Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasını fırsat bilen ve bölgenin işgali için zaten önceden plan yapan İngiltere, 3 Kasım 1918'de başlattığı askerî harekâtla 15 Kasım 1918'de Musul'u işgal etmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'nda Irak Cephesi'nde savaştığımız İngiliz Ordusu, Ku-tul Amara'da teslim olduktan sonra, yeniden başlattığı taarruzla stratejik hedef olarak seçtiği Musul'u Mondros Mütarekesi şartlarına aykırı olarak, 15 Kasım 1918'de fiilen işgal etmiştir.
Türk-İngiliz ilişkileri
Musul Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesine dayanılarak 15 Kasım 1918 tarihinde İngiliz Askerleri tarafından işgal edildi.
Yavuz Sultan Selim tarafından 1517 yılında Osmanlı ülkesine katılan Musul ve Kerkük şehirleri, sahip oldukları konum ile gittikçe artan bir önem kazanmışlar ve Kanunî Sultan Süleyman döneminde Musul'un eyalet haline getirilmesi kararlaştırılmıştır.
İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul'u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye'yi, İtalya ise Anadolu'nun güney sahillerine asker çıkardı.
İlgili 15 soru bulundu
Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasını fırsat bilen ve bölgenin işgali için zaten önceden plan yapan İngiltere, 3 Kasım 1918'de başlattığı askerî harekâtla 15 Kasım 1918'de Musul'u işgal etmiştir.
Nihayet, İngilizlerle Ankara'da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM'de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir.
13 Şubat 1925'de ise Şeyh Sait İsyanı çıktı. İsyancıların güneydoğuyu tehlikeye düşürmesi, Türkiye'nin askerî harekât seçeneğini tamamen sona erdirdi. Komisyon ise Bruxelles Hattı'nı doğal sınır kabul ederek Kürtlere bazı imtiyazlar verilmesi şartıyla Musul'un Irak'a bırakılmasını teklif etti. MC bu kararı onayladı.
Tarihi. Bağdat Vilayeti'ne bağlı bir sancak olan Musul, 1878 yılında müstakil bir vilayet olmuştur. 3 Kasım 1918 tarihinde Musul Vilayeti, Birleşik Krallık tarafından ele geçirilmiş ve yürürlükten kaldırılmıştır.
Musul (Arapça: موصل, Kürtçe: Mûsil), Irak'ın en büyük şehirlerden birisi. Irak'ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Musul'da Araplar, Türkler ve Kürtler yaşamaktadır.
Uzun süren askerî ve siyasî mücadeleden sonra 24 Temmuz 1923'de imzalanan Lozan Antlaşması'nın 3. Maddesinin, 2. fıkrasında Musul'a; "Türkiye ile Irak arasındaki sınır, bu antlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren dokuz zarfında Türkiye ile İngiltere arasında samimiyetle halledilecektir.
Hz. Ömer zamanında 641 yılında, Araplar Dicle nehrini geçerek, Musul şehrini teslim almışlardı.
Kasım 1914 ile 1918 arasında süren 1. Dünya Savaşı Irak Cephesi sonuçları şunlardır: Bağdat İngiltere tarafından işgal edilmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasının ardından İngiltere, antlaşmanın 7. Maddesine dayanarak Musul'a asker çıkarmıştır.
30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra vakit kaybetmeyen İngiltere; 3 Kasım 1918'de Musul'u ve 9 Kasım'da İskenderun'u işgal etmişti.
Musul konusunda İngiltere'nin şiddetli direnmesinin nedeni, bölgenin petrol kaynakları açısından zengin oluşu, stratejik önemi ve İngiltere'nin imparatorluk yolları üzerinde bulunmasıdır. Bölgenin sahip olduğu doğal kaynaklar, İngiltere'nin ısrarcı, uzlaşmaz ve baskıcı tutumuna neden olmuştur.
Musul Meselesi İngiltere, Türkiye ve Irak arasında üzerinde en çok tartışılan önemli bir konu haline geldi. 20 Kasım 1922 – 4 Şubat 1923 tarihleri arasında yapılan I. Lozan Konferansı'nda, Musul konusunda İngiltere ve Türkiye herhangi bir sonuca ulaşamadı (Mustafa, 2001: 97).
Yüzde 60'ı Kürtlerden, Yüzde 25'i Araplardan, Yüzde 10'u Türkmenlerden, Yüzde 5'i de diğer azınlıklardan oluşacaktır.
Türkler 66.000, Hıristiyanlar 62.000, Yahudiler 17.000 olmak üzere Musul Vilayeti'nin nüfusu 750.000 ile 800.000 arasında olmuştur (Yerlikaya, 2019:63). Başka bir istatistiğe göre, Musul'da 104.000 Kürt, 35.000 Türk, 28.000 Arap ve 31.000 diğer etniklere bağlı insanlar yaşamıştır.
Demografik göstergeler
2014 yılı nüfus tahminlerine göre Irak, 32.585.692 kişilik bir nüfusa sahiptir. Toplam nüfusun %75-80'i Araplar, %15-20'si Kürtler ve %5'i ise Türkmenler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler, Asuriler ve diğer etnik gruplara mensuptur.
15 Kasım 1918'de İngiliz ordusunun eline geçmiş olan Musul, Millî Mücadele döneminde İngiliz işgalinden kurtarılamamış ve konu Lozan Konferansı'na bırakılmıştır. Musul, güvenlik ve petrol yönünden hem Tür- kiye hem de İngiltere için çok önemliydi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal (Tengirşenk) Bey ve Fransa hükümeti özel temsilcisi Henry Franklin-Bouillon tarafından 20 Ekim 1921'de imzalanan bu anlaşma, Fransa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti arasındaki savaş durumuna derhal son verdi.
Bölge üzerinden oynanmak istenen oyunu yüzyıl öGayrimeşru referandum sonrası IKBY tarafından işgal edilmek istenen Musul ve Kerkük vilayetlerinin Sultan Abdülhamid Han'ın tapulu malı olduğu ortaya çıktı.nceden görerek buna göre tedbir alan Ulu Hakan, özellikle yer altı kaynakları bakımından zengin olan bölgeleri şahsi ...
Diğer kol ise Bağdat, Musul, Kerkük, Selahaddin, Dakuk ve Erbil yöresine yerleşen Çepni (Gökhan), Eymür ve Salur (Dağhan),Yıva ve İğdir (Denizhan) gibi Oğuzların Üçok koluna mensup Türk boylarıdır.
Son yıllarda nereye dönsek şöyle bir iddiayla karşılaşıyoruz: 'Lozan Antlaşması 100 yıl süreli yapılmıştır. Antlaşmaya ekli gizli maddelerde, Türkiye'nin bor ve petrol başta olmak üzere madenlerini çıkarması yasaklandığı için biz bunlardan yararlanamıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri