İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...
Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık - cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.
Ünlü Düşmesi (Hece Düşmesi) I Nedir?
Ünsüz düşmesi, bir sözcüğe bir ek veya başka bir sözcük eklenirken, kaynayan kısımdaki seslerden birinin kaybolmasıdır. Bazı sözcükler ek alırken kök ve gövde ek ile birleşmez, bu esnada kök veya gövdeden bir ünsüz düşer.
İlgili 25 soru bulundu
Ünlü düşmesi, Türkçede en sık görülen ses olaylarından biridir. İki heceli kelimelerin ikinci hecesindeki sesli harf darsa, kelimeye ek getirildiğinde bu harf yazılmaz. Türkçede buna ünlü düşmesi denir. Örneğin: ''İlim' kelimesi ek aldığında ''İlmini - İlmine'' şeklinde yazılır.
Ünsüz Düşmesi
Sonu “k” ünsüz harfi ile biten sözcüklere “–cık, -cik, -cuk, -cük, -cek” küçültme eklerinden biri geldiğinde sözcüğün sonundaki “k” harfi ünsüz düşmesine uğrar.
Ünlü Düşmesi İle İlgili Örnek Kelimeler ve Örnek Cümleler
Benim büyük oğlum Ankara'da tıp okuyor. (Oğul kelimesine gelen ek ile “u” harfi düşmektedir.) Fikrime elbette saygı duyulmasını bekliyorum. (Fikir kelimesi fikrime olmuş ve “i” harfi düşmüştür.) Odaya girdiğimde burnuma neden kötü kokular geldiğini anladım.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
Bazı birleşik sözcüklerin oluşumunda ünlü düşmesi görülebilir: kahve+altı > kahvaltı
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Yumuşacık= yumuşak-cık oluyor asılı. Ünsüz düşmesi ses olayı vardır.
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Ünlü düşmesi ve ünsüz düşmesi olarak iki şekilde incelenir. Bunlara örnek şu şekilde verebiliriz. - Ünlü Düşmesi: Uyu kelimesine ku eklenir ise uyku olarak yazılır ve ''u'' harfi düşer.
Ses olaylarından yazıda gösterilmeyenlere özellikle dikkat edilmelidir: Yalınız > yalnız kelimesindeki orta hece ünlüsünün düşmesi yazıda gösterilir ama yanlız şeklindeki yer değiştirme hem söyleyiş hem yazı için yanlıştır.
iken, ünlüyle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında araya y ünsüzü girer ve başındaki i ünlüsü düşer: evde-y-ken (evde iken), okulda-y-ken (okulda iken), okumakta-y-ken (okumakta iken), yolda-y-ken (yolda iken) vb.
Cevabımız; Şimdi kelimesinde ünlü düşmesi yoktur. Ek Olarak: Ünlü düşmesi, iki heceli olup ikinci hecesinde ı,i,u,ü dar ünlüleri bulunan sözcüklere, ünlü harfle başlayan bir ek gelmesi sonucu sözcüğün ikinci hecesinde bulunan dar ünlülerin yazılmayıp, düşmesi denilen ses olayıdır.
Merhaba! Azıcık kelimesinde ünlü türemesi vardır. Yani cevap B şıkkı olmalıdır.
ÖRN: Oyunu, koyunu vb. hece düşmesi olmayan kelimelerdir.
İki heceli olup birinci hecesinde geniş (a, e, o, ö), ikinci hecesinde dar ünlü (ı, i, u, ü) bulunduran bazı Türkçe ve yabancı kelimelere ünlü ile başlayan veya tek ünlüden oluşan bir ek getirildiğinde kelimenin vurgusuz hâle gelen ikinci hecesindeki dar ünlünün düşmesine hece düşmesi denir.
Cevap: ÇÜNKÜ kelimesinde herhangi bir ses olayı yok.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Cevabımız; Yanlış kelimesinde ünlü düşmesi vardır, şeklinde olacaktır. Kelimenin kökü ''yanıl''(mak)dan gelir.
Merhaba! Cevap ünlü düşmesi olmalıdır. Nasıl kelimesi aslında "ne ve asıl" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Ancak birleşirken "-e" eki düşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri