A. Eklerle Olumsuzluk :
Türkçede olumsuzluk kavramı taşıyan eklerin başlıcaları –mA, olumsuz çatı eki ve bu ekin başka eklerle kaynaşmasıyla ortaya çıkan -mAz, -mAdAn, gibi fiilimsi ekleri ile isimlere eklenen –sız olumsuz sıfat eki ve hem isimlerden hem de fiillerden sonra kullanılan ± mı soru ekidir.
Eylemin gerçekleştiği ve yüklemin -mez - maz eklerinden birini almadığı cümlelere olumlu cümle denir. Bu tür cümleleri olumsuz tümcelerden ayırt etmek için yükleme ne oldu ya da ne yaptı sorusu sorulur. Eğer cümledeki eylem ya da oluş gerçekleştirilmemişse o cümle olumsuzdur.
Örneğin, sadece ölmek, kalmak, yorulmak gibi olumsuz eylemler olabilir. Bir cümlenin olumlu olabilmesi için de eylemin özne tarafından gerçekleştirilmesi yeterlidir. Eylemin gerçekleştiği ve bunun yanında yüklemin -mez - maz eklerinden birini almadığı cümle türlerine olumlu cümle adı verilir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
İlgili 32 soru bulundu
Ne ile bağlanan özne veya cümlelerden önceki fiiller aşağıda gösterilen durumlarda olumsuz kullanılırlar: a) Fiil, ne ile bağlanan özne veya cümlelerden önce gelirse: Gelmediler ne annem ne babam. b) ne'li cümlenin fiili şartlı olursa: Sen ne yaz ne kış dinlemezsen çabuk çökersin.
Arapça mâzî fiil olumsuz yapılırken fiilin başına (ام) olumsuzluk edatı getirilir. Bu (ام)‟ya olumsuzluk mâ‟sı anlamında “mâ en-nâfiye - ةَيِفاّنلا ام” adı verilir.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
1) Basit Cümle: Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer öğelerin sayısı önemli değildir.
Olumlu cümle, içinde herhangi bir olumsuzluk eki veya koşacı olmayan cümlelere denir.
ne" bağlacı biçimce olumlu, anlamca. olumsuz cümlelerde kullanılan bir bağlaçtır.
Fiziksel aktivitenin/sporun anksiyete, depresyon, benlik saygısı ve psikolojik işlevsizlik üzerinde olumlu etkisinin olduğunun çeşitli araştırmalarda ortaya çıkartılması, sporun bireylerin ruh sağlığına yaptığı olumlu katkıyı göstermektedir.
Olumsuz cümle, olumsuzluk anlamı taşıyan cümledir. Olumsuzluk bazen "me" olumsuzluk ekiyle, bazen de diğer olumsuzluk sözcükleriyle sağlanır. O dün okula gitmemiş. Bunu duyduğuma hiç şaşırmadım.
Olumsuz cümlelerin yükleminde olumsuzluk bildiren “-ma, -me, -maz, -mez” eki veya “yok, değil” gibi olumsuzluk ifade eden sözcükler genellikle yer alır. Örnekler: Herkesle aynı şeyleri düşünecek değilim. • O çocuk sınıfta kalmadı.
Olumsuzluk eki “-mA” ile ilgili de araştırmacıların farklı görüşleri bulunmaktadır. Fiil kök ve gövdelerine gelen “–mA” eki Muharrem ERGİN'in Türk Dil Bilgisi; Zeynep KORKMAZ'ın Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi kitaplarında olumsuzluk anlamı katan fiilden fiil yapma eki olarak değerlendirilmiştir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Kahvaltı yapmayı çok severim. Marketten bir koli yumurta aldım.
Belli bir amaç doğrultusunda bir araya getirilmiş söz ve sözcük topluluğu cümle olarak bilinmektedir.
Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir. Bunun dışında soru cümlelerinde ''nasıl, ne zaman, niçin'' gibi soru zarfları da kullanılır.
Türkçede kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur: Kalemi masanın üzerine bıraktım. (kurallı) Yarına kadar bu ödevleri bitirmelisin.
Şahıs ekleri, haber ve dilek kipi gibi ekleri alamayan fiilimsiler, -ma, -me, -maz, -mez gibi olumsuzluk eklerini alabilmektedirler.
değil edatı, olumsuzluk unsuru olarak kullanıldığı yerlerde, üzerine, mi soru ekini alarak, olumsuz sorulu isim veya olumsuz sorulu fiil cümlesi, kurabilir. Bu tür cümleler, bazen doğrudan doğruya soru anlamı verebileceği gibi, olumsuz soruyla birlikte, olumsuz soruyla kuvvetlendirilmiş olumlu anlam da verebilir.
Olumsuzluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Olumsuz olma niteliği veya durumu, menfilik, nefiy.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri