Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
Hafızlık eğitimini 45 yaşında tamamlayarak hafız olduğunu belirten Fırat, hafızlığın kendisi için büyük bir nimet olduğunu söyledi. Hafızlığın kendisi için vazgeçilmez bir tutku olduğunu söyleyen Fırat, artık kendisinin gençlere örnek gösterildiğini ve bundan da büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Her yaşta hafız olunabileceğini ifade eden Uşak Üniversitesi İslam İlimleri Fakültesi Kur'an-ı Kerim ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Cihat Çelik, “Yaşları 70'lere varan insanların hafız olduğunu gördüm. Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin yaşı yoktur” dedi.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti.
İlgili 21 soru bulundu
Hafızlık yaşı şudur diyebileceğimiz bir sınır yoktur ancak 15, 16 yaşına gelmeden hafızlığa başlanmasının etkili olduğu tavsiye ediliyor.
Sivas'ta Kur'an Kursu Öğreticisi Fatma Gül, 46 yaşında başladığı hafızlık eğitimini 1,5 yılda tamamlayarak hafızlık belgesine kavuştu. Sivas İl Müftülüğüne bağlı Abdulvehhabi Gazi Yatılı Kız Kur'an Kursu Öğreticisi Fatma Gül, 46 yaşından sonra hafızlık çalışmasına başladı.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Proje kapsamında okulda 7. sınıfa devam eden 4 öğrenci hafızlığını tamamlayarak ezberini pekiştirme sürecine geçti. Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Ancak en az günde iki sayfa ezberlemek hedeflenir. Bu hedefi artırmak da bu sistem için uygundur. Öncelikle bir sayfanın ezberi şu şekildedir: Hafız adayı sayfayı üçe böler.
Hafızlık için herhangi bir şart bulunmamaktadır; dileyen herkes hafızlık yapabilir. Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir.
“Hâfız olup da Kur'ân okuyan kimse meleklerle beraberdir” hadisinde bildirildiği gibi, hâfız her an meleklerle birlikte, meleklerin arasında, meleklerle içiçedir. Çünkü meleklerin en çok ilgi duydukları olay, Kur'ân'ın okunduğu ve dile getirildiği yerlerdir.
Peygamber efendimiz (S.A.V) Kur-an-ı Kerim'i baştan sona kadar ezberleyen yani hafız olan kişilerin şefaat hakkı olduğunu belirtmiştir. Meleklerin de aynı şekilde şefaat etme hakkı bulunmaktadır. Meleklere şefaat izni verilmiştir.
Anadolu'da 621 yıl önce başlayan ve hafızlığın en üst makamı olan kurra hafızlık vasfını alabilmek için mükemmel derecede hıfzının olması, 10 kıraatin tamamını imam, ravi ve tarikleriyle birlikte zaptetmiş olması gibi birçok şartın yerine getirilmesi gerekir.
KURRA HAFIZ NE DEMEK? Hafız kelimesi Arapçada "korumak, ezberlemek" anlamına gelen hıfz kökünden türemiş bir sıfattır ve "koruyan, ezberleyen" demektir. Hadislere göre Peygamber efendimizin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere Kurra Hafız denir.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Evet, bu halinizle hafız olabilirsiniz, açık olmanızın günahı ayrıdır, hafız olmanızın, Kur'an okumanızın sevabı ayrıdır. Ümit ederiz ki, Kur'an sevginiz, onu okumanız ve ezberlemeniz, onun isteklerine de uymanıza vesile olur, zira Kur'an, erkek ve kadınlara avret yerlerini örtmelerini emreder.
Kur'an'ın daha iyi ezberlenmesi için gece gündüz namazlarda okumak gerekir. Aynı şekilde nafile namazlarda veya namazları beklediğinde kuran tekrar edilir. Bu yöntemle ezberlemek daha kolay olur, başka işle meşgul olduğu halde bu yöntemle kolaylıkla Kur'an'ı ezberleyebilir.
Hafızların yetişmesini sağlayan sisteme hafızlık eğitim sistemi denilmektedir. Hafızlık eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülmektedir.
Günümüzde ise hafızlık eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığınca Kur'an kursları vasıtasıyla verilmektedir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Cizre İlçe Müftülüğüne bağlı Hz. Hatice Hafızlık Yatılı Kız Kur'an Kursu öğrencisi Hatice Yıldırım, üç ayda hafızlık eğitimini tamamladı.
(2) İhtiyaç odaklı Eğitim Programlarında öğrenci sayısının en az 35 olması halinde ikinci bir sınıf açılabilir. (3) Hafızlık eğitimi programlarında sınıf oluşturma sayısı her dönem en az 8 öğrencidir. Sınıf mevcudunun 12 öğrenciyi geçmemesi esastır.
6 yaşındaki Muhammet Türkiye'nin en küçük hafızı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri