Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Buzağılar, rumenin tamamen geliştiği zamana yakın olan 60 günlük yaştayken sütten kesilebilir.
kesilir. Etçi ırk buzağılar yaklaşık 210 günde sütten kesilir.
Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ay buzağı başlangıç yemi, 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyütme yemi yemeye başlamalıdır. Bu süre yemin markasına göre değişecektir. Kendi yemini yapan işletmeler buzağının günlük ihtiyacına uygun olarak yapılacak rasyonla yemi kendileri de yapabilir.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
İlgili 35 soru bulundu
Buzağılar (3-6 aylık):
kaliteli rasyon tüketirler. Buzağı başlatma yemi tüketimi günlük 2.3 kg 'a ulaştığında buzağı büyütme yemine geçilir ve buzağılamaya kadar bu yemden verilebilir. Yonca, fiğ+çayır otu karışımı otlardan oluşan kaliteli kaba yem sağlanır.
Kaba yem olarak da kuru yonca veya kuru çayır otu serbest olarak verilir. Buzağı 45 günlük olduktan sonra verilen sütün miktarı kademeli olarak düşürülür, 60 ncı günden itibaren tamamen sütten kesilir.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
İlk 24 saat buzağı annesini emebilir, sonra ayrılmalıdır. Bazı yetiştiriciler bu süreyi 4 güne kadar uzatıyor, bu da olabilir. Annesinden ayrılan buzağı tabanına bol yataklık serilmiş özel bir bölmeye (tek olarak) alınır. Buzağılara süt verilen kaplar temiz olmalıdır.
İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
Buzağı burunsalık emme önleyici buzağıların ve ineklerin burun deliklerine takılarak birbirlerini emmesini önler. Genellikle plastikten ürtilmiş olan dana burunluklar, işletmelerde piskolojik olduğu düşünülen büyük bir problemin bir nebze olsun önene geçmeyi hedefler.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
3-4 aylık dişi danalar günde 4-5 yem tüketmeli, bunun için; 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2 kg %18 ham protein içeren buzağı büyütme yemi yeterlidir.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
İki buzağı da erkek veya iki buzağı da dişi ise sorun yok. Fakat buzağılardan biri erkek diğeri dişi ise dişi buzağı büyük ihtimalle kısır olur. Ülkemizde ikiz doğum çoğunlukla piyango olarak kabul edilse de ABD'de “istenmeyen bir durum”dur.
Buzağı doğum ağırlığı 25–28 kg'dır. Jersey ırkının yıllık süt verimi 3000–4500 kg, sütte ki yağ oranı%4–7 ile en yüksek ırktır. Bu hayvanların sütünün rengi fark edilir derecede sarı renklidir.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Simental Sığırların Verim Özellikleri
Canlı ağırlık Dişi: 650–750kg. Cidago yüksekliği Dişi: 145–156cm Buzağı doğum ağırlığı Erkek: 35kg, Dişi: 30kg Süt Verim Özelliği: Bir laktasyonda 7.600–8.200Lt'dir. Sütteki Yağ Oranı: %3– 3,5'dur.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinin alması gereken tek besin kolostrum sütüdür. Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
İri ırklar 700-800 g buzağı başlangıç yemi tüketmelidir. Buzağı Büyütme Yemi ile Besleme; •≥ 17 protein içerir. Büyütme yemi 6 aylık yaşa kadar günlük 1,8 - 2,3 kg'a kadar verilebilir.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri