Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bazı araştırmalar uyguladığınız diyette kaçamaklar yapmanın daha fazla kilo kaybına sebep olabileceğini bildiriyor. Bunun sebebi vücudun ''kıtlık'' bilinci ve bu bilinçle oluşturduğumuz tepkiler olabilir.
Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
Cheat day'in genel olarak haftada 1 ya da 2 defa uygulanabileceği öngörülüyor. Özellikle belli bir diyet programını takip edenler ve sürekli olarak egzersiz yapanların hem kendini ödüllendirme hem de vücut işleyişini hızlandırmaya yönelik haftada 1 defa cheat day uygulaması mümkündür.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Kaçamak yaptığınız zaman, bağırsaklarınız su tutuyor ve şişiyor. Bağırsaklarınızın hızı azalıyor. Bu da, kilonun vücuda oturmasına neden oluyor. Kaçamağın ertesinde, daha ağırlıklı sebze alır, yoğurt tüketirseniz; bağırsaklarınızı hızlandırırsınız.
İlgili 25 soru bulundu
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Kaçamak yapılan diyetin tekrar toparlanması adına normal diyette atlanılan öğünlere geri dönebilirsiniz. Tokluk hissini artırmak için yulaflı ya da çavdarlı ekmek türlerinin yanı sıra kepekli ekmek tüketebilir ve bu süreçte bol su tüketimi yapabilirsiniz.
Bir sonraki videolarımda bu konulara yer veriyor olacağım.👇 Diyeti Bozdunuz, İşte Diyet Bozulduktan Sonra Telafi Yöntemleri: 1. Ertesi günlerde, su tüketimini 1 litre arttırın. 2. Ertesi günlerde, karbonhidrat tüketimini azaltın. 3. Ertesi günlerde, ana öğünlerde sebze ve yoğurt tercih edin.
Şurada Paylaş! Günde tek öğünle beslenen kişilerin vücudu "açlık moduna" geçer ve tüketilen tüm besinleri depolar. Ayrıca tek öğün beslenme tipine geçenlerin metabolizması yavaşlar, vücut stres hormonu olarak bilinen "kortizon" üretimi artırır. Tüm bunların birleşimi sonucu kilo vermek isterken kilo alırsınız.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Özellikle beslenme programı ile birlikte düzenli takip edilen bir de antrenman programına sahipseniz ve aksatmadan paralel bir şekilde ilerliyorsanız haftada bir defa ödül öğünü yapmanız motivasyonunuzu yüksek tutmanıza katkı sağlayabilir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Kaçamak günü (cheat day) ya da kaçamak öğünü (cheat meal) sayesinde bu soruya evet cevabını vermemiz mümkün. Kaçamak günü ve kaçamak öğünü diyet sırasında dilediğiniz her şeyi yediğiniz günü ya da öğünü niteleyen kavramlar.
Günde tek öğün beslenme (OMAD) diyetinin bazı potansiyel faydaları şunlardır: Kilo kaybı: OMAD diyeti, kalori alımını sınırlamak için etkili bir yöntemdir ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, insülin direncini azaltarak yağ yakımını artırabilir.
Bir kişi zaman içinde vücuduna ihtiyacından fazla 7700 fazla kalori alırsa, bir kilo yağ depolamış olur. Aynı şekilde kişinin günlük ihtiyacı 2000'ken kişi yiyecek ve içeceklerden vücuduna 1500 kalori alırsa aradaki farkı vücut depolanmış yağları yakarak sağlar ve bu şekilde kişi kilo vermeye başlar.
Sık Sık Tartılmayın. Diyet sırasında en uygun tartılma şekli haftada 1 gün sabah aç karnına tartılmadır. Her gün tartılmak ya da günde 2-3 kez tartılmak kilo vermenize yardımcı olmazken. Üstelik stres düzeyinizin artmasına neden olur.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Diyetisyen arkadaşlara göre kilo vermek için diyet programına başladıysanız günde üç ana öğün iki veya üç ara öğün almanız lazım. Onlar bunun gerekçesi olarak da hipoglisemi riskini ve sık beslenmenin metabolizmayı hızlandırabileceği düşüncesini ileri sürüyor.
OMAD DİYETİ İLE KAÇ KİLO VERİLİR? Bu sorunun net olarak bir cevabı maalesef yoktur. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) haftalık 0.5- 1 kg arasında kilo vermenin ideal olduğunu bildirmiştir. Yine bu programda da ayda 4-5 kg vermek idealdir.
Genellikle diyet esnasında yemekten kaçınılan yüksek ve sağlıksız karbonhidratlar barındıran, bol şekerli ya da yüksek enerjili besinler tercih ediliyor. Çikolata, fastfood, tatlı gibi besinler tercih edilse de bunun yerine meyve sorbesi gibi hafif besinler tüketerek geçiştirmenizi önerebiliriz.
Karbonhidrat içeren kaçamaklar, diyette karbonhidrat içeriği yüksek olan ekmek ve ekmek yerine geçenler ile meyve gruplarından eksiltme yapılarak dengelenebilir. Bunlara ek olarak tükettiğiniz besinin içinde farklı gruplara ait besinler de yer alıyor ise bunların da eksiltmesini yapmalısınız.
Birçok kişi kaçamak olayını abartarak sağlıksız beslenme yoluna gitse de arada aşırıya kaçmadan en az 2 haftada bir kaçamak öğün yapılabilir. Diyet yaparken güçsüz düştüğünüzde veya diyet yapmakta zorlandığınızda kaçamak öğün yapmak diyetin gidişatı açısından önemlidir.
DİYETTE KEK YENİR Mİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA
Yani cevabımız EVET! Yenebilir.
Son öğününüzü yatmadan iki-üç saat önce tüketmenizde fayda var. Akşam saat 20.00'den sonra aldığınız kalorileri sınırlayın. Gün boyu karbonhidrat ve protein dengesini tutturursanız, akşam da doğal olarak iştahınız azalacak ve çok kalorili abur cuburlara yönelmeyeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri