Buna göre, diploma notu 50 olan birinin OBP puanı 250'dir. 100 diploma notuna sahip öğrencinin OBP puanıysa 500 olacaktır.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
❖ Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı- na (OBP) dönüştürülecektir.
45 ile 60 arasında olan diploma derecesine “iyi”, 60 ile 80 arasında olan diploma derecesine “pekiyi”, 80 ile 100 arasında olan diploma derecesine ise “mükemmel” denmektedir. Lise mezuniyet derecesi, öğrencinin lise boyunca aldığı tüm derslerin not ortalaması baz alınarak hesaplanır.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir.
İlgili 16 soru bulundu
TYT'de 50 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 50 net 294,426 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 50 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) diğer adıyla okul puanı ise 300 olarak kabul edilmiştir.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Yıllara Göre OBP etkisini Gösteren Tablo (YGS-LYS puanlarına göre anlatımı) Bu tabloda da görüldüğü gibi her puan türünde ve başarı sırasında OBP'nin yerleştirme sıraları üzerinde çok ciddi bir etkisi vardır. OBP eklendikten sonra adayın yerleştirme puanı sırası binlerce kişi ilerleyebilir ya da gerileyebilir.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir. Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir.
Bu siteye göre yapılan hesapta en kötü 92-93 OBP'ye sahip olmanız lazım ki sizi geriye atmasın. Tabii ki sınavdan sınava değişkenlik gösterebilir ancak o sıralama bandındaki rakipleriniz çok dişli. OBP'nizin en kötü 90 olması gerekir.
Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan adayların diploma notları 50 olarak değerlendirilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500'dür.
ÖSYM, OBP hesaplaması yaparken Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Spor Lisesi mezunlarına bir çok 4 yıllık Fakülte ve Yüksekokul bölümünde Ek Puan verir. Bu ek puan hesabı yapılırken OBP 0,12 ve 0,06 ile çarpılır ve bu puanlar ham YGS-LYS puanlarının üstüne eklenir.
ÖSYM'nin yayınladığı tabloya göre 55k civarı.
Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor. Bu sebeple lisedeki not ortalamanızı yüksek tutmaya çalışarak üniversite sınavına etkisini arttırabilirsiniz.
Yerel Yerleştirmede Okul Başarı Puanı:
Kısaca; OBP'si yüksek öğrenciler yerleştirme işlemlerinde daha önceliklidir. Okul puanının LGS puanına direkt olarak bir etkisi olmasa da dolaylı yoldan etkilediği inkâr edilemez.
Ortaöğretim puanı yani OBP üniversiteye girmek isteyen kişilerin girdikleri AYT ve TYT sınavlarının puanlarına eklenmektedir. Bu ortaöğretim puanı da eklendikten sonra öğrencinin son başarı puanı belirlenmiş olur. Ortaöğretim puanı (OBP), üniversite sınavlarını doğrudan etkilemektedir.
Düşmez. ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP'sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020'de bir programa yerleşen öğrenci OBP'si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022'den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.
Üniversite giriş sınavında bir bölümü kazanan öğrencilerin bir sonraki yıl tekrar üniversite sınavına girmek isterler ise bu durumda son kazanılan puan üzerinden Kırık OBP yapılmaktadır. Kırık OBP, Kırık ortaöğretim başarı puanı olarak tanımlanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse sayısal alanda ham 10k yaptığınızı düşünün ve OBP puanınız 60. Sayısalda ham 10k yapanların OBP'si hemen hemen 90 ve üzeri olduğu için bu da sizi belirli bir sıralama geri atacaktır.
Lise seçimi için soruyorsanız TR'deki çoğu lise birbirine benzerdir. Başarı seviyesi yüksek öğrencilerin gittiği okullara gitmediğiniz sürece 90 da olsa fazla farkı olmayacaktır.
Hukuk alanına girebilmek için ilk 100.000(Bu sayılar yıldan yıla değişiyor ancak bu civarlarda kalıyor.) kişinin içerisine girmeniz gerekli. Giremezseniz ÖSYM size hiçbir hukuk bölümüne girmenize izin vermeyecek. OBP çok az etkileyen bir etken, yüksek OBP'ye sahip olup hukuk fakültesine giremezsiniz.
410*0.12=49,2 gibi bir puan gelecek okuldan, boşuna üzülüp canını sıkma. Edit: Doğru orantı yapmak yanlış olur fakat, ösym mutlaka obp puanını hesaplarken uygun katsayılar ile çarparak durumu düzeltecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri