2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
Yani 5ghz, 2.4 GHz sistemine göre daha düşük banda sahip olsa bile, çok daha yüksek bir veri hızı sunmaktadır. 2.4 GHz ile beraber 5 GHZ arasındaki en büyük fark veri hızı olarak ön plana çıkar. Her ne kadar 5 GHZ daha az bir kapsama alanı sunsa bile, veri hızı nedeniyle önemli bir yere sahiptir.
Bu sadece bir isim kısaltmasıdır. Aslında “5G” standartı yeni yapılandırılmakta olan “mobil standart” iken, “5 GHz Wi-Fi” hali hazırda kullanılmakta olan kablosuz ağ frekans bandı uygulamasıdır. Sonuç olarak; ikisi de farklı standart ve uygulamalardır.
Kullandığınız modemin kaç GHz olduğunu anlamak için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır; Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur. Sistemdeki yoğunluk daha az olduğunda veri akışı daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca 2.4 GHz ağına göre daha yüksek hızlara da sahip olabilirsiniz. Download ve Upload hızınız da daha fazla olur.
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.
29 Temmuz 2022 tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Türkiye'deki 5G dönemi başladı diyebilriz. Bu tarihte Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu. Pilot bölge olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı'ndaki 5G bağlantı çalışmaları ve testleri hala devam ediyor.
Bu aralıkta toplamda 11 kanal kullanılır. 2.4Ghz frekansında kullanılabilecek 11 tane kanal olsa da, örneğin 802.11b protokolünde RF Bant Genişliği için 22Mhz gerekli olduğundan, aslında birbirinin bandına girmeyen ve birbirine parazit yapmayan sadece üç tane kanal vardır. 5Ghz ise 5,180 ila 5,850Ghz arasında çalışır.
3- Modeminiz Destekliyorsa 5GHz Kullanın
Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak arayüze ulaşın. Ardından menüden “Kablosuz Ağ Ayarları” kısmına tıklayın. Burada yer alan “Band” bölümünden 5 GHz'yi seçin.
Yüksek frekanslı işlemciler, daha fazla işlemi daha hızlı gerçekleştirebilir. GHz işlemci ile daha yüksek performanslı bir bilgisayara sahip olabilirsiniz. Yüksek frekanslı işlemcilere sahip bilgisayarlar, daha hızlı çalışan programlar ve daha kolay veri işleme gibi avantajlar sağlayacaktır.
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
GHz, saat hızı olarak tanımlanmaktadır. Çekirdek kadar işlemciler için önemli olan GHz, performans için önemlidir. Saat hızı, bir saniye içerisinde gerçekleştirilebilecek maksimum işlemi ifade etmektedir. Bir işlemcin yapılacak işlemi GHz ile sınırlandırılmıştır.
Birden fazla kişi aynı anda aynı ağa bağlanıyorsa wifi ağına fazla yükleniyor olabilirsin. Sana yakın diğer wifi kaynakları ile ağ çakışması yaşıyor olabilirsin. Modem yazılımın güncel olmayabilir. Kullandığın kablosuz internet sağlayıcıları problemli olabilir.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz.
5G şu anda dünya genelinde kullanılan ve en yüksek hızlı mobil bağlantı standardı olan 4.5G'nin bir üst versiyonunu ifade eder. 4.5G'ye göre yaklaşık 10 kat hızlı internet erişimi sağlayacak olan 5G, yüksek frekans radyo dalga bantlarını kullanarak yüksek hızda veri aktarımı sağlayacak.
WiFi 5 ve WiFi 6 arasındaki fark, WiFi 6'nın daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süresi, artırılmış ağ verimliliği, daha fazla cihazı barındırmak için daha fazla bant genişliği, yoğun olarak sıkışık alanlarda daha iyi performans ve cihazlarınız için geliştirilmiş güç verimliliği sunmasıdır.
Bunlara örnek olarak; Apple iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 13, 13 mini ve 13 Pro; Samsung Galaxy A72, A52S, S21, Z Fold3 ve Z Flip3; Oneplus Nord N10 ve 9 Pro; Poco F3 ve M3 Pro; Realme GT, Xiaomi Mi 11 Lite ve Vivo Y51 verilebilir. Bahsi geçen bu cihazların hepsi oldukça gelişmiştir.
300 Mbps aktarım hızı ve 2.4 GHz bandı standart kablosuz ağ özellikleri için yeterlidir. Etki menzili benzer teknik donanımlara sahip cihazlar ile oldukça paraleldir.
Ancak 5G ile artan hız ile paralel olarak daha büyük miktarlarda veri tüketimi aynı zamanda pil tüketiminin de artması anlamına geliyor. Mesele şu ki, parmaklarınızın ucunda bu 5G hızına sahip olduğunuzda normalden daha fazla veri tüketerek pil ömrünüzü de tüketmeniz mümkün.
Ayarlar > Hücresel > Seçenekler'e veya Ayarlar > Mobil Veri > Mobil Veri Seçenekleri'ne gidin. Aşağıdaki ekranı görüyorsanız aygıtınız 5G özelliğine sahiptir.
SIM kartımın, telefonumun 5G destekleyip desteklemediğini nasıl öğrenebilirim? SIM kartınız üzerinde 4.5G simgesi varsa, SIM kartınız aynı zamanda 5G uyumludur. 5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Dört çekirdekli işlemciler, dört adet işlem çekirdeğinin ortak bir önbellekte tek bir yonga içine sokulmasıyla üretilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri