'Kötü kokulu akıntı' kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV enfeksiyonunun anlaşılması genelde kişinin kendi ilk kontrollerini yapmasıyla başlar. İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur.
Human Papilloma Virüsü ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilir. HPV ile vajinal mantar arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak her ikisi de vajinal enfeksiyonlardır.
İlgili 20 soru bulundu
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV virüsünün antibiyotik gibi direkt bir tedavisi yoktur. Ancak özellikle siğiller gerek estetik olarak gerek psikolojik olarak oldukça ciddi sorunlara yol açabilmektedir ve bunlar bazen gerçekten çok büyük olarak, vajinayı daraltabilmekte, kaşıntı ve kanama semtomları yapabilmektedir.
Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler. İnsanların %60'nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor.
HPV, hem erkek hem de kadınlarda ortaya çıkmaktadır ve genital bölgede karnabahar görünümünde toplu iğne başı büyüklüğünde kitlelerle kendini göstermektedir. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Virüsün kuluçka süresi HPV'nin tipine göre değişmektedir. Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir.
Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
Yorgunluk, halsizlik. İştahsızlık, kilo kaybı Bacak ağrısı Ayak ve bileklerinde şişme görülebilmektedir.
bu virüs rahim ağzını yerleşir ve rahim ağzındaki hücrelerin kanser hücresine dönüşümünü sağlar. Rahim ağzı kanseri olan kadınların %96 sında HPV taşıyıcısıdırlar. Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
HPV, Pap smear testinde çıkmamaktadır.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV, cinsel yolla bulaşan, oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık olarak %50'si, hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. Hiçbir belirtisinin olmaması, kişinin HPV enfeksiyonu taşımadığı anlamına gelmez. Ancak HPV virüsünün bazı tipleri kansere sebep olabilir.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral yolla cinsel temasta bulunan kişilerde ağız, dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir. Genital bölgelerde siğil ile birlikte vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama genellikle beraber görülen belirtiler arasındadır.
Ortalama 125-130 farklı tip HPV virüsü vardır. Bu tiplerin bazıları düşük risk bazıları da yüksek risk taşır. Kadınlar için tehlike arz eden bu hastalığın bazı tipleri Serviks, Vulva ve anüs kanserine sebebiyet verebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Hasta tedavi olmadığı takdirde siğiller artabilir, çevre dokuya dağılabilir.Kendiliğinden büyür. Diğer HPV çeşitlerine göre genital bölgede çıkan siğiller, tedavi olmadığında başta kadınlar olmak üzere ilerledikçe kansere sebebiyet vermektedir. Kadınlar da rahim ağzı kanserine kadar gitmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri