Alıntı ve Atıf Arasındaki Fark Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki tür alıntı yapma şekli vardır. Doğrudan aktarma, alınan düşüncenin hiçbir şekilde değiştirilmeden, direkt olarak alıntılandığı haliyle yazılmasıdır. Dolaylı aktarma ise yararlanılan bilgi ve düşüncelerin kişiselleştirilerek aktarılmasını ifade eder.
ALINTI: Sözlü ve yazılı anlatımda bir başka yazar ya da şairden aynen aktarılarak kullanılan, yazıda tırnak ya da ayraç (parantez) içinde gösterilen söz, cümle, bölüm. İktibas (bkz.) farklı bir terimdir.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Alıntı ve gönderme
✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz. Bu tür alıntılama, metin, kelime, noktalama, paragraf vs. ana kaynaktaki metnin olduğu gibi aktarılmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Atıf Yapmak, Atıfta Bulunmak Nedir? Bir metnin içinde başka bir şair ya da yazarın kaleme aldığı bir esere gönderme yapmaya atıfta bulunmak denir. Nazire ile yakın anlamlı olan atıf yapmak, örnek ve kaynak göstermek anlamına gelir.
Alıntı kelime, başka bir dilden alınan, köken olarak alıcı dilin söz varlığının bir parçası değilken, başka bir dilden alınıp girdiği dilin söz varlığına uyum sağlayan kelimedir. Mesela; pork “domuz eti” kelimesi Orta İngilizce döneminde Fransızcadan alınan (Fransızca porc “domuz, domuz eti” kelimesi) bir alıntıdır.
Alıntı/İktibas: Eğer müracaat edilen kaynaktan ilgili kısım aynen, noktası ve virgülüne dokunulmadan, olduğu gibi alınıyorsa alıntılanan kısım “çift tırnak içinde verilir” ve sonuna dipnot numarası1 verilerek kaynağı belirtilir.
Tırnak işareti (“ ”), bir noktalama işaretidir. Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde (ikili olarak) kullanılır. Tırnak işareti içindeki bir cümlede yeniden tırnak içine alınması gereken sözler tek tırnak işareti içine alınır.
Sözlü veya yazılı anlatımda, başka kişilerin düşüncelerine aynen yer verilmek istendiğinde alıntı yapılır. Alıntı yapılan söz, cümle ya da bölüm yazıda tırnak içinde veya parantez içinde, değiştirilmeden yazılarak gösterilir. Alıntı yapıldığında kişinin düşünceleri yazıda doğrudan aktarılmış olur.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Ancak referans gösterme temel olarak iki farklı biçimde yapılır. Ya bu bilginin yer aldığı cümlelerin sonunda parantez içerisinde verilir (buna yazar-tarih yöntemi de denir). Ya da yine bu cümlelerin sonuna sayı verilerek sayfanın altında dipnot biçiminde verilir (buna nümerik yöntem de denir).
Alıntı kelime veya alıntı sözcük bir dilden başka bir dile çevrilmeden geçmiş sözcüktür. Alıntı sözcükler, ortak bir kökenbilimsel kökene sahip oldukları için iki veya daha fazla dilde birbirlerine benzer olan soydaş sözcüklerden farklıdır.
Alıntılama yaparken, farklı bir kaynak içerisinde almış olduğumuz bilgileri kendi bilgilerimiz ile birlikte dönüştürerek ifade etmektir.
Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Alıntı ve Atıf Farkları
Doğrundan veya dolaylı olarak bir bilgiyi literatürden temin etmek alıntıdır. Doğrudan veya dolaylı da olsa alıntıların hepsine atıfta bulunmak zorunludur. Atıf o alıntı yapılan bilginin nereden temin edildiğini göstermektedir.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
10.Alıntı, bir makaleden yapılmışsa, alıntının yapıldığı sayfa numarası parantez içi bilgilerde verilir. Kaynaklar bölümünde ise makalenin sayfa aralıkları bilgisine yer verilmelidir. Makalenin bütününe gönderme yapılmışsa bu kez parantez içi bilgilerde de sayfa aralıkları belirtilmelidir.
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.
Yeni yıl denince akla takvim gelir.
Türk Dil Kurumunun “Her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumu, müsamaha, tolerans” biçiminde tanımlandığı görülmektedir (TDK, 2019).
Metin İçi Atıf atıf gösterme temelde şu şekildedir: (Yazar, yayın yılı, sayfa). Aynı yazara ait aynı yılda yayımlanmış iki ya da daha fazla esere atıf yapılıyorsa yayın yılının sonuna boşluk bırakılmadan alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir: (Koç, 2014a, 44; (Koç, 2014b).
Kelime daha çok ''atıfta bulunmak'' şeklinde kullanılır. Atıf kelimesinin ikinci anlamı ise gönderme yapmaktır.
Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir. Aynı kaynağa ikinci kez atıflarda yazar soyadı, yıl, sayfa numarası ibaresi kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri