Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
5 haftalık gebelik kesesi artık ultrasonda görülmeye başlamaktadır. 5 haftalık bebek ultrasonda çok belirgin olmasa da görülmeye başlar. Doktor bebeğin boyunu ultrason görüntülerinden hesaplar.
Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir.
Anembriyonik gebelik olarak da adlandırılan boş gebelik, döllenmiş yumurtanın uterusa yerleşmesine rağmen kese içinde embriyo oluşmaması durumudur. Embriyo olmasa da gebelik hormonu yani insan koryonik gonadotropini (B-hCG) üretmeye devam eder.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir. Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
7 haftalık gebelik hala gebeliğin erken dönemidir. Bu nedenle annedeki değişiklikler yavaş ilerler ve belirgin değildir. Anne karnındaki 7 haftalık bebek henüz yeterince büyümediği için 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakan bir göz tarafından fark edilecek şekilde belirgin değildir.
Boş gebelikte blastokist oluşur ancak bir fetal yapı veya embriyo asla gelişmez.
Kimi boş kese gebeliklerde hamilelik testi pozitif çıkar ve erken hamilelik belirtilerinden farklı herhangi bir semptom yaşamayan anne, hemen bu durumun farkına varamaz; ancak genellikle ilk doktor randevusunda yapılan ultrasonda kesenin boş olduğu ve kalp atışının olmadığı gözlemlenerek teşhis edilebilir.
Dış gebeliklerde genellikle kese oluşumu ve embriyo gelişimi olmamaktadır. Embriyo rahme ulaşamadan tüplere tutunmakta ve kendisine gelişebileceği uygun bir ortam bulamamaktadır. Bu nedenle dış gebeliklerin çoğunda embriyo ve kalp atışı görülmez.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Vajinal ultrasonda 5 haftada bebek ve kalp atışları görülebilir.
Gebelik tanısı ile birlikte de rutin gebelik takibine başlanır. İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir. Bu vizit, uygun bir öykü alma, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, fizik muayene ve bazı laboratuar testlerini içerir.
Gebelik dönemindeki son adet tarihi(SAT) esas alınarak oluşturulan haftalık bazda HCG değerleri: 3.hafta: 5 ila 50 mlU/mL. 4.hafta: 5 İla 426 mlU/Ml. 5.hafta: 18 ila 7.340 mlU/mL.
Özetle hamilelikte ilk hafta ve hamilelikte ikinci hafta henüz bebek oluşmamıştır. Hamilelikte üçüncü hafta bebek oluşmaya başlar. Hamilelikte dördüncü hafta sonunda ise embriyo adı verilen bebeğin ilk hali oluşmaya başlar.
Çoğunluğunda zamanla kendiliğinden vajinal kanama başlar ve gebelik kesesi kendiliğinden düşer.
Kanama: Boş gebelikte hafif bir kanama olabilir. Bu kanama, düşük gibi yoğun olmaz ve genellikle birkaç gün sürer. Düşük düzeyde karın ağrısı: Boş gebelik belirtileri arasında düşük düzeyde karın ağrısı da yer alabilir. Ancak, bu ağrılar genellikle hafif ve kısa süreli olur.
Su gebeliği olarak da bilinen boş gebelikte, gebelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta oluşur anca embriyo oluşmaz. Hem idrarda gebelik testi hem de kanda beta hcg değerleri pozitif çıkar.
Pek çok anne adayı, boş kese ne zaman dolar sorusuna yanıt arar. Esasında doğum kesesi, hiçbir zaman boş olmaz. Kesenin oluşması için döllenmiş bir yumurta ve bu döllenme işlemi sonrasında meydana gelen bir embriyo gerekir. Bu nedenle de hamilelik gerçekleştikten sonra boş kese diye bir durum söz konusu olmaz.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Erken gebelikte yapılan ultrasonografide bebeğin kesesinin ya da kalp atışlarının görülmemesi durumudur. Çoğunlukla kanama eşlik etse de bazen kanama olmaksızın ultrasonda anlaşılabilir. Ultrasonda bebek kalp atışları görülmüş ya da kese görülmüş gebeliklerin %15'i düşükle sonuçlanmaktadır.
HCG değeriniz 1000-3000 düzeyine eriştiğinde 6 haftalık gebelik kesesi görülebilir. Kese çapı 9 ila 12 mm civarındadır. Vajina ve karın bölgesinden yapılan ultrason muayenesinde kese 1 hafta daha geç görülebilir. Ancak 4.5 ve 5. haftada vajinal ultrasonda görülebilir.
8 haftalık hamileyim kese var bebek yok, neden? Boş kese gebelik ihtimali bu durumda söz konusu olabilir. Boş kese gebelikte, yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur ancak bebek yoktur. Ayrıntılı bilgi ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir. "
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri