Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir.
NİSAN/MAYIS/HAZİRAN: Özellikle nisan ve mayıs, Mardin'in en yoğun birinci turist sezonudur. Bu dönemde sıcaklık 25℃ civarıdır. Şehrin muhteşem manzaralarını daha iyi görebilirsiniz. Her yer yemyeşil olur, bin bir çeşit bitki bu dönemde tepeleri, ovaları süsler.
Mardin,nin en güzel ilçesi Midyat - YouTube.
Mardin'in kent merkezi nüfusu ağırlıklı olarak Arap ve Kürtlerden oluşmaktadır. Süryaniler de Mardin bölgesinin ilk yerleşimcileri olarak bilinen, Araplar ve Kürtlerle birlikte varlığını sürdüren ve hem dinsel hem de kültürel açıdan farklılık arz eden bir gruptur.
İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Kitapta yer alan bilgilere göre Mardin bölgesinde aralarında Barava, Surguçi, Dereveri, Kose, Tat, Erbani, Kika, Xelecan, Daqori, Qelendara, Omeriya, Mahalmi, Eliki, Dasika, Dermemka, Hesar, Kercaz, Memika, Hesena, Dorika, Ernas (Arnas), Memika gibi 40 aşiret yaşıyor.
İslam, Hristiyanlık, Musevilik Mardin'de bir arada, yan yanadır; yine bu dinlerin de kendi içinde çeşitli mezhepleri vardır: Sünnilik, Alevilik, Ortodoksluk, Katoliklik, Nusayrilik, Ezidilik, Süryanilik, …
Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Aramice, Toranice olmak üzere 7 farklı dilin konuşulduğu Mardin'de bir de 300 yıldır Ermeni, Süryani ve Müslüman kalaycı ve bakırcı ustaların kendi aralarında konuştuğu 'kalaycılık' ortaya çıktı.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin, Türkiye'nin ekonomik yönden en az gelişmiş on ili arasında bulunmaktadır.
4000'den, M.Ö. 7. yüzyıla kadar sürekli olarak yerleşim alanı olduğu anlaşılmaktadır.
2012 yılında Mardin büyükşehir statüsü kazanıp ilin tamamı büyükşehir sınırlarına girmiştir ve merkez ilçenin ismi Artuklu olarak değiştirilmiştir.
Mardin şehir merkezinin her noktasından görebileceğiniz Mardin Kalesine yürüyerek ulaşım oldukça kolay. Bu özelliğiyle de turistik açıdan en çok tercih edilen yapılardan biri oluyor.
İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir.
Mardin kiliseleri, medreseleri,camileri taş yapıları ile bilindiği için gezilecek yer denilince akla Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve son olarak kültürel gözlem için Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve ...
Mezhep dağılımı açısından Mardin-şehir merkezi Hanefi, çevre köyleri Şafii'dir.
Kesme taştan yapılmış tarihi çeşme, Ayn Çeviz Çeşmesi ya da Bab-ı Sor adlarıyla da bilinir. Artuklu Dönemi'nden kalma bu eser, kemerin üzerinde üzüm salkımı kabartmalarıyla süslenmiştir. İki muslukludur ve hala işlevini korur.
Araplar: Türkiye Cumhuriyeti içindeki en büyük sünni(Hanefi) Arap topluluğu Mardin ilindedir.
Denize kıyısı olamayan tarihi kent Mardin'de özel kum getirilerek hazırlanan alanda plaj voleybolu turnuvası düzenlendi.
Aslında Asur ve Arami ile anlatılmak istenen halk aynıdır. Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
İlk Artuklu, Döger Türkmen boyu aşireti, Selçukluların Malazgirt zaferinden sonra, 1073 yılında Anadolu'ya gelerek Selçuklu Melikşah'ın komutasında hizmet görmeye başladı. Artuklular daha sonra Mardin'e yerleşerek Mardin'de küçük bir krallık (melik) kurdular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri