Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Beşinci hastalık, halk arasında tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir ve çocuklarda sıkça karşılaşılan bir bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. Parvovirus B19 adlı virüsün sebep olduğu bu hastalık genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkar.
Vakaların % 70'i 5-15 yaş arasındaki çocuklardır. Klinik : İnkübasyon süresi 7-10 gün (4-21 gün)'dür.
Altıncı hastalık, roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen, ani başlangıçlı, genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır.
5. Hastalık parvovirus B19 adlı DNA virüsünün neden olduğu sık rastlanan çocukluk çağı hastalığıdır. 5-15 yaş arası sıktır. 3-5 yılda bir ilkbaharda epidemiler (salgın) yapar.Virüs solunum yolu salgıları ile(öksürük hapşırık) ve kan yolu ile bulaşır.
İlgili 30 soru bulundu
Kawasaki hastalığı, ani başlangıçlı bir rahatsızlık olup orta boy damarlardaki iltihaplanma ile seyreden bir rahatsızlıktır. Hastalık özellikle koroner damarları etkiler. Kawasaki hastalığı gelişmiş ülkelerdeki sonradan gelişen kalp rahatsızlıklarının en sık tespit edilen nedenidir.
Bu hastalık, başlangıçta ateş, nezle, baş ağrısı, bulantı ve ishal gibi grip benzeri belirtilerle kendini gösterir. İki ila beş gün sonrasında, yüzde klasik 'tokatlanmış yanak' döküntüsü ortaya çıkar ve ardından vücudun diğer bölümlerinde 'dantel' benzeri döküntüler görülür.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Kızıl hastalığı; tıbbi adı A grubu Streptokok olan ve halk arasında “beta virüsü” veya “beta mikrobu” olarak da bilinen, beta hemolitik streptokok grubuna bağlı bakterilerin neden olduğu, cilt döküntüsü ile seyreden bir çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır.
Bulaşıcı mı? Kawasaki kalıtsal bir hastalık değildir, fakat genetik bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir. Bu hastalığın ailede birden çok kişide görülmesi çok nadirdir. Ayrıca, bulaşıcı da değildir ve önlenemez.
Beşinci hastalık genellikle başka komplikasyonlar olmadan tamamen iyileşir. Nadiren özellikle kadınlarda ve kızlarda eklem şikayetleri veya eklem iltihaplanmaları ortaya çıkar.
Beşinci hastalık geçirildikten sonra, genellikle kalıcı bağışıklık kazanılır. Sıcak banyo, güneş, ortamda ısı artışı ile döküntülerin artış gösterebilir, serin ortamlarda döküntüleri azalabilmektedir ve bu nedenle hastanın sıcak ortamlardan uzak durması ve serin suyla duş yapması gerekir.
Beşinci hastalığın yani 'Eritema enfeksiyosum'un etkeni Parvovirüs B19'dur.
Beşinci hastalık, parvovirüs B19 adı verilen DNA virüsünün neden olduğu hafif geçirilen bir hastalıktır. Kış sonu, ilkbahar başlarında daha çok çocuklarda görülen beşinci hastalığın en tipik belirtisi tokatlanmış yanak görüntüsü veren yüzde parlak kırmızı döküntüdür.
Beşinci hastalık döküntüsü geliştikten sonra 5 ila 10 gün içinde kaybolmalıdır. Çocukta ikinci bir döküntü gelişirse bunun da 7 ila 10 gün içinde geçmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda döküntü birkaç hafta boyunca gelip gidebilir.
Kızıl hastalığı olanlar banyo yapabilir mi? Kızıl hastalığı veya herhangi bir enfeksiyon hastalığı olan çocukların banyo rutininin aksatılmaması önerilir.
Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir. Coğrafi dil: Bu iyi huylu (zararsız) rahatsızlık, dilinizin üzerinde düzensiz kırmızı lekelerin görünmesine neden olur.
Strep A; ağrılı ve kaşıntılı semptomları da olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. A Grubu Streptokoklar, genellikle ciltte veya boğazda bulunan bakterilerdir. Bazı durumlarda bu bakteriler boğaz ağrısı başta olmak üzere hastalığa da neden olabilir.
Altıncı hastalık viral enfeksiyonlar içinde çocukluk çağında ateşli havaleye (febril konvülziyon) en sık neden olan viral enfeksiyondur. Ateş 4 ile 7 gün arasında devam edebilmekte ve bu sürede çocukta halsizlik, iştahsızlık ve boyun lenf nodlarında şişme olabilmektedir.
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Öpücük hastalığı, Epstein-Barr virüsü (EBV) kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle öpüşme, öksürme, hapşırma gibi kişisel temaslar sonucu bulaşır. İlk enfeksiyon sonrasında virüs vücutta kalıcı hale gelir. Hastalığın bulaşması için kişisel temas gerekmesinden dolayı öpüşme hastalığı olarak da adlandırılır.
Diğer virüslerde olduğu gibi, altıncı hastalıkta da bulaş; öksürme, konuşma veya hapşırma yoluyla yani küçük sıvı damlacıklarla gerçekleşir. Altıncı hastalık için kuluçka süresi hemen hemen 14 gündür. Bu, virüs taşıyan bir çocuğun, enfeksiyonu başka bir çocuğa kolayca bulaştırması için yeterli bir süredir.
Virüs çevresel şartlara dayanıklı olduğu için ortamda uzun süre canlı kalabilir. Hasta bir köpeğin az miktarda dışkısı ile de virüs köpeklere bulaşabilir. Virüs, köpeklerin tüyleri veya ayakları üzerinden veya kontamine kafesler, ayakkabılar veya diğer nesneler yoluyla bir yerden bir yere kolayca bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri