Ürünler üretilirken iki şişe arasında vakumlu boşluk oluşturulur. Bu alan sayesinde ısı iletimi önemli ölçüde azalır. Böylelikle içine konulan içecek, uzun bir süre ısısını kaybetmeden durabilir.
Bir termos soğuk şeyleri de aynı şekilde soğuk tutar. Bir çeşit soğutma cihazı içermez. Sıcak şeyleri sıcak tutan vakum, birebir aynı şekilde soğuk şeyleri soğuk tutar. Termosun soğuk muhtevasına aktarabilecek olan ısının, termos duvarları arasındaki vakum nedeniyle ona ulaşması önlenir.
Termosun içerisindeki kaynar suyu, içeceğinizi koyacağınız zamana kadar bekletiyorsunuz. İçeceğinizi koymadan hemen önce içindeki suyu boşalttığınızda termosunuz ısı kaybetmemiş oluyor. Böylece içeceğiniz normalden daha uzun süre sıcak kalıyor.
Termosuma ne koymalıyım? Güveç veya çorba gibi biraz sos veya sıvı içeren yiyecekleri termosa koyabilirsiniz. İyi bir termos, yiyecekleri ancak içinde biraz sos veya sıvı var ise sıcak veya soğuk tutabilir.
Termosun içerisine buz eklemek termosa zarar vermez. Buz yalnızca suyun donmuş hali olduğu için içerisinde herhangi bir kimyasal bileşen barındırmaz. Bu sebeple termosun içerisine buz koymak termosa zarar vermez. Dilediğiniz içecek veya yiyecek için termosun içerisine buz koyabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Stanley termoslarınızın içine kuru buz, hayvansal süt ve süt ürünleri, gazlı veya karbonatlı yiyecek ve içecekleri koymanız tavsiye edilmez. Bu tarz gıdalar, basıncın artmasına sebep olur ve bu durumda vakumlu kapağın bozulmasına, cildinizi yakabilecek sızıntılara veya dökülmelere yol açabilir.
Termoslar; sıcak içeceğin sıcaklığını korumasını sağlarken, soğuk içeceklerin de soğuğu korumasına destek olmaktadır. Günlük kullanım için oldukça uygun olan termos modelleri özellikle uzun süre sıcaklığı koruma özelliği ile tercih edilmektedir.
Gazlı içecekler
Bu içecekler termosunuzun paslanmaz çelik yapısına hiçbir şekilde zarar veremez. Ancak zarar verebilecekleri şey vakum sağlayan kapağın conta bölümüdür. Zaman içinde bu kısımda asitli içecekler nedeniyle bozulma meydana gelebileceğinden termos içinde asitli içeceklerin saklanması önerilmiyor.
Çelik termosta bir sorun olmuyor ama uzun süre bekletmemek lazım ve içtikten hemen sonra iyi yıkamak lazım.
En güzeli sıcak suyu termosa koyup su olarak kullanmak.. Hazır kahveler tavsiye edilmemekle beraber, ders ortamında nescafe veya jacop Monarch gibi tek kullanımlık paketler kullanılabilir..
UYARI: Termosun içerisinde soğuk içecek veya yiyecek saklayacaksanız evden çıkmadan hemen önce termosun içerisine yerleştirin. Bekleme süresinde ısı alışverişi olmasın. Ancak termosu daha önceden dolapta soğutabilirsiniz. Ne kadar çok soğutursanız etkisini o kadar arttırırsınız.
Örneğin standart su termosları, suyun sıcaklığı 5-9 saat arası koruyor. Hatta bazı modellerde buz takviyesi ile bu süreyi 2-3 güne uzatmak mümkün.
Vakumlu bir alanda hava molekülleri olmadığı için ısının iletilmesi de mümkün değil. Yani içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye doğru bir ısı geçişi yok. Bu nedenle termosa doldurulan sıvının ısısı uzun bir süre sabit kalabiliyor.
Cam Termos mu Çelik Termos mu? Cam termoslar genellikle daha iyi bir ısı yalıtımı sağlar ancak daha kırılgandırlar. Çelik termoslar ise daha dayanıklıdır ancak ısı yalıtım özellikleri cam termoslardan biraz daha düşük olabilir.
Çelik iç ampul daha çok sıcak içecekler için kullanılırken, cam ve plastik iç ampuller soğuğu daha iyi koruyor. Camın ve plastiğin kolay kırılma tehlikesi bulunurken, çeliğin böyle bir tehlikesi olmadığını da hatırlatalım.
En iyi çelik termos markalarına bakıldığında Stanley, Vaeske, Quechua ve Cooker isimleri öne çıkar. En iyi termos bardak markaları ise Starbucks, Allmug, Jumbo ve Aladdin olarak sıralanabilir.
- Soğuk bir termos içerisinde, buz paketleriyle birlikte 24 saate kadar, - Buzdolabında (4˚C veya daha soğuk) 5 güne kadar, - Buzdolabının dondurucu bölümünde 2 ay süre ile, - Ev tipi derin dondurucuda (-18˚C veya daha düşük) 6 aya kadar saklamanız mümkündür.
Klişe gelebilir ama süt , süt reçeli, süt tozu, kahve kreması tercih edebilirsiniz.
1. Kaynamış su paslanmaz çelik termos şişeye konur, üzeri kapatılır ve kapatılırsa ertesi gün içilebilir çünkü musluk suyu kaynatıldıktan sonra bakteri ve mikroorganizmaların çoğu ölür ve bakteri ve mikroorganizmalar olmaz. kapalı duruma girin, böylece gece boyunca saklanabilir.
Bir miktar tuzu termos içerisine dökerek kapağını kapatabilir ve bir süre bekledikten sonra termos kokusunun gittiğini fark edebilirsiniz. Termos kokusunu gidermede en etkili yöntemlerden biri de sirke olacaktır. Sirkeli su ile hem termosun temizliğini yapmak hem de oluşan içinde oluşan kokuyu gidermek mümkündür.
Dilediğiniz miktara göre suyu kaynatın. Demliğin üstüne kaynattığın su miktarına uygun düşecek ölçüde çay ekleyin. Bu miktar genellikle 150 ml için 1 yemek kaşığı (5 -6 gr) çaydır.
Termos, içerisinde bulunan içecekteki ısının kaçmasını engelleyerek içeceğin sıcak kalmasını sağlamaktadır. İçecek, termosun içerisine konulduğunda hava yoluyla içerisinde bulunan ısının dışarıya çıkmasını önleyici bir ısı yalıtımı sayesinde sıcak tutmaktadır.
Kamp yapınca, doğa yürüyüşünde ya da piknikte sürekli kullandığımız termosların ortalama ömürleri beş yıl olmaktadır. Ancak kaliteli termosların kullanımına bağlı olarak bu ömrü uzatmak elbetteki mümkündür.
Cam termoslar, sağlıklı bir seçenek sunarken aynı zamanda hoş bir görünüm sergileyen ve kolay temizlenebilen termos çeşitleridir. Ancak kırılgan ve ağır yapıları ile maliyetli olabilirler. Üstelik termal performansları sınırlıdır ve kapakları dolayısıyla sızdırma sorunu gösterebilirler.
Vakum, ısının kaçmasını ve soğuğun içeri girmesini önlemek için vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri