Blastosistin rahim iç duvarı olarak bilinen endometriyuma tutunması ise 2 ile 5 gün aralığında gerçekleşir. Bu dönem aynı zamanda yumurta toplama aşamasından 6 ile 10 gün sonrasına denk gelir. Birkaç gün geç meydana gelen implantasyon, geç tutunmayı meydana getirir.
Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zonadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir.
5. güne erişemeyen embriyolar rahme 3. günde konulabilir tutunma şansı elde edebilirdi.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Genellikle, embriyo transferinden sonra eğer 5. gün embriyo transferi olmuşsa 48. saat içinde implantasyon gerçekleşmektedir. İmplantasyondan sonra kanda Beta HCG hormonu artmaya başlar ve kandan gebelik testi ile gebelik sonucu öğrenilebilir.
Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir. Çünkü 5. güne ulaşmış embriyo aslında elenmiş veya seçilmiş de embryo olarak nitelendirilebilir. Özetle, taze transfer sikluslarında blastosist yani 5. gün embriyosu daha avantajlıdır.
5. gün embriyosunun çevresi zona pellucida adı verilen bir tabaka ile kaplıdır. Embriyonun rahme tutunması için embriyonun zona pellucida tabakasından kurtulması gerekir. 5. gün embriyosunun derecelendirmesi; iç hücre kitlesi, trofektoderm ve zona pellusida göz önünde bulundurularak yapılır.
Rahim içerisine embriyonun transfer edilişinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır, embryonun 5. Gün transfer edildiği durumda ise bu süre 10 gündür.
Sıklıkla; ikili gebelik kesesi görüntüsü vajinal yoldan yapılan ultrasonografide (Son adet tarihinin ilk gününden itibaren) yaklaşık 4 hafta 5 gün ve karından yapılan ultrasonda da yaklaşık 5. gebelik haftası içinde tespit edilir. Bu dönemde gebelik kesesi çapı yaklaşık 2-4 mm arasındadır.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Transfer edilen embriyonun rahim içine tutunması ve yerleşmesi genellikle 1 ila 6 gün arasında gerçekleşir. Embriyo, transferden sonra yaklaşık 1 ila 2 gün içinde rahim iç tabakasına ulaşır.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Örneğin 5'inci günde dondurulmuş embriyolar için progesteron başlandıktan sonraki 6'ncı güne embriyo transferi planlanır. Yumurtalıklardan herhangi bir hormon üretimi olmadığı için gebelik oluştuğu durumda bu ilaçlara gebeliğin 10 ila 12'nci gebelik haftasına kadar devam edilmesi gerekir.
Embriyo transferi sonrası 7-9.gün; embriyonun büyüyerek gelişimini devam ettirmesi ve hcg üretimini giderek arttırması tüp bebekte 7.gün belirtilerindendir.
Tüp Bebekte Transfer Günü Sayılır Mı? Tüp bebek tedavisinde transfer günü sayılmaz. Birçok doktorun ortak görüşüne göre transfer gününden sonraki gün 1.gün olarak kabul edilir. Transfer gününden sonraki 3-4 ve 5.günlerde embriyonun tutunması gerçekleşir.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Tüp bebek transfer sonrası 6.gün, embriyonun rahim iç zarına ilk tutunma süreci tamamlanmaktadır, bu döneme denk gelen lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir ve bu kanamalara tutunma kanaması denilmektedir.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
Tüp bebekle başarı şansı yüksek olan çiftlerde tüp bebek genellikle ilk denemede tutmaktadır. İlk tüp bebek tedavisinde hamile kalanların genellikle ortak özelliği; çiftlerin genç yaşta olması, yumurta rezervinin iyi olması ve sperm parametrelerinde ciddi bozuklukların olmamasıdır.
Embriyolar laboratuvar şartlarında kültür ortamında takip edilir ve tüp bebekte 5.gün embriyosu “blastokist, blastosist” olarak tanımlanmaktadır.
Diğer taraftan “orta kaliteli” veya “düşük kaliteli” demek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya embriyonun gebelik oluşturmayacağı anlamına gelmez. Sadece gebelik şansının göreceli ve orantılı olarak daha yüksek gebelik beklenen embriyolardan belirli bir oranda daha düşük olabileceği anlamına gelir.
Rahim içinde var olan fonksiyonel ve yapısal bozuklular, embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Ayrıca polip ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığında da embriyo, rahme tutunamayabilir. Embriyonun tutunmasına engel olan odağın saptanması için kapsamlı muayene ve farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri