Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
İlgili 37 soru bulundu
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Kısacası bal, herhangi bir ekstra neden olmaksızın pastilimsi yani boğaz yakar bir besindir. Ancak bu yanma aşırı veya batma hissine dönüşmüşse o zaman vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Bal, binlerce yıl bozulmadan kalabilmek için kendisini korumaya alır ve bu nedenle kristalleşir.
Balın içerisinde bulunan şeker – su oranı donması konusunda etkilidir. İçerisinde bulunan nektar miktarının fazla olması balın daha hızlı bir şekilde şekerlenmesini saplar. Hakiki balın şekerlenme süreci 14-15°C arasındaki sıcaklıkta mümkün olur.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Fiyatı: 250-300 TL arasında değişir. Yine bitki türünün üretildiği yere göre ay çiçek balı, lavanta balı, ıhlamur balı, keven balı, narenciye balı gibi üretilen bal türleri bulunmaktadır. Hangi tür ve çeşit bal alırsanız alın gerçekten bal üretici olan üreticilerden almaya çalışın.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Dünyanın en iyi balı olan Eğriçayır balı, layık olduğu ilk ödülü 2009 yılında Fransa Apimondia' dan gümüş madalya olarak almıştır. Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir.
* Hakiki balın rengi koyu kokusu hafiftir. Doğal balda renk yoğunluğu sahte ballara göre biraz daha fazladır. Gerçek balın rengi koyu olduğu gibi kokusu da koyu yani yoğun değildir. * Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.
Peki balın son kullanma tarihi olur mu? Balın son kullanma tarihi aslında olmaz. Çünkü bala su değmedikçe bal orijinal bir balsa bozulmayacağından bir tarih vermek doğru olmayacaktır. Yinede günümüzde satılan ballarda 2 yıl gibi bir süre konulmaktadır.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır. Hakiki ve organik ballar donmaktadır.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Arının yaptığı bütün ballar donar şekerlisi ve şekersizi vardır. Şekerli bal donduğu zaman pütür pütür olur şekerleşir. Şekersiz bal donduğunda krem gibi olur pütürsüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri