İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir. Gebeliğin 7'inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
1 ay yaklaşık olarak 4 hafta 3 gündür, dolayısıyla gebeliğin toplam süresi 40 haftadır ve 9 ay 10 güne denk gelmektedir. Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır; 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık. 8 - 9 haftalık gebelik 2 aylık.
Hamileliğin 5. haftası bebeğinizin hızla büyüdüğü sürecin başları. 2. aya girdiniz ve bebeğiniz henüz bir susam tanesi büyüklüğünde. Bebeğinizin gelişimi bu süreçte sonra oluşacak organlar ve dokulara hazırlanıyor.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır. Bebeğin kalp atışlarının dinlendiği altıncı haftada düzenle bir izlenimin ilk adımları da atılmış olur. Bebek kalp atışının ilk duyulduğu hafta 6. hafta olsa da bu, yedinci haftaya da sarkabilir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
İlgili 25 soru bulundu
Hamileliğin 5. haftasında, bebeğin bir görüntüsünü ultrasonda görmek mümkündür. Bebek yaklaşık 1,5 milimetre olmasına rağmen, fark edilebilir bir hale gelmiş olabilir.
Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir. Hamilelikte 5. haftada bebeğin kalp atışlarının dinlenebilmesi için, transvajinal ultrason yapılması gerekebilir. Bu yöntem riskli hamileliklerde uygulanabilir. Ancak anne adaylarının bu konuda acele etmemesi tavsiye edilir.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur. Taslak dedik ama işlevini yerine getirmeye başlamış haldedir.
2.Ay: (4-8 HAFTALAR)
Bu haftada gebelik hormonunun etkisiyle anne adayında halsizlik, uyku hali, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, sabah bulantıları, iştahsızlık olabilir. Kokulara karşı aşırı bir hassasiyet, bazı kadınlarda barsak alışkanlıklarında değişiklik, özellikle kabızlık olabilir.
Hamileliğin hafta hafta takibi, sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için önemlidir. 7 haftalık hamilelik 1 ay üç haftaya denk gelir. Bu durumda gebeliğin yaklaşık 2 aylık olduğunu söylemek mümkündür.
Bu değişikliklerin bir kısmının sebebi de hamilelikte salgılanan hormonlardır. 5 haftalık bebek henüz annenin fiziksel görüntüsünü değiştirecek, karnının belirginleşmesini sağlayacak kadar büyük değildir yani 5 aylık gebelik görüntüsü başka birinin hamileliği anlayabileceği gibi belirgin değildir ancak annenin bedenine ...
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir. Gebeliğin 7'inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Annelerin büyük bölümü hamilelikte 5. haftada karın ağrısı yaşamaya başlarlar. İlk üç aylık dönemde karın ve ağrısı ve krampları deneyimlemeyen anne adayları, bu ağrıları daha seyrek de olsa ikinci üç aylık dönemde de yaşayabilirler.
Ancak, bu şişkinlik genellikle bebeğin büyümesinden değil, rahimdeki artan kan akışı ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, 2 aylık hamilelikte göbek çıkması pek olası değildir. Ancak, hamilelik süresince rahim büyüdükçe göbek bölgesindeki şişkinlik artabilir ve göbek çıkabilir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
Hamileliğin 6. haftasında artık transvajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilir. Bebeğin kalp atış hızı ortalama dakikada 100-160 atım hızındadır. 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmeye gerek yoktur. Doktorunuz sizi birkaç gün sonra çağırıp tekrar muayene edecektir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
B-HCG seviyesi 2000-3000 düzeyine vardığında yani 6 haftalık olduğunda gebelik kesesi transabdominal (karından) ultrason ile de izlenebilir.
1 Aylık Bebek Anne Karnında Nerededir? Bir aylık bebek, anne karnında henüz çok küçüktür ve genellikle yaklaşık bir buçuk santimetre uzunluğundadır. Bu dönemde, bebeğin yerleştiği yer uterusun üst kısmıdır.
Uyku hali ve yorgunluk hissi de anne adaylarında 5 haftalık gebelik belirtileri arasında görülebilir. Kimi anne adaylarında hafif veya şiddetli mide bulantıları ve kusmalar başlayabilir. Kimi anne adayları ise hamilelik boyunca bulantı hissetmez. Göğüslerde hassasiyet başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri