Domatesler kısık ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen domatesler sıcak sıcak kuru ve iyice yıkanıp kurulanmış kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
Domates sos buzlukta da en az konservesi kadar lezzetli saklanır. Konservede yapılan kışlık domates sosunun tersine, sosun buzdolabı poşetine konması için soğumasını beklemeniz gerekir. Tek kullanımlık miktarda poşetlere koyabileceğiniz dondurucuda domates sos için buraya bakabilirsiniz.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Domates sosu istediğiniz kıvama geldikten sonra ocaktan alın. Kaynar kaynar kepçe yardımı ile kavanozlara doldurun. Kavanozların ağız kısmını silip, ardından hemen kapaklarını sıkıca kapatın. Bekletmeden temiz ve kuru bir bez üzerine kavanozları ters çevirin.
İlgili 38 soru bulundu
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.
Rendeleme işlemi domatesin çok sulanmasına neden olacağından fazla suyunu ince bir süzgeç yardımıyla kenara ayırın. Ardından elde ettiğiniz rendelenmiş domatesleri yine poşetlerin içine, tek seferde kullanacağınız miktarlarda pay edin ve poşetin havasını alıp üzerine tarihini yazarak derin dondurucuya kaldırın.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
İki kez geri kapatır şekilde kavanoz kapağını çevirdikten sonra iki kez tık sesini duyacaksınız ve bu sayede kapağın kavanozun dişlerine doğru bir şekilde oturduğundan emin olabilirsiniz. Sonrasında kapatma yönünde yani saatin dönme yönünde çevirerek kapağı kapatabilirsiniz.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
1- Asitliği düşük besinlerin konservesi hazırlanırken basınçlı tencere kullanılmalıdır. 2- Kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanı sıra kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli ve her konserve yapımında kapaklar yenilenmelidir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Şişeleri oda sıcaklığında soğuttuktan sonra tüm konserve şişelerinde olduğu gibi kuru, serin ve hava almayan tüm ortamlarda muhafaza edebilirsiniz. Şişeleri açtıktan sonra bitirmeye özen göstermeli veya ağzı kapalı şekilde kap veya buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Kaynayan domates sıcak bir şekilde hiç beklemeden sıcak olan kavanozlara doldurulur. Ve hemen kapakları kapatılır. Hava almayacak şekilde sıkıca kapatmaya özen gösteriniz. Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Domates suyunun kış boyunca kullanılabilmesi için uygun koşullarda saklanması gerekir. Bunun için ısıya dayanıklı cam kavanozlar kullanabilirsiniz. Pişirerek hazırladığınız domates suyunu sıcakken cam kavanozlara doldurup kapaklarını kapatarak kapakların kilitlenmesini sağlamalısınız.
Tencere soğuyana kadar kapağını açmayın, soğuduktan sonra el blendırı ile domatesleri sos haline getirin ve bir huni kullanarak pet şişelere doldurun. İsterseniz daha da emniyetli olsun derseniz az miktarda tereyağı veya margarini eritip pet şişeye çok az dökün ki domates sosunun hava ile teması tamamen kesilsin.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Gelin birlikte inceleyelim! Kaynatma Yöntemi: Kavanoz kapaklarını içi su dolu derin bir tencereye doldurun. Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri