Diğer bir ifade ile araçların yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği gibi kullanmama cezası olarak da bilinmektedir. 52/1-b Trafik Cezası Ne Kadar? Kara Yolları Trafik Kanunun 52. maddesindeki açıklamada yer alan dikkatsiz ve tedbirsiz araba kullanma cezası 52/1-b trafik cezasıdır. 52/1-b trafik cezası 132 TL'dir.
52/1-b kusur oranı, trafik kazasında “Yol ve trafik durumuna göre davranmamak” olarak bilinen ktk 52/1b kusur oranı denir. Bu ihlal sonucunda Karayolları Trafik Kanununun “Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak” 52. Maddesi hükmünce trafik kazalarında kusurlu sayılmaktadır.
Bu ceza kapsamında, tedbir olmadan araba kullanan, trafikte dikkatsiz davranan araç sahipleri ve sürücüler idari para cezasına tabi tutulur. 52/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu Kanunda belirtildiği üzere aracın hızını, yük ve teknik özelliklerine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği koşullara ...
53/1-b trafik cezası tutarı sola dönüş konusunda getirilmiş olan resmî kuralları ihlal eden kişilere kesilen bir trafik ceza bedelidir. Hatalı sola dönüş durumlarında uygulanır. Kaza kusur oranı dâhilinde işlem görür. Sola dönüş kurallarına riayet etmeyen sürücülere ceza işlemi uygulanır.
53/1-b maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %75 kusur oranına, denk gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
52/1b Tali kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki ikinci etkendir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
51/2-b Trafik Cezası Maddesi
Madde 51/2-b trafik cezası radar cezası olarak bilinmektedir. Bu maddeye göre hız sınırı %30 ile %50 arası aşılır ise 1979 TL idari para cezası verilmektedir. Sürücülere verilmekte olan ceza puanı ise 15 olarak bilinmektedir.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı da kesilir. 2023 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası da 951 Türk Lirasıdır. 20 ehliyet ceza puanı vardır.
Günümüz şartlarında oldukça sık bir şekilde karşılaşılan trafik cezalarından biri de 57/1-b trafik cezasıdır. 57/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu kısaca kavşaklarda geçiş üstünlüğü olan araçlara geçiş hakkı vermeme cezasıdır.
52/1-b trafik cezası 132 TL'dir. 52/1-b Cezası Ceza Puanı Kaçtır? 52/1-b trafik cezasında sürücülerin ehliyetlerine 15 ceza puanı işlenmektedir. B ceza puanları hiçbir şartta silinmemektedir.
Trafik levhalarına uymamak: 20 puan. Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşmak: 10 puan. Hız sınırını %30 veya daha fazla oranda aşmak: 15 puan. Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak: 5 puan.
Bu doğrultuda 51/2-B trafik cezası en önemli hız cezalarından biridir. Bu ceza sürücünün sürüş esnasında %30'dan %50'ye aşması doğrultusunda ele alınır. 2023 yılı itibariyle ise şu an bu ceza 1979 TL olarak öne çıkmaktadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
54/1-b maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %75 kusur oranına, denk gelmektedir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Cezası 436 TL, ceza puanı 15'dir. 61/1-b: Taşıt yolu üzerinde park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek.
30/1-B trafik kazası için para cezası ya da puan düşürme cezaları uygulanmaktadır. Araçların güven içerisinde sürüş sergilemeleri trafik akışı için oldukça önemlidir. 30/1-B trafik kazası durumu araçların görüşü bozacak aksanlara sahip olması ya da aracında eksik parçaların olmasıdır. Bu durum ile ceza uygulanmaktadır.
78/1-b trafik cezaları motosiklet sürücülerine ait bir cezadır. Motosiklet kullanan kişilerin herhangi bir kask veya koruma aleti takmamaları durumunda sürücülere bu ceza kesilir. Ceza kodunun miktarı ise 108 TL'dir.
54/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu, sollama yapılmasının yasak olduğu yerlerde sollama yapan ve bu kuralı ihlal eden kişilere uygulanan bir cezadır. 54/1-b trafik cezası, trafikte araçların sollama yapılmaması gereken yerlerde sollama yapmanın cezası olarak bilinir.
51/2-a radar cezası, "trafik cezalarının ödemek şekli" adlı Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT ve bankalara ödenebilir.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri