Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır.
Batın tomografide hangi organlara bakılır? Batın tomografisi içerisinde; safra kesesi, pankreas, mide, bağırsaklar, dalak, apandisit, böbrek, rahim, yumurtalıklar, prostat, ve idrar yollarının kontrolü sağlanmaktadır.
Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar? Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Tomografi istendiği durumlar genellikle kemik gibi içinin görünmesi zor olan yoğun noktalarda istenebilir. Bunun yanı sıra vücuttaki kan kaçakları, damar rahatsızlıkları, iç yaralanma vb. durumlarda oldukça yardımcı olmaktadır. İlaçlı tomografi istenebilecek durumlar; Kemik kırıklarının tespiti ve tam görüntülemesi.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun ayırt edilmesinde, PET-BT başarıyla kullanılmaktadır. Kanserin vücudunuza yayılıp yayılmadığını belirlemede, uygulanan tedavinin işe yarayıp yaramadığının gösterilmesinde kullanılır.
Bilgisayarlı tomografinin özel bir yönteminde kolonoskopiye benzer şekilde kalın bağırsak iç yapıları değerlendirilir ve hastalıklı bölgenin üzerindeki bağırsak yapıları hakkında da bilgi sağlanabilir.
Beyin MR'ı veya CT taraması
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir. MRI'ya giremiyorsanız bilgisayarlı tomografi (BT) iyi bir alternatiftir.
Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.
Kemik yapısının detaylı olarak görüntülenmesi için ilaçlı tomografiden yararlanılır. Kemiklerde oluşan deformasyonların, kemik kırıklarının kapsamlı şekilde görülebilmesine izin verir. Kemik direncinin ölçülmesinde önemli bir rol oynar.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Genellikle hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Çekim yaklaşık 3 dakika sürer.
Buna ek olarak görüntüleme merkezlerinde de çekilebilen batın tomografisi sayesinde karaciğer, mide, bağırsak ve bunlar gibi iç organlarda meydana gelen sorunlar kısa süre içerisinde anlaşılabilir.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Bilgisayarlı tomografi ve röntgende radyasyon vardır. MR ve ultrasonda radyasyon yoktur. MR, hem kas, tendon gibi yumuşak dokuları hem de kemiğin içini gösterir. Tomografi, yumuşak dokuları iyi göstermez.
Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Akciğer Kanserinin Belirtileri
En sık belirti öksürük ve öksürükte kan gelmesidir. Bununla beraber erken aşamada yakalanan akciğer kanseri genellikle hiçbir belirti vermez. Akciğer kanseri tesadüfen çektirilen akciğer filminde/röntgende belli olabilir veya bilgisayarlı tomografide ortaya çıkabilir.
Sık tomografi çektirenlerin vücutlarında biriken radyasyon kansere yol açıyor. Uzmanlar, bu etkinin tomografi çektirildiği anda değil, 20-30 yıl sonra ortaya çıktığını söylüyor.
1 TOMOGRAFİ 442 RÖNTGENE BEDEL
Dünya Savaşı'nda Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanlarla eş seviyede olduğu belirtildi.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri