Beş vakit namaz, 4 rekat sabah, 10 rekat öğle, 8 rekat ikindi, 5 rekat akşam, 10 rekat yatsı ve 3 rekat vitir olmak üzere toplamda 40 rekattan oluşuyor. Peki, 5 vakit namaz nasıl kılınır? Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı, vitir namazı kaç rekat? İşte namaz rekatları ve kılınışı…
Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.
Namaz; tekbir, kıyam, rükü, secde ve selam gibi kısımlardan oluşur. İslam'ın beş şartından olan namaz ibadeti akıl balig olan Müslüman'a farz-ı ayndır. Sabah namazı, 2 sünnet, 2 farzdır. Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnettir.
Farz Namazlar.
Beş ayrı vakitte kılınan günlük farz namazlar, sabah namazı iki rek'at, öğle namazı dört rek'at, ikindi namazı dört rek'at, akşam namazı üç rek'at ve yatsı namazı dört rek'at olmak üzere toplam on yedi rek'at, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan cuma namazının farzı iki rek'attır.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
İlgili 43 soru bulundu
Buna göre orta namaz: a) Sabah namazıdır. b) İkindi namazıdır. c) Bütün namazlara önem verilsin, hiçbiri geçirilmesin diye belirlenmeden bırakılmıştır. Medine fukahasıyla onların hocaları olan bir kısım sahâbeye göre orta namaz sabah namazıdır.
Günde beş vakit kılınan farz namazların rek'at sayısı konusunda bütün müslümanlar arasında icmâ bulunmaktadır. Buna göre sabah namazı iki, öğle, ikindi ve yatsı namazları dörder, akşam namazı üç rek'attır.
Kılınacak olan her beş vakit namaza ilk olarak niyet edilerek başlanır. Örneğin sabah namazı kılınacak ise ve bu namazın ilk olarak sünneti kılınacağı için " Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya" denilerek niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" denilerek vakit namaza başlanır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan "Namazların rekat sayıları ve kılınış şekilleri neye göre belirlenmiştir?" sorusuna şu yanıt verildi: "İbadetler tevkîfîdir.
Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, 'isâet' yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; ancak azap gerektirmez.
Farzı ayın namazlar her gün beş vakit ve Cuma günleri kılınan Cuma namazı olmaktadır. Farz namazlar sabah namazı 2 rekat, öğle namazı dört rekat, ikindi namazı dört rekat, akşam namazı üç rekat, yatsı namazı dört rekat olan namazlardır. Toplamda tüm farz namazlar günlük on yedi rekat olmaktadır.
Rekât (Ar. Arapça: رَكْعَةٌ), İslâm dinindeki namazı oluşturan kıyam, rükû ve iki secdeyi kapsayan kısımlardan her biridir. Rekât, Arapça rukû, yani ayakta öne eğilme kelimesinden türer. Namaz, genellikle iki ilâ dört rekâttan meydana gelir.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
Namaz Kılmaya Niyet Etmek
Kalben niyet ettikten sonra da namaza durmadan önce ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü akşam namazının farzını kılmaya'' diyerek başlanılır.
5 Vakit NAMAZDA OKUNAN DUALAR - YouTube. 5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Eğer, beş vakit namazı tamam ise, felâha (cennete) kavuşacak, namazı noksan ise hâb-ü hüsranda (cehennemde) kalacaktır."
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.
Kelime-i şehâdetten sonra, İslâm binasının üzerine kurulduğu beş esastan birincisidir. Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur. Ancak Fâtiha'dan sonra üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir sûre okumak da vaciptir.
Yani ibadetler, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak ile sorumluyuz. Farz namazların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
VUSTÂ (ﻭﺳﻄﻰ) sıf. (Ar. evsaṭ'ın müennes şekli vusṭā) Orta, ortada bulunan: “Salât-ı vustâ: İkindi namazı.” “Kurûn-ı vustâ: Ortaçağ.”
İslam âlemine farz olarak buyurulan ve günlük kılınması gereken beş vakit namaz bulunur. Bunlar; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazıdır. Bunların yanı sıra Cuma namazı kılmak da farzdır. Namaz rekâtları da bu ibadeti yerine getirmek isteyen birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri