Bilinmesi gereken diğer önemli konu ise Ziraat Bankası çalışanları Devlet memuru değildir, 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler ve işçi statüsünde çalışırlar. Banka personeli hakkındaki detaylı bilgilere geçmeden önce tüm banka personeli için geçerli olan bazı ortak durumları sizlere aktarıyoruz.
Yeniden yapılandırma sürecinde bankalarca özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu'nca belirlenir.” Bilindiği gibi 4603 sayılı Kanuna konu olan üç kamu bankası birer kamu iktisadi teşebbüsüdür. Bu bankaların çalışanları da “Kamu personeli”dir.
Bu iki banka çalışanları 2000 senesinde çıkartılan bir yasayla özelleştirilmiş ve iş kanununa tabi haline getirilmişti. Bunun anlamı ise banka çalışanlarını memur statüsünden çıkarılmış olması demekti. Kamu Bankası olan Halk Bankası ve Ziraat Bankası çalışanları işçi statüsünde değerlendirilmeye alınmıştı.
2. Bankalar, anonim şirket statüsündedirler. Bu Kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabidirler.
Ziraat Bankası ve Halk Bankası çalışanları da kamu görevlisi sayılmışlardır.
İlgili 39 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Anayasa hükmü doğrultusunda, para ve kredi piyasalarının baş aktörü durumunda olan bankaların faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde bankalar ister kamu, ister özel sermayeli olsun kanun koyucu tarafından kamu hizmeti veren kurumlar olarak değerlendirilmektedir.
Ceza Dairesi 10.09.1996 tarih, 3128-4213 sayılı kararında da; "Vakıflar Bankasının yaptığı iş kamu görevi olmadığından personeli de kamu personeli sayılmaz." şeklinde hüküm verilmiştir.
Halkbankası ve Ziraat Bankası da Kamu kurumu değildir. Vakıflar bankası özel hukuk hükümlerine tabi olan ve kuruluşu özel bir kanunla gerçekleşen bir kamu bankasıdır. Bildiğiniz gibi, Kamu bankası, kamu kurumu anlamına gelmez.
Oldukça önemli bir pozisyon olan görev için; Bankacılık ve Finans, İktisat, İşletme, Hukuk ve Kamu Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak gerekiyor.
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
Yeşil pasaport ya da diğer adıyla hususi pasaport memur, kamu görevlileri, TBMM üyeleri, devlet sporcuları ve kamudan özele çevrilen banka çalışanları gibi birçok unvandan kişinin çıkartabileceği bir pasaport türüdür.
2002 yılında Halk Bankası özelleştirildiğinde personel, imzalanan sözleşmeyle, 1475 sayılı Yasa'ya göre çalışmaya devam etti ancak özlük hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre devam etti, emekli olduklarında gene devlet memurları maaşına göre, çalıştıklarını da bu şekilde aldırlar.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir.
ona bi bakalım. bankacı; bankalarda çalışan görevli, yetkili, yöneticilerin tamamına denir.
eleman.net verilerine göre, Banka Memuru 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Memuru, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Memuru, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Devlet Bankaları Hangileridir? Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne göre Türkiye'de hizmet veren ve devlet bankaları arasında gösterilebilen 10 adet banka vardır. Doğrudan vatandaşa hizmet ettikleri için ilk akla gelenler Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tır.
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır.
Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türkiye Bankalar Birliği'nin görev ve yetkileri 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Kuruluş Birlikleri" başlıklı 9'uncu bölümünde bulunan 80'inci maddesi ile Birlik Statüsü'nde belirlenmiştir.
Banka memuru olmak isteyen adaylar banka memur iş ilanlarını takip ederek bankaların uygulayacağı sınav ve mülakat gibi aşamalardan oluşan bir sürece dahil olabilir ve süreci başarıyla tamamlayarak göreve başlayabilirler. Banka memuru sınavları başarıyla sonuçlanan adaylar sözlü mülakata çağırılır.
11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği %43,00'ü (A) Grubu ve %15,51'i (B) Grubu olmak üzere toplam %58,51'lik VakıfBank hissesi 3 Aralık 2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiştir.
Banka personeli, bankaların çalışanlarıdır. Banka personeli, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için banka hizmetlerini sunmakla görevlidir. Banka personeli, müşterilerin hesaplarını işlemek, kredi ve diğer finansal ürünleri satmak ve müşterilerin sorularını cevaplamak gibi görevleri yerine getirir.
Bankacılık bölümü üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümden başarı ile mezun olanlara “Bankacı” ya da “Finans Uzmanı” unvanı verilir.
Banka Memuru, bir finans kurumunda çalışan ve genellikle müşteri hizmetleri, işlem yapma ve finansal danışmanlık gibi görevleri yerine getiren bir profesyoneldir. Banka memurları, müşteri hesaplarını yönetir, para transfer işlemlerini gerçekleştirir ve müşterilere finansal ürünler hakkında bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri