1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
Bir diğer deyişle bileşik kesir, payı paydasından büyük veya eşit olan kesirlere verilen isimdir. Bileşik kesirler paydaki değerin paydaya bölünmesiyle tam sayılı kesre dönüştürülebilirler. Bileşik kesir örnekleri şu şekildedir: 7/5 (yedi bölü beş), 4/3 (dört bölü üç), 5/9 (beş bölü dokuz).
〰️ Bileşik kesir : = Payı paydasına eşit veya payı paydasından büyük olan kesirlere denir. O halde 8/8 bir bileşik kesirdir.
Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir. Yani mesela payı 3 olan bir kesrin paydası Her zaman 3'ten büyük olmalıdır. Örnek: Payı 4 olan ve paydası 7 olan basit kesri yazalım ve okuyalım. 4/7 = Dört bölü yedi ya da altıda dört şeklinde ifade etmek mümkün.
Bileşik kesir, payın paydadan daha büyük olduğu bir kesirdir.
İlgili 38 soru bulundu
Farklı sayılardan oluşmasına rağmen aynı değeri ifade eden iki kesre, denk kesir denir.
En küçük bileşik kesir; o kesrin pozitif ya da negatif olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır.
1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
Basit kesirlerde pay 1 olduğu zaman birim kesir tanımını alıyor. Kısaca payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir. Örneğin; 1/5, 1/12, 1/25, 1/45 birim kesirlerdir. Bileşik Kesirler; Payı paydasına eşit veya büyük olan kesirlerdir.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
Birim kesir, bütün bir parçanın eşit bir şekilde bölünmesi sonucu yalnızca bir tanesini ifade edebilmek için kullanılan terimdir. Mesela bir bütün pasta var ve bu pastayı 8 kişiye pay etmek istiyorsunuz. 8 parçaya böldükten sonra bir kişiye düşen dilim sayısı 1/8 olarak ifade edilir. Bu da birim kesirdir.
Bir bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için kesrin payı paydasına bölünür. Bölme işleminin bölüm kısmı tam sayı olarak yazılır. Böle işleminin kalan kısmı, pay olarak yazılır.
Sal Khan, 7/4'ü tam sayılı bir kesir olarak yazıyor.
Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Basit kesirleri söylerken; 1/2=bir bölü iki veya ikide bir; 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.
Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır. Buradan 3/5 kesrinde, bir bütünün beş eşit parçaya bölündüğü ifade edilmektedir. Kesirlerde payın paydadan küçük olması uygun kesir olarak ifade edilmektedir.
İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, sonrasında 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale getirilmiştir.
Bileşik Kesirlerde Sıralama
Bileşik kesir, payı paydasından büyük olan kesirlere denir. Paydaları aynı olan bileşir kesirlerde payı büyük olan kesir daha büyüktür. Payları aynı olan kesirlerde de paydası küçük olan kesir daha büyüktür.
Bir sayma sayısı ve bir basit kesir ile yazılmış durumda olan kesirlere tam sayılı kesirler denilmektedir. Bunun anlamı ise şu şekildedir; herhangi bir sayma sayısı, payı küçük ve paydası büyük olan basit kesir üzerinden bir araya gelmiş olmaktadır. Bu da tam sayılı kesir olarak ifade edilmektedir.
Matematik işlemlerinin daha rahat ve kolaylıkla yapılması amacıyla kesri ifade eden pay ve paydanın ortak bir sayıya bölünme işlemine sadeleştirme denmektedir. Bundaki amaç çarpma, bölme, çıkarma veya toplamayı daha rahatlıkla yapmaktır.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür.
Tam sayılı kesirler birim kesir değildir. Örneğin 3.1/6 kesri bir birim kesir değildir, çünkü içerisinde tam sayı vardır. Bunun haricinde payı bir olmakla birlikte, bir bütünü ifade eden kesirlerde birim kesir değildir. Yani 1/1 kesri de birim kesir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri