51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur.
Peki 2023 yılı 51/2-a cezası ne kadar? 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? (2023) 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c ceza maddesi nedir? Karayolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz.
Madde 51/2-a'ya göre hız sınırı yüzde 10-30 arası aşılırsa 314 TL idari para cezası verilir. Sürücülere verilecek ceza puanı ise 10'dur.
Hız sınırını ihlal eden sürücülere 51/2-a cezası, bir diğer adı ile radar cezasının uygulanır ve bu cezanın bedeli 951 TL'dir. Trafik cezasını tebliğ tarihi itibari ile 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. 51/2-A TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NE KADAR?
51/2-a trafik cezası hız sınırının ile %30 arasında geçilmesi sonucunda oluşan bir trafik cezasıdır. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz. 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? Kara Yolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir.
İlgili 16 soru bulundu
51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen, hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz radarlar hayatı kolaylaştıran teknolojik aletlerdendir. Radar aracılığıyla:; trafikte yapılan hız ihlali yapan sürücüler tespit edilerek plakalarına ceza yazılmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
51/2-a radar cezası, "trafik cezalarının ödemek şekli" adlı Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT ve bankalara ödenebilir.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldıklarında 120 km/saat olan hız sınırı 20 km/saat artırılarak 140 km/saate yükseldi. Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir. Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.
Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri