Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
Muharrem ayı boyunca dağıtılan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği ifade ediliyor. Ancak ülkemizde bu sayı oldukça yukarılara çıkabiliyor. Bereketin sembolü olan aşure tüm yurtta en az 7-8 eve dağıtılmasıyla biliniyor.
İlgili 36 soru bulundu
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Aşure Günü'nde yapılacak ibadetleri:
Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. Sıla-i rahim yapmalı. Bir başka deyişle salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Aşure günü alışveriş yapmanın bereketi artırdığına inanılır. Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure günü, bu ayın en kıymetli gecesidir. Bereket, paylaşma ve birliğin simgesi olan Aşure gününde alışveriş yapmanın bereket getireceğine inanılır.
Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur. Tek başında Aşure Günü oruç tutumak doğru bulunmaz.
Çeşitli dini ve kültürel anlamlara sahip olan aşure günü paylaşma ve yardımlaşma amacının yanı sıra Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi nedeniyle de yapılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.
Aşûra gününde ibadet niyetiyle Aşûra pişirmek bid'attır
Aşûra gününde Aşûra pişirmek bir ibadet değildir. Bu güne mahsus bir ibadet niyetiyle Aşûra –ya da her hangi bir tatlı- yapıp dağıtmak dinimize ait bir şey olmayıp caiz görülmemiştir. Bu şekilde ibadet maksadıyla yapılan Aşûra bidattır.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Türk geleneğinde bu yemek daha çok Muharrem ayının 10'unda veya Hicri Takvim'de Muharrem ayının 10'undan sonra yapılır.
Eğer aşureden ekşimsi, acı ve kötü bir tat geliyorsa, aşureniz bozulmuştur. Küf: Aşureyi uzun süre dışarıda bıraktıysanız, üzerinde küfler oluşmaya başlar. İçinde çok fazla malzeme olduğu için bu küfler ilk anda görünmeyebilir. Ancak dikkatli baktığınızda küçük küfler varsa, kesinlikle aşureyi tüketmeyin.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
Hadis-i Şerifinde "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. Muharrem ayında ve Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerden.
1 GÜN MÜ 2 GÜN MÜ 3 GÜN MÜ? Aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Haliyle Aşure gününü oruçlu geçirmek isteyenler 28 Temmuz Cuma gününü oruçlu geçirebilirler. Ek olarak Hadis-i Şerif'te Aşure günü orucunu tek gün değil 2 gün tutulması tavsiye edilmiştir.
10. GÜN NE ZAMAN? Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Aşureye en son eklenecek malzemeler ise meyvelerdir. Böylece fazla pişip dağılmaları ve görüntülerini kaybetmelerini önlemiş olursunuz. Aşure pişirmek sabır ister. Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır.
Yüz kere Ayete'l-Kürsi, yüz kere de İhlas-ı Şerif okumak. Aşûrâ (Aşure) çorbası pişirmek. Aşure gününde 786 Besmele-i Şerîf Her Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur! Aşure Günü Akşamla Yatsı Arası (40 ) FATİHÂ-İ ŞERÎF Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur!
"Arefe Günü oruç tutanların, iki senelik günahları af olur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır." "Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 Fatiha okunuyor. 10 Muharrem'de 70 defa “hasbinallah ve nimel vekil” zikri çektikten sonra 7 defa okunması tavsiye edilen dua.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri