuşu ve sürüş performansı sunarlar.
4x4 nedir sorusuna, “dört çeker” yani motor gücünün eşit bir şekilde dört tekere iletilebildiği anlamına gelir diyebiliriz. Bir diğer SUV araç seçeneği ise 4x2'dir. 4x2 önden çekişli ya da arkadan itişli araçlara denir ve daha çok günlük kullanıma uygun araçlar bu özelliğe sahiptir.
Binek araçların geneli 2X4'tür. Hatchback, Sedan gibi kasa tiplerindeki araçlar önden çekişli ya da arkadan itişlidir. Piyasada önden çekişli arabaların sayıları oldukça fazladır. Önden çekişli arabaların bu kadar yaygın olmasının sebebi öncelikle üretim maliyetinin düşük olmasıdır.
Bunlar dışında Lexus RX, Mazda CX-3, Renault Captur, Skoda Yeti, Skoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Suzuki SX4, Volvo XC60, Citroen C4 Cactus da dünya çapında en güvenilir 4x4 araçlar arasında gösteriliyor. 4x4 sisteminin ilk uygulayıcılarından Subaru'yu da bu listeye eklemekte fayda var.
Dört çeker arabalar yüksek hacimleri ve ağırlığıyla sürücülere birçok avantaj sunarken iki çekişli arabalara göre daha fazla yakıt tüketiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Daha İyi Çekiş ve Yol Tutuş: 4x4 araçlar, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip oldukları için daha iyi çekiş gücüne sahiptir. Bu sayede zorlu arazi koşullarında, çamurlu, karlı, kayalık veya kumlu yollarda daha iyi yol tutuş vadederler.
Ön tekerlekler vasıtası ile aracı çeken sistemler önden çekişli, arka tekerlekler vasıtası ile aracı çeken sistemler arkadan çekişli veya arkadan itişli, ön ve arka tekerleklerin aynı anda aracı çekmesine imkân sağlayan sistemlere de 4 çeker denir.
Dört çeker sistem, araçların gücü aynı anda dört tekerden alarak yola iletmesini ve aracın yol ile bütünleşmesini sağlar. Bu da zorlu yollarda savrulmanın ya da patinaj yapmanın önüne geçer. Bu tür araçlar yola daha iyi tutunduğu için virajlı yollarda sürücülerin işini kolaylaştırır.
Güç Aktarımı ve Denge
Ancak 4 çeker bir araçta durum farklıdır. Burada, motorun gücü, bir merkezi diferansiyel aracılığıyla dört tekerleğe de eşit ve dengeli bir şekilde dağıtılır. Bu dağıtım, aracın her türlü zeminde dengeli bir şekilde ilerlemesini sağlar ve zorlu arazi koşullarında bile üstün çekiş gücü sunar.
SUV açılım açısından "Sport Utility Vehicle" anlamına gelmekle beraber "Spor Amaçlı Arazi Aracı" tabirinin kısaltması olarak kullanılıyor. Bu nedenle "SUV nedir?" sorusunun en temel cevabını da "Şehir içi kullanıma uygun dört çeker araç." tanımı oluşturuyor.
Önden çekiş kalkışta arkadan itişten avantajlıymış . Arkadan itiş tecrübe ister, bilek ister öyle herkes arkadan itişli bir arabayla güvenlik sistemleri kapalı gazlayamaz. Dört çeker sistemler ise gücü sürekli kayan tekere vs. aktardığı için virajlarda doğru apexte kopma vs. yaşanmaz.
Yani uzun bir yola çıkacağınız zaman yol şartlarına göre SUV tercih edebilirsiniz. Yolun durumuna bakmadan kayalık bir yolda ya da köy yollarında SUV araçlarla konforlu bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Ayrıca bayırlarda ve engelli yollarda SUV'ler tercih edilebilir.
B sınıfında en iyi yol tutuş yapan araçlar arasında Ford Fiesta, Toyota Yaris, Honda Jazz ve Volkswagen Polo sayılabilir. Yol tutuşu en iyi C segmenti otomobiller dendiğinde ise akıllara öncelikle Audi A3, Ford Focus, Volkswagen Golf, Mercedes-Benz A-Serisi, Honda Civic ve Toyota Corolla gelir.
AWD Nedir? Yeni nesil 4 çeker (4WD) sistemi olan AWD; hız, direksiyon açısı, ön-arka aks oranı farkı, frene basma ve gaz kesme zamanı gibi birçok değişkeni aynı anda işleyerek motor gücünü 4 tekerleğe farklı oranlarda yansıtır. Açılımı all wheel drive'dir.
AWD elektronik 4 çeker, normalde 2 çeker çalışırken, araç ihtiyaç duyduğunda 4 çeker elektronik olarak devreye girer. 4WD sürekli dürt çekerdir. Tamamen isimledirme farkı, firmadan firmaya değişir.
4×4 Araçlar Ruhsatta Ne Diye Geçer? 4 x 4 araçlarda çekiş gücü baz alınarak ruhsata bir işlem yapılmaz. Örneğin araç sedan sınıfı yukarıdaki gibi bir araç ise ruhsatta da Sedan yani M1 sınıfı AA gövde tipi olarak yer alacaktır.
Piyasada çoğu alanda kullanıma elverişli ve tercih edilen 4 x 4 arazi aracı modelleri bulunur. Bunlar sırasıyla; Skoda Yeti, Volkswagen Tiguan, Renault Captur, Mazda cx-3, Citroen C4, Suzuki, KIA, Renault, Volvo, Lexus RX modellerinden oluşur.
Sürekli 4 çeker başka iş. Bu araçların kullanım amacı hafif arazi şartları içindir. Bu yüzden devamlı 4x4 olmaları, yüksek yakıt tüketimine sebep olur. Sadece gerektiği zaman 4x4 sistemi kullanılır.
Hyundai'nin kompakt crossover'ı olan ix35 yerini yeni Tucson'a bıraktı. 1.6 litrelik turbo beslemeli benzinli T-GDI motora, 7 ileri çift kavramalı DCT otomatik şanzımana ve 4x4 çekiş sistemine sahip Tucson'u Bodrum'da detaylı şekilde test ettik.
1) Tam zamanlı 4WD (ya da sürekli 4WD): Gerektiğinde ön ve arka akslar arasında güç değişimi gerçekleştirilerek dört tekerleğe de devamlı güç sağlanır. Tam zamanlı 4WD modunda sürücüler sürüş koşullarına (kuru veya kaygan) bakılmaksızın maksimum çekiş gücünün keyfini sürer.
Yarış arabaları, sportif araçlar ve üst segment otomobiller genellikle arkadan itişli olarak üretilirler. Bunun nedeni, arkadan itişin yüksek hızlarda sağladığı avantajlar ve sürüş keyfi açısından sürücüsüne sağladığı konfordur. Arkadan itişli otomobiller, hız konusunda önden çekişli sistemlere göre daha başarılıdır.
Dört çeker araçlar 4x4 araba şeklinde de adlandırılır. Motordan alınan gücün eşit şekilde tekerlere dağılmasını sağlayan sistem 4x4 çekiş sistemi ile sağlanır. Aracın çekiş sistemi, aracın performansı ve yakıt sistemini de doğrudan etkiler.
Zorlu kar yollarında, çamur ve balçıklı yollarda ve ya eğimin yüksek oldu sert zeminlerde araç bu vitese alınarak kullanılıyor. 4H : “4 High” olarak isimlendirilen bu vites kullanıldığında ise , araç daha hafif arazi koşullarında daha yüksek hızla 4×4 sistemi devreye alınmış olarak yolculuğuna devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri