Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneşe karşı ciltte bariyer oluşturan kremlerin koruma süresini hesaplamak için dakika ve faktör değerinin çarpılması yeterlidir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
En yüksek SPF değeri 50+ olarak kabul edilir. Uzmanlar cilt sağlığı için 30-50 arasındaki güneş koruma faktörünün yeterli olduğunu belirtmektedir.
Güneş Kremlerinde Faktör Çeşitleri
Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor. Bunlar arasında en bilinen ve en çok tercih edilen ise genellikle SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 değerlerindeki güneş koruyucular oluyor.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
SPF 30 zaten etkili bir koruma sağlar, ancak daha uzun süre güneşe maruz kalacaksanız veya cilt tipiniz daha hassassa, SPF 50 kullanmak daha iyi olabilir.
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Sadece siz yetişkinleri değil bebeklerinizi ve küçük çocuklarınızı da güneşin zararlı etkilerinden doğal bir şekilde koruyan herbal güneş koruyucu krem spf 100 max, tüm cilt tipleri için uygundur.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder. SPF değeri, cildi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından koruma kapasitesini belirtir. Yani, ne kadar yüksek bir SPF değeri kullanırsanız cildiniz o kadar uzun süre güneşin zararlı etkilerinden korunabilir.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
Piyasada çok sayıda "günde bir kez sürmenin yeterli olacağı" belirtilen güneş kremi de var. Bu ürünler, doğru şekilde kullanılırsa bu ürünlerin sekiz saat etkili olduğu ifade edilerek pazarlanıyor.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
SPF 50 pa+++ nedir? Güneş kremlerinin üzerinde yazan PA, UVA koruması anlamına geliyor. PA+, PA ++ ve PA +++ şeklinde üç gruba ayrılıyor. PA +++ en yüksek UVA korumasına sahiptir.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir.
Özellikle markasız ve reçetesiz satılan güneş kremleri gözenekleri tıkayabilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Not: Nemlendirici özellikli güneş kremlerini tercih ettiğinizde sivilce oluşumu olmayacaktır.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri