Dr. Gökmen ÖZTÜRK | MEDENLive TV - YouTube. ~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
Yeni beslenme şekline alışamayan hastalarda sıkça görülmektedir. Çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek ve az su içmek vücutta ödem oluşmasına yol açmaktadır. Bu da ameliyat sonrasında kilo vermenin yavaşlamasına ve zamanla durmasına neden olur. Bu tür platoya, ödem platosu adı verilir.
Bununla birlikte tüp mide ameliyatı sonrası kilo verme ne zaman durur sorusuna cevap olarak; bu süreçte yani hastanın ideal kilosuna yaklaştığı 12 ila 18 ay içerisinde hastanın kilo vermesi durur.
Tüp mide ameliyatı olan her 20 kişiden yaklaşık 1'i ameliyattan sonra tekrar kilo almıştır. Tüp mide ameliyatı olan ortalama bir kişi 5 yılda verdiği kilonun %50'sini geri alır.
Ameliyat sonrası altı aylık süreç içerisinde beklenen kilo kaybı yaklaşık 30- 35 kilo civarında olmaktadır tüp mide ameliyatı sonrası ilk ayda kaç kilo verilir? diye merak ediyorsanız, yaklaşık 9 kilo veya aktifliğe bağlı olarak biraz daha fazla kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Kilo artışının sebepleri net bilinmesede, tekrar kilo almada yanlış beslenmeye eğilim, yeme-davranış bozukluğu, anatomik ve fizyolojik olmak üzere 4 faktör etkilidir. Katı Sıvı Ayrımı Yapmamak: Katı sıvı ayrımı yapmak tüp mide ameliyatından sonra ömür boyu uygulanması gereken en önemli kuraldır.
Tüp Mideliler yeme arzularıyla savaşmazlar. Az acıkır, az yerler, her şeyden yer, çabuk doyarlar. Tüp mide ek bir sağlık sorununa yol açmaz. Kilo verme hızı değişkendir, hastanın başlangıç kilosuna ve metabolik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
AMELİYATTAN SONRAKİ 1. GÜN
İlk gün küçük yudumlar halinde su içmeye başlanabilir. Başlangıçta içilen miktar önemli değildir. Maksat yeni mide işleyişine alışmaktır.
Ancak püre ve sıvı aynı anda tüketilmemelidir. Sıvı tüketimi, püre yenmeden ortalama yarım saat önce ya da yarım saat sonra yapılmalıdır. Ameliyattan üç ay sonra yavaş yavaş normal gıdalara geçiş yapılabilir.
Dr. Aydemir Ölmez, “Mide küçültme ameliyatları ile başarılı sonuçlar alınarak hastaların hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermesi sağlanabilmektedir. Fakat bazı durumlar ameliyat başarısını etkilemekte ve istenilen sonuçların alınmasına engel olmaktadır. Bu durumu yaşayan hastaya revizyon ameliyatı uygulanabilmektedir.
Hasta 3. Veya 4. Gün taburcu edilir.2 hafta sonra yürümeye ve masa başı işte çalışmaya başlayabilir. Fiziksel güç gerektiren işlere iste 1 ay sonra başlaması gerekir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Tüp mide yani mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş arası kişilere yapılır. Kişinin mide ameliyatına uygun aday olması için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut kitle İndeksi (VKİ) değerlerinin 35 ve üzerinde olması gerekir.
Bu durumda %100 meyve suyu dahil meyve suları kesilmeli, püre dönemde meyveler süt ya da yoğurtla karıştırılarak tüketilmelidir. Çikolata gibi hem şeker hem yağ içeriği yüksek, kalorisi yüksek hazır gıdalar ilk ay kesinlikle tüketilmemelidir. Tatlı tüketimi 15 günde 1 olacak şekilde planlanmalıdır.
Daha önce yapılan hatalı diyetler:
Hatalı diyetler, ileri yaşlarda zor kilo vermenin sebebi olabilir. Çok düşük kalorili, size özel planlanmamış diyetler metabolizma hızınızın yavaşlamasına ve sonrasında daha zor kilo vermenize neden olabilir.
Kaçak ve sızıntı ameliyat esnasında dikilen veya zımbalanan mideden mide asidinin veya mide içeriğinin karın içine sızmasıdır. Bu sızma veya kaçak sonucu karın içinde enfeksiyon oluşmakta ve ilerlediğinde sepsise kadar gidebilmektedir. Kaçağın tüp mide ameliyatı sonrası en sık görüldüğü zaman 5-8. günler arasıdır.
Gazlı içecekler içilmemelidir. Şeker içeren yiyecek ve içeceklerden, konsantre tatlılardan ve meyve sularından kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonraki ilk iki ay boyunca, hastanın kalori alımı günde 300 ila 600 arasında olmalıdır. Günlük kalori alımı 1.000 kaloriyi geçmemelidir.
Tüp Mide Ameliyatından 1 Yıl Sonra Kalori Miktarı Ne Olmalı? Nutrisyon ve Diyet Akademisi kilo kaybı için kadınlara günde 1200-1500 kalori, erkeklere ise 1500-1800 kalori önermektedir.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Kişinin ameliyattan sonra yutması zor olabilecek sert ve kuru yiyecekler. dondurma, kek, çikolata ve milkshake gibi yoğun kalorili yiyecek ve içecekler. soda gibi karbonatlı ve şekerli tatlandırılmış içecekler.
Kan testleriyle kontroller yapılır. Uyanık kaldığınız sürece küçük yudumlar halinde her bir saatte - bir çay bardağı kadar su içmeniz önerilir. Günde en az bir litre su içilmelidir.
Şeker içeriği yüksek besinler, meyve suları ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Makarna, pilav, erişte, bulgur, ekmek gibi tahıllar ilk 6 ay tüketilmemelidir.
Taburcu olduktan sonra her gün en az 1,5 litre (8 bardak) su için. İlk 2 hafta diyetisyeninizin belirlediği şekilde sulu gıdayla beslenin. Özellikle ilk haftalarda protein alımınız yetersiz olacaktır. Bu nedenle sıvılara katılan protein tozu takviyesini ihmal etmeyin.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Sarkmayı minimum düzeyde tutmanın bir yolu olarak spor yapmak gösterilebilir. Burada kişinin vücut yapısı da devreye girer. Bütün bunların yanında beslenmeyi de buraya ekleyebiliriz. Transit bipartisyon sonrası beslenme, diğer mide ameliyatlarında olduğu gibi çok önemli bir yere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri