Süt sığırları için optimum çevre sıcaklığı -5oC ile 18oC arasında değişmektektir. 20oC sıcaklık ve %80 nem bulunan ortamda inekler çoktan sıcaklık stresine girmiş olurlar.
Sıcaklık, sağmal sığırların performansını olumsuz etkileyen bir iklim faktörü olmakla beraber, sıcak stresi; güneş etkisi ile meydana gelen radyasyon, yüksek hava sıcaklığı ve nispi nem gibi çevresel kaynaklardan meydana gelir. Bu durum ineğin kendi vücut ısısıyla daha da artar.
Ancak; bunca verim beklediğimiz inekler son derece duyarlı hayvanlar olup, derhal strese girebiliyorlar. Stres ile mücadele sürü yönetiminin önemli bir parçasıdır. Sürü yönetiminin temeli, kuru-temiz rahat ortamlar sağlamaktır. Demek ki kuru – temiz ve rahat ortamlar sağlayamadığımız inekler strese yatkın olacaklardır.
Süt ineklerinin normal vücut ısısı (rektal) 38,8°C, ± 0,5°C olup, 39,3°C üstüne çıkması halinde sıcak stresi başlamış demektir.
Süt sığırlarında optimum çevre sıcaklığı 13-18 °C, oransal nem % 60-70, rüzgar hızı 5-8 km/saat ve orta derecede bir solar radyasyondur.
İlgili 35 soru bulundu
Ahır Sıcaklığı: Besi sığırları için ahırlarda en uygun sıcaklık -10 ile +20 derece arasındadır. – 30 C ye kadar sorun görülmez. Nem de %60-70 olmalıdır. Ahırda sıcaklık ve nemin artması besi performansını olumsuz etkiler.
“Isı stresi” aşırı sıcak bir ortamda vücudun ısısını sabit tutmak için gösterdiği çaba olarak tanımlanırken, vücut ısısının olması gereken seviyenin üstünde seyretmesi durumunda kalp damar sisteminin yorularak kişilerde sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak döküntüleri ve ısı kramplarına neden olabildiği ve bazı ...
Yazlık bir tüy yapısı ile tipik bir sığır sıcaklık düştüğünde üşüyebilir ancak kalın bir tüy katmanı ile çok düşük sıcaklıklarda bile kendini sıcak tutabilecektir. Aslında sıcak hava soğuk havaya oranla hayvanı daha çok strese sokar ve süt veriminde ciddi azalmalara neden olur.
İneğin normal vücut sıcaklığı 38.5 derece civarındadır.
Verimli ve Dayanıklı İnekler
Sığırlar hava soğukluğu -18 derecede üşümeye başlarlar. Bu nedenle hayvanlarınızı havalar soğudu, kış geldi diye havasız bırakıp kendi ellerinizle hasta etmeyin. İnsanların olduğu gibi hayvanlarında temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmayalım.
✔ Solunum sayısı 80/dk. üzerine çıkar, hayvanlar hızlı solumaktan ileri geri sallanır duruma gelir. ✔ Yem tüketimi azalır, kaba yemi ayırmak, yememek isterler. ✔ Su tüketimi artar. ✔ İsteksiz ve azar azar miktarlarda yerler, hareketleri yavaşlar.
Süt sığırlarında strese yol açan faktörleri nakliye, doğum, ahır konforunun yetersizliği, yemin bozuk olması, yem, bakıcı ve yer değişiklikleri, çevre ısısı yüksekliği olarak sıralayabiliriz. Hayvanların bir yerden başka bir yere vasıta ile nakledilmesi önemli bir stres faktörüdür.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
İdeal olarak aşırı sıcak günlerde hayvanı günün mümkün olduğu kadar büyük kısmında klimalı alanlarda tutmak gerekir. Klima yoksa onu bir vantilatörün yanına da koyabilirsiniz. Genel olarak kedi ve köpek gibi hayvanları 27 dereceden daha sıcak olmayan ortamlarda tutmak iyidir.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
İlk 2-3 ay yüksek olan süt verim düzeyi kış mevsiminde iklim, yem ve olumsuz çevre şartları karşısında düşer. Buna bağlı olarak laktasyon süt verimi de düşük olur. Yani en fazla süt sonbaharda buzağılayan, sonra kışın ve ilkbaharda buzağılayan ineklerden alınır. En az sütü ise yazın buzağılayan inekler verirler.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar. Doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana veri- len yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tama- men kesilir.
Günde 12-14 saat yatıp dinlenemeyen ineğin ilk önce süt üretimi baskılanır. Genellikle ineklerin yem yeme ve dinlenme davranışları bağlantılıdır.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Hepsinin ortak özelliği, kürkleri ya da derilerinin altındaki yağ tabakasıyla soğuktan korunmalarıdır. Hayvanların, vücut sıcaklıklarını düzenleyebilme özellikleri çok sıcak ya da çok soğuk ortamlara ayak uydurmalarını sağlar.
Paylaş: Aşırı sıcakların neden olduğu fiziksel etkilerin yarattığı kaygı ve stres, psikolojik sorunları tetikleyebilir. Yazın gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları nemle de birleştiğinde halsizlik, kalp çarpıntısı, ateş basması, yüksek tansiyon gibi istenmeyen sorunlara neden olabiliyor.
Barınak ortamını, havasını, yattığı yeri beğenmeyen inek ayakta durur. Yatması gereken, geviş getirmekle meşgul olması gereken bir ineğin ayakta durması, gezmesi anormal bir durumdur. Ayakta duran ve gezinen inek yemliğe gitmiş, suluğa gitmiş olabilir. Sağıma gitmektedir veya sağımdan dönmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri