Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
'Kriz' ifadesinin ilk ortaya çıkışı 1980'li yıllara kadar gidiyor. Sayıca az olsa da durumun ciddiyetini küresel çevre krizi, ekolojik kriz olarak tanımlayanlar çıkıyor. Resmiyete dökülmesi ise 2004'te kurulan çevreci bir grubun bizzat bu adı (İklim Krizi Koalisyonu) almasıyla oluyor.
Tahminlere göre bu dönemde sıcaklıklar, sanayi öncesine göre 1,1°C ila 1,7°C daha yüksek olacak. Araştırmacılara göre 2022-2026 yılları arasında küresel ısınmanın 1,5 °C 'yi aşması olasılığı yüzde 48. Bu, bugüne kadar görülen en yüksek olasılık.
Küresel ısınma, mevcut hızıyla devam ederse, Dünya'nın ekosistemlerinde önemli bozulmalara neden olma ve birçok türün yok olmasına yol açma potansiyeline sahiptir.
Küresel ısınmayı 1.5 °C'nin altında sınırlandırmak için küresel sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar veya 2 °C hedefiyle 2070 yılına kadar net sıfır olması gerekmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
“NASA'nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre, etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
IPCC'nin 58. Oturumu iklim değişikliği ile mücadele için toplandı IPCC Başkanı Hoesung Lee tarafından açılan Panel'in 58. Oturumu 13-19 Mart 2023 tarihleri arasında İsviçre'nin İnterlaken şehrinde gerçekleştirildi.
Dünyanın 2 derece yerine 1.5 derece ısınması, dünya nüfusunun yüzde 50'ye kadar daha azının su sıkıntısı yaşaması anlamına geliyor. 1.5 derecelik ısınmada okyanuslar daha asidik hale gelecek. Okyanusların oksijen seviyeleri de azalacak ve bu da denizin ortasında “ölü bölgelere” yol açacak.
Bir felaket olarak nitelendirilebilecek 6 derecelik bir ısınma ile doğal felaketler basit olaylara dönüşecek. Dünyanın büyük kentleri sular altında kalacak ve terk edilecek. 6 derecelik artış şimdiye kadar var olmuş bazı türlerin yok oluşları olacak.
Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin yüzde 32'sinin, buzulların ise yüzde 68'inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.
Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda "en sıcak ay" olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisinin aylık raporuna göre, Temmuz 2023, küresel olarak şimdiye kadar en yüksek sıcaklığın kaydedildiği ay oldu.
Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek. İnsan faaliyetleriyle ortayan çıkan sera gazları azaltılacak. Dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek.
İklimimiz değişiyor. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere bunun en belirgin işareti havanın giderek ısınmasıdır. 20. yüzyılın başından beri küresel sıcaklık neredeyse 1℃ arttı.
Türkiye'nin diğer birçok ülkeden daha ciddi şekilde etkileneceği tahmin edilmektedir, ancak etkiler ülkenin bölgelerine göre önemli ölçüde değişmektedir, yaz aylarında Güney ve Batı bölgeleri için en büyük sıcaklık artışları tahmin edilmektedir. En kötü durum, 2100 yılına kadar sıcaklıkta 7 derecelik bir artıştır.
- Hava olayları kısa bir zaman içerisinde meydana gelen durumlar iken, iklim uzun zaman gözlemlenen olaylar sonucunda oluşur. - Hava olayları tahminidir ancak iklim kesindir.
Eğer 2°C ısınırsak, dünya çok daha kuru hale gelecektir, bunun da ekonomiler, tarım, alt yapılar ve hava modelleri üzerinde etkileri olacaktır. Artan sıcaklıklar, eko sistemlere ve adapte olamayan türlere zarar verecektir, bunlara mercan resiflerindekiler ve Kuzey Kutup Bölgesi alanındekiler de dahildir.
Çalışmaya göre canlılar için uygun sıcaklıklar 17 ila 24 derece arasında değişiyor. Yüksek nemli havalarda, 23 derecede sıcaklık insanlar için orta düzeyde zorlanma yaratırken, düşük nemli havalardaysa eşik 27 dereceye çıkıyor.
Bilim adamları yaptıkları araştırmalar neticesinde dünya bir derece ısındığında dünyada dengesizlik baş gösterecek. Isı iki derece değiştiğinde birçok yer su altında kalacak ve birçok canlı yok olacaktır.
Dr. Doğan Yaşar, küresel soğumanın yaklaştığını belirtip, "2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz.
Dünya 5 derece ısınırsa, iki dev yaşamaya elverişiz bölge, kuzey ve güney yarımkürelerin ılıman olanlarının içine yayılır.
Küresel sıcaklığın 3 derece artması, okyanusların da gelecek üç yüzyılda 2 ila 4 metre arasında yükselmesi anlamına gelecek. 2013'te yapılan bir analiz, Bangladeş'te deniz kabarmalarının dünya ortalamasına göre 10 kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdi.
2023 İklim Değişikliği Konferansı, yani COP28 (28. toplantı), 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşecek.
COP 28'in 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri evsahipliğinde düzenlenmesi planlanmaktadır.
Birleşmiş Milletler (BM) 2023 Su Konferansı, 22-24 Mart 2023 tarihlerinde BM Genel Merkezi New York-Amerika Birleşik Devletleri'nde Hollanda ve Tacikistan'ın ev sahipliğinde 188 üye ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla gerçekleştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri