Benzetme: Herhangi bir cümlenin anlamını kuvvetlendirmek ve etkisini arttırabilmek için, farklı yönlerde ilgisi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesi benzetme olarak bilinmektedir.
Benzetme (Teşbih)
Sözün etkisini arttırmak veya anlatımı güçlendirmek için aralarında ilgi bulunan iki kavram ya da varlıktan, zayıf olanın güçlü olana benzetilmesidir.
Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü olan bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Bu sanat anlatıma kuvvet katmak ya da anlatılan özelliğin daha fazla olduğunu belirtmek için kullanılır. Benzetmenin dört temel ögesi vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.
Benzetmede, nitelik bakımından zayıf olan varlık veya kavram, kuvvetli olana benzetilerek anlatılır. Aralarında çeşitli yönlerden ilgi bulunan iki varlıktan zayıf olanı güçlü olana benzetme sanatıdır. "Ahmet aslan gibi güçlüdür." Cümlesinde güç yönünden zayıf olan Ahmet aslana benzetilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir.
Benzetme, niteliği anlatılmak istenen nesnenin veya varlığın bir başka nesneye ya da varlığa dayanılarak onunla benzerliği ortaya konarak anlatılmasıdır.
Benzetme: Herhangi bir cümlenin anlamını kuvvetlendirmek ve etkisini arttırabilmek için, farklı yönlerde ilgisi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesi benzetme olarak bilinmektedir.
Benzetme yaparken iki farklı durum cümle içerisinde kullanılır. Bunlardan biri benzeyen varlık ve diğeri ise kendisine benzetilen varlıktır. Benzeyen varlıklar: Bir durumu anlatmak istediğimiz varlıktır. Kendisine benzetilen varlık: Yine bir durumun büyüklüğünü anlatabilmek için örnek kullandığımız varlıklardır.
Teşbih (Benzetme): Anlamı kuvvetlendirmek için aralarında gerçek ya da mecazi olarak benzerlik bulunan iki varlıktan zayıf olanın güçlü olana benzetilme sanatıdır.
1) Benzetme (Teşbih): Özellikleri zayıf olan kişilerin kuvvetli olan varlıklara benzetilmesi sanatıdır. 2) Eğretileme (İstiare): Yalnızca benzetilen ve benzeyen ile kurulan benzetme sanatına denmektedir.
Sadece benzeyen ve benzetilen unsurların kullanıldığı ve benzetme yönü doğrudan söylenmediği için en etkili türü teşbih-i beliğdir. “Anlam burada etkili ve abartılı biçimde ifade edildiğinden teşbih türlerinin en makbulü sayılır. Beliğ teşbih Batı retoriğinde “metafor” (istiare) olarak tanımlanmıştır.
Türkçede “gibi” edatını benzetme yapmak için kullanıyoruz. Varlıkların özelliklerini, o özelliği daha güçlü olan diğer varlıklara benzetirken “gibi” edatını kullanıyoruz.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir. Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Benzeyen varlıklar: Bir durumu anlatmak istediğimiz varlıktır. Kendisine benzetilen varlık: Yine bir durumun büyüklüğünü anlatabilmek için örnek kullandığımız varlıklardır. Burada en önemlisi benzetme cümleleri kurarken kullanmamız gereken ifadedir. O ifade ise, 'gibi' kelimesidir.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir.
Edat-ı teşbih (Benzetme edatı): Taraflar arasındaki benzerliği ifade eden söz, teşbih edatıdır. Türk edebiyatında edatlar dışında, başka gramer kategorisine giren kelimeler de bu amaçla kullanılmıştır. Türkçe Fiil ve Ekler: Dönmek, benzemek, sanmak, demek, andırmak; -casına cesine, -cıleyin/-cilayın, layın/-leyin vb.
Benzetme (Osm. teşbih, İng. simile), “insanoğlunun anlatıma güç vermek amacıyla, bir takım nesne- ler, kavramlar arasında görülen yakınlıklardan, benzerliklerden yararlanarak bun- lardan birini anlatırken ötekini de anması eğilimidir” (Aksan, 1995: 511).
Açık istiarede, teşbih sanatının güçlü ögesi olarak nitelendirilen ''kendisine benzetilen'' bulunur. Örneğin ''Gündüzüm gece oldu'' cümlesinde umut gündüze, umutsuzluk ise geceye benzetilmiştir. Ancak sadece kendisine benzetilen öge kullanıldığı için açık istiare yapılmıştır.
Benzetme (Teşbih)
Sözün etkisini arttırmak veya anlatımı güçlendirmek için aralarında ilgi bulunan iki kavram ya da varlıktan, zayıf olanın güçlü olana benzetilmesidir.
Teşbih-i Beliğ Örnekleri
Sadece kendisine benzetilen ve kendisine benzeyen ile yapılan teşbih-i beliğ sanatı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir; Dev çocuk görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yeni doğan bebeğin elma yanakları hemen dikkat çekiyordu.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır. Adalet tanrıçası Justitia, adaletin alegorik bir teşhisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri