5/10 oranındaki tevkifatlı faturalarda KDV tutarının yarısını işletme diğer yarısını sunulan hizmetten faydalanan kişi ödemektedir. Aynı şekilde 9/10 tevkifatlı faturalarda ise KDV tutarının yüzde 90'ını işletme, geri kalan kısmını hizmetten faydalanan taraf ödemektedir.
25.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)" ile Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde uygulanan tevkifat oranı 01.11.2022 tarihinden geçerli olmak üzere 4/10'dan 5/10'a yükseltilmiştir.
Sektöre göre değişiklik gösterir. Bazı sektörler için 2022'deki 2000 TL sınırı değiştirilmeden 2023'te de aynı bırakılmıştır. Buna göre satılan mal/hizmetin satış fiyatı KDV dahil 2000 TL'yi geçmiyorsa söz konusu KDV tevkifatı uygulama zorunluluğu yoktur, tevkifatsız kesilirse herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır.
İlgili 44 soru bulundu
2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi!
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanan bir türdür. Toplam KDV X (Tevkifat oranı)formülü bize toplam tevkifatı vermeye yarar. Dolayısıyla Toplam KDV (180 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (180 X 7)/(10) ve ya (180 X 70)/(100) = 126 TL tevkifat bedel iortaya çıkar.
Kapsam: 1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
“2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde 4/10 oranında uygulanmakta olan KDV tevkifatı uygulaması, 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren 5/10'a yükseltilmiştir.
Fatura bilgileri kısmını doldurduktan sonra Fatura Türünden "Tevkifatlı Fatura"yı seçiniz. Sağ tarafta bulunan "Tevkifat Uygula" butonuna basınız. Ardından çıkan menüde gerekli kodu seçiniz. Ardından diğer tüm bilgileri doldurduktan sonra kaydederek Faturanızı oluşturabilirsiniz.
KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
Katma Değer Vergisi (KDV) tevkifatı: Satış işleminde faturada belirlenen KDV tutarının bir kısmının düşülmesi, satıcıya ödenmemesi ve direkt olarak vergi dairesine ödenmesi ile gerçekleşir. Tam tevkifat: Söz konusu işlem için ödenecek olan verginin tamamen alıcı tarafa yüklenmesi ile gerçekleşir.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Türk vergi sistemi terminolojisinde stopaj kelimesi yerine de kullanılabilirken, sosyal güvenlik sisteminde tevkifat, tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelmektedir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ uyarınca (M yetki belgesi haricinde) yurt içi nakliye hizmeti veren tüm mükellefler KDV dahil 2.000 Türk Lirasını aşan faturalarında 2/10 oranında tevkifat yaparak faturasında bunu gösterecek.
hizmetlerin gereği olarak yapılan malzeme, yedek parça ve sarf malzemesi teslimleri de bakım ve onarım hizmetine dahil bulunmaktadır. (3.2.3.2.2 )Bu maddede sayılanların ilk yapımı veya tamamen yenilenmesi yapım kapsamında tutulup (4/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri