Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanun 89 maddesi nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanun 89 maddesi nedir?

Prim iadesi nedeniyle sigortalıların, isteğe bağlı sigortalıların, genel sağlık sigortalılarının aylık, gelir, ödenek ve sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını yitirmeleri durumunda, bu Kanuna göre ödenen aylık, gelir ve ödenekler ile sağlanan sağlık hizmetleri durdurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?

MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun ne anlama gelir?

5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

5510 sayılı Kanunun 88 maddesi nedir?

Kurum, prim ve her türlü alacaklarını, işverenlere olan borçlarından mahsup etmek suretiyle tahsil etmeye yetkilidir. Primlerin özel ödeme şekilleri kullanılmak suretiyle ödenmesi zorunluluğunu getirmeye ve primlerin yatırılacağı tahsilât kuruluşlarını belirlemeye Kurum yetkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

5510 sayılı Kanun 90 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanun madde 90'a göre, “İşverenlerin hakedişleri, Kuruma idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU ÖZET VİDEO - 1 (Sınavlara Hazırlık)

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5510 sayılı Kanunun 95 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanun'a eklenen geçici 95 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca, EYT kapsamında emekli olanların en son çalıştıkları özel sektör işyerinde SGDP'ye tabi çalışmaya başlamaları halinde SGDP işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması hükme bağlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

5510 sayılı Kanunun 100 maddesi nedir?

a) Kurumca talep edilmesi halinde Türk vatandaşı olmayanlardan gelir ve aylık talebinde bulunanlar için ikamet tezkeresi bilgileri Kuruma verilir. b) Kurumca aylık bağlananların yurt dışına çıkıp çıkmadıklarına dair bilgilerin Kuruma verilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun 81 maddesi nedir?

İşverenin çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya işverence bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde ilk tespitte 1 ay süreyle, ilk tespitten itibaren 3 yıl içinde yapılan her tespit için 1 yıl süreyle bu indirimden yararlanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: corlusmmmodasi.org.tr

5510 sayılı Kanun 82 maddesi nedir?

Gelir testi yaptırmak istemediğini beyan eden kişilerin ise 5510 sayılı Kanunun 82 inci maddesi gereğince asgari ücretin iki katı üzerinden primleri tahakkuk ettirilmek üzere genel sağlık sigortasına tescilleri yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanunun 93 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanun'un 93. maddesinde emeklilere bağlanan aylığın/ maaşın sosyal güvenlik kurumunun alacakları ve nafaka alacakları dışında haczedilemeyeceği, maaşa haciz konulması için talepte bulunulması halinde borçlunun buna muvafakatı olmadığı takdirde icra müdürünün haciz talebini reddeceği öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

5434 sayılı Kanunun 89 maddesi nedir?

Emekli Sandığı Kanunu'nun “Emekli İkramiyesi” başlıklı 89. maddesine göre tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilmekte olup verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmıyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

5510 sayılı Kanunun 50 maddesi nedir?

Bilindiği gibi 5510 Sayılı Kanun'un 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlayabilmektedirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

5510 sayılı Kanunun 41 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca borçlandırılan süre, bu Kanunun 38 inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girilen tarihten önceki süre ise, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Emekliler 5510 yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sayılı Kanuna göre emekli aylığı nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhammedkarabag.com.tr

5510 sayılı Kanun kaç?

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanunun 28 maddesi nedir?

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır: a) Yaşlılık aylığı bağlanması. b) Toptan ödeme yapılması. (Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

5510 sayılı Kanun 4 maddesi nedir?

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun 13 maddesi nedir?

Nitekim 5510 sayılı Kanun madde 13'de iş kazası; “… meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay” olarak tarif edilmiştir. sonuç; birey sigortalı ise ve ortaya çıkan arıza iş kazasının yasal tanımına uyuyor ve illiyet bağı da gerçekleşmişse, olay iş kazasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

5510 sayılı Kanun 96 maddesi nedir?

96. Maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmüne göre fazla ve yersiz ödeme sigortalının kasıtlı ve kusurlu davranışından doğmuş ise en fazla geriye doğru on yıllık sürede yapılan ödemeler geri alınır. Başka bir deyişle kişi kötü niyetli ise yapılan ödemelerin geri alınacağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

5510 sayılı Kanun 21 maddesi nedir?

Sorumluluk koşulları ise 5510 sayılı Kanunun 21. maddesinde belirlenmiştir. Maddeye göre, iş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca işverenlere ödettirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: search.trdizin.gov.tr

5510 ek 19 maddesi ne demek?

5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kpmgvergi.com

5510 sayılı Kanunun 59 maddesinin 2 fıkrası nedir?

5510 sayılı yasanın “Kurumun denetleme ve kontrol yetkisi” başlıklı 59. maddesinin 2. fıkrası şöyledir: “Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarının görevleri sırasında tespit ettikleri Kurum alacağını doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemler, yemin hariç her türlü delile dayandırılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bloomberght.com

5510 sayılı Kanun 59 maddesi cezası ne kadar?

uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

5510 sayılı Kanun 4 maddesi 1 fıkrası a bendi nedir?

a) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışanların prime esas kazançları üzerinden, kısa vadeli sigorta kolları prim oranına % 30 oranı eklenmek suretiyle sosyal güvenlik destek primi kesilir. % 30 oranının dörtte biri sigortalı, dörtte üçü işveren hissesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asmmmo.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT