40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.
Mevlütlerde ise üzerinde gene üzerinde sünnet çocuğunun fotoğrafı, ismi, sünnet olduğu tarihin yer aldığı dua kitapları, mevlüt şekerleri, lokumlar, biblolar, fotoğraflı takvimler, isim yazılı havlular, eşarplar, tesbihler ve benzeri ürünler armağan ediliyor.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Ölünün 7. günü pişi yapar ve çevreye dağıtırız. 40. ve 52. günlerin de ise cami de veya evde yemek dağıtırız. Cami de okutulan mevlitlerde; mevlüt şekeri, mevlit lokumu, gül suyu dağıtırız. Evde okutulan mevlütler de ise isme özel Yasin kitapları veya Kuranı Kerim dağıtırız.
Vefaat mevlidlerinde mutlaka kur'an okunur ve vefaat eden kişinin ruhuna bağışlanır. Ayrıca mevlütlerde en çok dağıtılan hediyelikler Yasin Kitaplarıdır.çünkü bir hadiste "Yasin Kur'anın Kalbidir onu ölülerinize okuyunuz buyurulmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yemeklere örnek olarak; sigara böreği, su böreği, yaprak sarma, patatesli börek, peynirli börek ve salata gibi dayanıklı ve yapımı kolay yemekler bulunmaktadır. Mevlüt menüleri içinde bulunan yemek çeşidine ve malzemesine göre fiyatlandırılmaktadır.
İslâm dünyası, her yıl bu günü Mevlid Kandili olarak kutlar. Mevlid günlerinde oruç tutulması, geceleri ilâhiler, kasîdeler ve Mevlîd-i Şerif okunması, dua ve sohbet edilmesi, Kur'an okunması gibi ibadetler ile kutlama yaygındır.
Bebek mevlidi, Kur'an'da geçmemesine rağmen geleneksel olarak gerçekleştirilen bir törendir. Özellikle doğumdan sonra en az 40 gün beklenmesine rağmen daha erken ya da geç yapılabilir.
İşte Mevlidhan kültürü hakkında bilgiler. Bestelenmiş Mevlid metnini makamına ve usulüne uygun bir şekilde okuyan kişilere Mevlidhan (Mevlithan) denir.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Ölünün arkasından yapılan en önemli hayırlardan biride lokma dağıtımı olmaktadır. Lokma dağıtımı ile ölen kişinin ruhuna dualar edilmektedir.
Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Bu sebeple, Kur'ân-ı Kerîm'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/60, İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/56).
Bu sevapların ölmüş olan birisinin ruhuna bağışlanması da uygundur ve yararlıdır. Ancak böyle bir ibadet karşılığında para almak, ya da vermek, câiz değilir. Fıkıhçılar, Kur`ân okuma karşılığında para alınması halinde. alınan ücretin alana haram olacağını ve ölünün bundan hiçbir fayda görmeyeceğini bildirmişlerdir.
Mevlid kandilinde, vakitler akşam ezanının okunmasıyla girer ve akşam ezanının okunmasıyla başlar. Mübarek geceler akşamla başlayıp imsak vaktine kadar devam eder.
Mevlütlerde genellikle dağıtılmak üzere lokum tercih edilir. Ayrıca Yasin-i Şerif kitabı, tesbih, ve Ayetel Kürsi baskılı magnet gibi kutsi hediyelikler ikram edilen vefat mevlüt hediyelikleri arasındadır. Yasin kitabı üzerine genellikle vefat eden kişinin adı, soyadı ve Ruhuna El-Fatiha yazılır.
Bir alışkanlık sonucu doğurganlık özelliğini yitiren kadınların da sırtı sıvazlanır, sağlık ve âfiyet dilenir. hayırlara vesile olmasını diler. Ayakta yapılan bu dua, Fatiha sûresinin okunmasıyla kapatılır ve herkes yerine oturur.
Muhammed'in doğumunun yanı sıra, miracı, diğer mucizeleri, hicreti, ahlâkı ve bazı nitelikleri ve vefatı gibi konular ele alınmıştır. Bazı mevlid metinlerinde Hz. Muhammed'in maddî doğumundan çok onun manevî doğumu yani Nur-ı Muhammedî'nin yaratılışı üzerinden durulmuştur.
Her bölümden sonra Kur'an, ilahi ve kasidelere yer verilir. Hazret-i Muhammed'in doğum bölümü okunurken, doğumu bildiren beyitlerde ayağa kalkılır ve ara dua yapılır.
Bu itibarla, dinî bir zorunluluk olarak görülmediği, anlam ve amacına uygun bir şekilde icra edildiği müddetçe mevlid okunmasının dînî-manevî duygular ve sosyal hayat açısından faydalı olduğu ve bu yönüyle salih ameller içerisinde değerlendirilebileceği söylenebilir.
Peygamber'in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Ayrıca Mısır başta olmak üzere Arap dünyasında özellikle tasavvuf çevrelerinde mevlid kelimesi velî kabul edilen sûfîlerin doğum yıl dönümlerini de kapsayacak şekilde geniş bir anlam kazanmıştır.
Aydın'da mevlid okumaya cenazenin toprağa verildiği gün başlanır ve bu törene “Toprak Mevlüdü” adı verilir. Adana'da cenaze evinde üç gün süreyle adına “Toprak Bastı Mevlüdü” denilen törenler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri