Bu kapların içlerindeki sıvıların tekrardan doldurulup, kabın yeniden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. 5 sayısı, Polipropilen (PP) isimli plastik için kullanılmaktadır. Özellikle yoğurt kaplarında, içeceklerde kullanılan pipetlerde ve şişelerin kaplarda bu plastik kullanılır.
4 numaralı tür, LDPE Az Yoğunluklu Polietilen içerir.
Zararsızdır. 5 numaralı plastik ürünler, yoğurt kapları, biberon ve şişe kapaklarında yer almaktadır. Sağlık için zararsızdır.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
İlgili 37 soru bulundu
5- PP (Polypropylene – Polipropilen)
Erime noktası yüksek olan bu plastik, genellikle sıcaklığa karşı direnci olan kaplar, pipetler, bardaklar gibi ürünler için kullanılmaktadır. Geri dönüştürülebilmesi için bu tür ürünlerin içerisindeki tüm yemek artıklarının temizlenmesi gerekmektedir.
Streç folyo, dış mekan eşyaları, plastik zemin malzemesi, duş perdesi ve de plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır. Yiyeceklerinizi folyoya sararken bir kere daha düşünün. 4 numara: LDPE az yoğunluklu polietilendir.
6 Numaralı PS
Ucuz ve hafif bir plastik türüdür ve sağlığa zararlıdır. Genel olarak yemek paketleri, plastik bardak ve tabaklar, kaşık gibi kullan-at tarzı birçok eşyada kullanılır. Özellikle ısındığı zaman kanserojen risk oluşumu taşıdığı için oldukça tehlikelidir.
Bunların yanı sıra yeniden kullanılan pet şişe su içerisine pek çok mikroplastik ve petrokimya türevi bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor. Pet şişe kullanımı hem içerden hem de dışardan insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Son yıllarda sağlıklı plastiklere doğru bir yönelim olduğundan, özellikle BPA içermeyen ürünler görmeye başladık. Tabi bunların fiyatları diğer plastik ürünlerine göre astronomik olabiliyor. BPA diğer ismiyle Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı.
Plastikler türlerine göre 1'den 7'ye kadar numaralandırılır. Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde 'BPA'sızdır' yazan ürünleri tercih edin.
7 numara - Diğer
Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde kullanılıyor. Kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor. Karışık polikarbon materyallerden imal edildiği için geri dönüşüme uygun değil.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
Polietilen tereftalat (PET, PETE) / Polyester - bu reçine genellikle gazlı içecekler, su şişeleri ve gıda ambalajları için kullanılır.
Damacana ambalajları için 3 ay, pet ambalajlar için 2 yıla kadar raf ömrü verilir. Ancak 5 litrenin üzerindeki herhangi bir ürün maksimum 7 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir.
Dibe çöken tortu ise atılmalıdır. Donmuş su, eridikten sonra 10-12 saat canlı kalabilir. Dolayısıyla bu sürede suyu içmek gerekir. Ayrıca dondururken ve çözündükten sonra ağırlaşmasını geciktirmek için suya Kur'ân ve duâ okunmalıdır.
Tekrar incelerseniz 7 numaralı geri dönüşüm ikonunun altında 'Tritan' ibaresi bulunmaktadır. 'Tritan' ham maddesi en sağlıklı plastik çeşitlerindendir ve bpa, bps, fitalat vb... Zararlı maddeler içermemektedir. Güvenle çocuklarınıza kullandırabilirsiniz.
Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
'Bisphenol-A' (BPA) temiz, kırılıp dağılmayan, sert plastiklerde bulunur. Çoğunlukla bu plastik şişelerin alt kısmında üçgen geri dönüşüm işareti bulunur. Bu işaretin yanında PC (polikarbonat) harfleri ve 7 rakamı bulunur. Ama altında 7 rakamı bulunan her şişe de polikarbonat demek değildir.
Plastiğin içerisinde bulunan maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr, İrkin, bunun da nörolojik hasarlar, kalp damar hastalıkları hatta kansere kadar varan sonuçlar yaratabileceğini ifade etti.
Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur. Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur.
Plastik su şişeleri buzluğa konulmamalı. Arabada bırakılan pet şişedeki sular içilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri