Birim kesir: Payı 1 olan kesirleri birim kesir denmektedir.
Birim kesirlerin pay kısmı daima 1'dir. Birim kesir örnekleri vermek gerekirse; 1/80, 1/3, 1/999, 1/12... Yani birim kesir nedir sorusunun cevabı; bir bütünün eş parçalarından her biridir şeklinde verilebilir.
Payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir. Yani diğer bir deyişle payı her zaman sabit olarak bir kalan ancak paydası değişebilen kesirler birim kesirdir.
Birim kesirler basit kesirlerdir denebilir. Yani bir sayı doğrusu üzerinde birim kesirlerin her zaman 0 ile 1 arasında olması bilinmelidir. Birim kesir nasıl ifade edilir, sorusunu da bu şekilde cevaplamış olduk. Kesrin payı ne olursa olsun 1 olmalıdır.
Birim Kesir
bütünün eş parçalarından sadece birini ifade eder. Örneğin; 1 , 1 , 1 , 3 7 9 birim kesirdir.
İlgili 30 soru bulundu
Genel olarak payı 1 olan kesirler birim kesir olarak tabir edilir. Buna göre payı sabit olarak bir olmasıyla birlikte paydası farklı sayılar üzerinden ele alınabilmesi söz konusudur. Fakat birim kesirde pay her zaman 1 olarak ele alınmaktadır.
Kesir Çeşitleri Nelerdir? Kesirler; basit, bileşik ve tam sayılı olmak üzere 3'e ayrılıyorlar. Basit Kesirler; Payı paydasından küçük olan kesirlerdir. Yani kesir çizgisinin üstündeki sayı daima çizginin altındakinden küçüktür.
1/3 bir bütünün üçe bölünüp bir tanesinin seçilmesi anlamına gelir. Yani bir su bardağı suyun 1/3'ü demek bardak içindeki suyun üçe bölünerek bir tanesinin alınması demektir.
Mesela 5/20 gibi bir kesir söz konusu olduğunda, birim kesir 1/20 biçiminde anlatılır. Herhangi bir bütünün ayrılmış olan parçaların her biri birim kesir olarak anlatılır. Bütün parçanın eşit bölümleri ayrılmış kısımlarıdır. Bir bütünün her bir parçasını göstermek için ise kesirler kullanılır.
Kesir kavramı, ondalık sayılardan ve yüzdelerden ayırmak amacıyla sıklıkla sadece "bayağı kesirleri" tanımlamak için kullanılır. 1 çeyreği (1/4'ü) alınmış bir yaş pasta. Çizimde geriye kalan 3 çeyrek parça (3/4) gösteriliyor.
'Birim Kesirler Tablomuzda' tam-yarım-çeyrek kavramlarının kesirlerle gösterilişi ve 12 parçaya kadar bölünmüş bütününleri birim kesirler olarak yer almaktadır. İster sınıfınıza ister okul panosuna asabileceğiniz eğitici bir materyaldir.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
Basit kesirleri söylerken; 1/2=bir bölü iki veya ikide bir; 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.
Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir. Yani mesela payı 3 olan bir kesrin paydası Her zaman 3'ten büyük olmalıdır. Örnek: Payı 4 olan ve paydası 7 olan basit kesri yazalım ve okuyalım. 4/7 = Dört bölü yedi ya da altıda dört şeklinde ifade etmek mümkün.
En küçük bileşik kesir; o kesrin pozitif ya da negatif olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır.
KESİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR? Pay ve paydadan meydana gelen kesirler 3'e ayrılır. Bunlar basit, birleşik ve tam sayılı kesirlerdir. Kesirlerin nasıl yazıldığı da tam anlamıyla öğrenilmelidir.
Birim kesirlere basit kesirlerde denmektedir. Sayı doğrusunda birim kesirler 0 ila 1 sayıları arasında yer almaktadır. Kesrin paydasına bakılmaksızın payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir. Kısaca kesirler arasında payı 1 olan kesir görüldüğünde bu kesre basit ya da birim kesir denmektedir.
Her bir kenarı bir birim olan kareye birim kare denir.
Tariflerde en çok kullanılan ölçü değeri 1/2 olarak biliniyor. Bu oranın anlamı ise yarımdır. Yani 1 2 su bardağı un ne kadar diye düşünüyorsanız, yarım bardak demektir. 1/2 bardak, 1/2 kaşık denildiğinde yarım bardak ve yarım kaşık kast ediliyor.
4 üssü 3 eşittir 4 çarpı 4 çarpı 4 demek. Ayrıca bunun başında 1 olduğunu da düşünebilirsiniz. 4 üzeri 0'ın 1 olduğını 1'e eşit olduğunu hatırlarsınız. Bu işlemin sonucu 4 çarpı 4 eşittir 16 çarpı 4 eşittir 64 olacak.
Kesirli Sayılara Genel Bakış
Bir bütün parçanın dört eşit parçaya bölündüğünü düşünürseniz; 1/4 bu dört parçadan biri, 2/4 bu dört parçadan ikisi, yani bütünün yarısı, 3/4 bu dört parçadan üçüdür.
1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
Bileşik kesir, basit kesirlerin tersidir. Yani birleşik kesirde paydaki değer paydadaki değerden büyük veya paydadaki değere eşit olur. Bir diğer deyişle bileşik kesir, payı paydasından büyük veya eşit olan kesirlere verilen isimdir.
Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir, payı paydasına eşit ya da paydasından büyük olan kesirlere ise bileşik kesir denir.
Birim Kesirlerde Sıralama
Payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir. Kesirlerde pay her zaman 1 sayısıdır ve payda değişik sayılar alabilir. Bu kesirlerde payda ne kadar büyük ise o kesir o kadar küçük olur. Çünkü payda bir bütünün parçalara ayrılmış olan sayısını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri