Vergi borcu kabul edilmeyecek durumlar nelerdir? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir. Re'sen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı dava açma süresi geçirilmediği sürece kesinleşmiş vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Vergi borçları için:
Hazine ve maliye bakanlığınca (vergi dairelerince) 6183 sayılı kanuna göre takip edilen alacaklardan, kişi bazında ülke genelinde tüm vergi dairelerine vadesi 31/12/2022 tarihi öncesi olan ve toplam tutarı 2.000 TL'yi geçmeyen borçlar terkin edilecek.
2023 yılı vergi borcu sınırı ise yine 5.000 TL olarak uygulanmaya devam edilecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Kamu ödemelerinde "Borcu yoktur" belgesinin aranması için gerekli tutar 2 bin liradan 5 bin liraya yükseltildi.
Vergi borcu yoktur yazısına konu borç tüm vergi borçlarını değil sadece 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş borçları kapsamaktadır. Hatta aşağıda detaylı şekilde belirtildiği üzere 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş her borcu da kapsamamaktadır. 5 bin TL'yi aşmayan borçlarda bu belgeye/uygulamaya ihtiyaç yoktur.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
2023 VERGİ AFFI BORÇ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BİTİYOR? Vergi borcu yapılandırma başvuru tarihi daha önce 30 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak 2023 vergi affında son başvuru tarihi uzatılarak 30 Haziran'a ertelendi. Ancak Kurban Bayramı nedeniyle 30 Haziran resmi tatil kapsamında yer alıyor.
Genel olarak vergi terkini, tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin, tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir. Vergi borcu, hata düzeltme, uzlaşma, yargı kararı, ölüm, ceza indirimi ve af gibi nedenlerde de sona erer.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Taksitle ödeme seçilmesi durumunda özellikle ilk iki taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Bunlar zamanında ödenmezse veya kalan taksitlerden; bir takvim yılında en az 4 taksit, süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybediliyor.
Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını belirlenen tarihe kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Tahsilat yetkisi olan bankalardan manyetik ortamda en geç ertesi güne kadar alınan vergi tahsilat bilgileri vergi dairesi kayıtlarına bankaya yapılan ödeme tarihinden 3-4 gün sonra otomatik olarak işlenmektedir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Yasa kapsamında 31 Aralık 2022 tarihine kadar devlete olan bütün borçlar yapılandırılabilecek.
Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
Takipli vergi borcunun ödenmesi için banka hesaplarına e-Haciz gelebilir. Aynı zamanda mallara haciz konulabilir, malların ve varlıkların satılması, takas edilmesi imkansız hâle gelebilir. 100 TL'lik bir vergi borcu için arabanız dahi icra takibine konu olabilir.
Vergi Borcu Yapılandırma Faiz Siliniyor Mu? Vergi borcunu yapılandıran herkes faizin tamamını ödemekten muaf oluyor. Bireysel kişi veya tüzel kişi fark etmeksizin borcun miktarına göre belirli bir oranda faiz siliniyor.
Resmi Gazete yayımlandı, 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
Vergi borcu yoktur yazısı, alındığı tarihten itibaren 15 gün süre ile geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri