Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Araç bulma konusundaki sorunun da tahminen 2023'ün ikinci yarısında daha az olacağını vurguladı. "Her çeyrekte tedarik sıkıntısının daha da azalacağını, 2023'ün ikinci yarısında daha rahat bir ortama kavuşacağımızı öngörüyoruz."
Trafikte panik ve heyecan hissedilen durumlarda, derin nefes alarak ya da doğru nefes tekniklerini kullanarak rahatlayabilirsiniz. Burnunuzdan aldığınız nefesi, ağzınızdan yavaşça verin ve tüm gerginliğin sizi terk ettiğini hissedin. Bu şekilde yola daha rahat ve kendinize güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz.
Durumsal yatkınlık gösterilen panik ataklar: Genellikle destekleyici bir etken vardır, ama her zaman panik oluşmaz, örneğin araba kullanırken panik atak oluşmaktadır, bazen araba kullandıktan sonra atak geçirmektedir.
Araba kullanma korkusu (Araba sürme korkusu), mevcut ruhsal bozukluklar özgül fobiler altında durumsal bir fobi türüdür. Araba kullanma uyarıcısı ile karşı karşıya kalınca güçlü ve sürekliliği olan bir korkudur. Araba sürme korkusuna sahip olan kişiler, korkularının aşırı olduğunu kabul etmektedirler.
Amaksofobi kişinin araç kullanmasını engelleyen, hayat kalitesini düşüren, korku ve panik atak semptomları gösterebilen bir kaygı ve korku türüdür. Modern çağlarla beraber insanların deneyimlediği korku ve kaygı tipleri de günümüzün getirileriyle uyumlu hale geldi.
Günde iki saatten ortalama bir haftalık eğitim yeterli olacaktır. Tabii ki öğrencinin altyapısı da bu süreyi etkiler. Bazı öğrenci geldiğinde bol pratik yapmış ama trafiğe hiç çıkmamış ise 3 günde de trafiğe alışıp aracını kullanabiliyor, 2 günde de yapanlar oluyor.
Amaksofobi de davranışçı terapilerle tedavi edildiğinde üstesinden gelinebilir ve baş etme stratejileri geliştirilebilir. HiDoctor'ın uzman psikologları ile bu korkuyu tamamen ortadan kaldırabilir gerekli tedavi sürecinde daha aktif ve özgür olabilirsiniz.
Aracınızın aküsünün bitmesi hemen hemen her sürücünün başına gelebilecek bir durumdur. Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Panik atak sırasında ilk yardım çok önemlidir. Panik atak geçirdiğini düşünen kişi öncelikli olarak oturmalı ve yavaş yavaş, derin derin soluk alıp vermeli. En az 4 saniye süreyle burnundan soluk alıp ve yine en az 4 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarını büzerek soluk vermeli.
2- Sonradan Kazanılan Refleks: Sonradan öğrenilen şeyler doğrultusunda ortaya çıkar, doğuştan değildir. Bireyden bireye farklılık gösteren bir durumdur. Örneğin; örgü örme, araba sürme, bisiklet sürme, limon ile birlikte ağız sulanması, yutkunmak, kartopu oynamak, yüzmek bu refleks türü içerisinde yer alır.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri