54/1b Kusur Oranı Yüzde Kaç? 54/1b kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir.
54 1 B kusur oranı yüzde kaç? Trafik kazasının meydana gelmesinde 54/1b birinci derecede sorumlu anlamına gelir. 54/1-b maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %75 kusur oranına, denk gelmektedir.
İhlal Durumu
Genel olarak 55. madde kusur oranı yüzde hesaplama değeri %25 olarak kabul edilmektedir.
54/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu, sollama yapılmasının yasak olduğu yerlerde sollama yapan ve bu kuralı ihlal eden kişilere uygulanan bir cezadır. 54/1-b trafik cezası, trafikte araçların sollama yapılmaması gereken yerlerde sollama yapmanın cezası olarak bilinir.
Genel olarak 52/1b kusur oranı yüzde hesaplama değeri %25 olarak kabul edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu ceza kapsamında, tedbir olmadan araba kullanan, trafikte dikkatsiz davranan araç sahipleri ve sürücüler idari para cezasına tabi tutulur. 52/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu Kanunda belirtildiği üzere aracın hızını, yük ve teknik özelliklerine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği koşullara ...
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir.
52/1-b trafik cezası trafik duruma ve yola göre davranmamak olarak bilinen trafik cezasıdır. Diğer bir ifade ile araçların yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği gibi kullanmama cezası olarak da bilinmektedir.
– Trafik kazasının oluşmasında %100 kendi kusurunuz var ise yine karşı taraf kusursuz olduğu için değer kaybı talep edemezsiniz. Örneğin trafik kazasında kusur oranınız %50 ise ve aracınızda 10.000,00 TL değer kaybı tespit edildi ise sadece 5.000,00 TL değer kaybı bedeli talep edebilirsiniz.
B aracı, yetkili ve görevli kişilerin işaretine uymadığı için %l00 (K.Y.T.K. 47/a ve Yön:95/a) kusurludur. Tali yoldan ana yola çıkan B aracı ana yolda seyir halinde olan araca yol vermediği için %100 (K.Y.T.K. 57/b–5 Yön:109/c–4) kusurlu olup, A aracında kusur bulunmamaktadır.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir. Asli kusur tali kusur yüzde oranları ise %100 asli kusurlu, %75 asli kusurlu ve %25 tali kusurlu, %50 her iki taraf da kusurlu şeklindedir.
53/1-b trafik cezası tutarı sola dönüş konusunda getirilmiş olan resmî kuralları ihlal eden kişilere kesilen bir trafik ceza bedelidir. Hatalı sola dönüş durumlarında uygulanır. Kaza kusur oranı dâhilinde işlem görür. Sola dönüş kurallarına riayet etmeyen sürücülere ceza işlemi uygulanır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Bu tutanakların trafik kuruluşlarında kalan nüshaları tebliğ tarihinden itibaren beş yıl süreyle arşivlenerek saklanır ve süresi sonunda usulüne göre imha edilir.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Kaza sonrasında TRAMER tarafından sürücülerin kaza oranları %0, %50, %100 gibi belirlenebilir. Tarafların (sürücülerin) sigorta şirketleri de trafik kazasında kusur oranına göre tazminat ödemesi yapar. Kusur oranında hasar masrafları karşılanırken trafik sigortası teminat limitleri dahilinde ödeme yapılır.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri