5. aya girildiğinde bebekler başını ve sırtını dik tutarak ve destek alarak oturmaya başlayabilir. Bacakları yana doğru açılan bebek, yerden destek için ellerini bacaklarının arasına aldığı bir pozisyonda oturabilir.
4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Bebekler sıklıkla 4-6 ay arasında oturmaya başlar. Özellikle çevreyi daha iyi görmek için oturmaya çabalar. Ama ilk aylarda bebeklerin destek almadan oturması çok mümkün değildir. Sıklıkla oturma pozisyonuna getirdiğinizde sırt kaslarının gelişimi tam olmadığı için öne doğru eğilecektir.
"Bebekler ne zaman oturur?" sorusuna uzmanlar 4. ay olarak yanıt veriyor. 4. aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
İlgili 26 soru bulundu
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir? 5 aylık bebek, dik oturduğunda başını desteksiz bir şekilde tutabilir ve yüzükoyun yatar pozisyondayken kollarıyla vücudunu yerden kaldırabilir. Bir taraftan diğer tarafa vücudunu döndürebilen bebeğin, bu hareketleri sonucunda oluşabilen düşme riskine karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir. Ezmek için makine kullanılmaz) Öğle yemeği (ana öğün).
Mama sandalyesi kaç yaşına kadar kullanılır sorusunun cevabı olarak alt ncı ay verilebilir. Bebek altıncı ayına geldiğinde ve duruş açısından belirli gelişimlerini tamamladığında, mama sandalyesine hazır hale gelir.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.
Destek çekildiği taktirde de pozisyonlarını bir süreliğine koruyabilirler. 5 aylık bebekler bunun haricinde sırt üstü yatar bir pozisyonda yanlara dönebilir ya da yuvarlanabilir. Bebeklerin elleri ya da ayakları beşinci ayda kendileri için oldukça dikkat çekicidir ve el ve ayakları ile oynamaktan oldukça zevk alırlar.
Açıklanan Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmış ürünlerdir. Bununla birlikte yürümeyi öğrenmiş bebeklerin yürüteç kullanmaması gerekmektedir. Bu sebeple 4 aylıktan itibaren bebekler yürüteç kullanabilmektedir.
Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmıştır. Ayrıca yürümeyi bilen çocuklarında yürüteçleri kullanmaması gerekmektedir. Bu nedenle 4 aylıktan itibaren bebeklerde yürüteç kullanımı olabilmektedir.
Bebeği elinize yüz üstü yatırdığınızda, elinizden aşağı doğru kayar. Gevşek bebeği kol altlarından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşer ve ellerinizden kayar. Tüm bunların yanı sıra, hipotonisi olan bebeklerde kuvvetsizlik, çiğneme, yutkunma ve solunumda güçlük gibi belirtiler de olabilmektedir.
5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır? 5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 5 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.
5. Ayın Sonunda: Bebeğiniz dik otutulduğunda başını dik tutabilmelidir. Karnının üzerindeyken kollarıyla doğrulabilir. Bir tarafa yuvarlanabilir.
Yeni doğan bebeklerin belli bir süre oturtulmaması ve düz bir zemine yatırılması isteniyor. Bunun nedeni olarak da vücut yapılarının oldukça esnek olması gösteriliyor. Bebekler oturmaya üçüncü aydan itibaren alıştırılmaya çalışıldığı için üçüncü aydan sonra ana kucağı kullanımı daha sağlıklı oluyor.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
Kimi bebekler 3. aylarına geldikleri zaman yuvarlanabiliyorken kimileri 4. ve 7. aylarında yuvarlanabilir.
Bebekler genel olarak 9 ila 12 aylar arasında ayaklarının üzerine tam anlamda basabilir. Tabii bu konuda aceleci bebekler de vardır. Daha erken aylarda ayağa kalkabilirler. Önemli olan ayak ve bacağa binen yükü bebeğin kaldırabilmesidir.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Bebeklerin baş kontrolünün gecikmesi (6. aya kadar) boyun kaslarının yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanır, bunun nedeni ise beyin hasarı, düşük doğum ağırlığı veya serebral palsi gibi nörolojik temelli bir rahatsızlık olabilir.
6 aylık bebek oturabilir mi? 6. aydan itibaren bebekler destekle oturabilmektedir.
Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı. Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde 200 ml olmak üzere günde 4-5 defa mama yiyebilirler.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri