5e modeli derinleştirme bölümünde, öğrencilerin kavramsal anlama yetenekleri geliştirilir, öğrencilerin yeni deneyimlerle daha derinlemesine ve geniş anlama yeteneği geliştirilir. 5) Değerlendirme: 5e modelinin son süreci olan değerlendirme sürecini öğrenci ve öğretmen birlikte gerçekleştirir.
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Özellikle sosyal konularda yapılan araştırmalarda izlediğim yöntem 5T metodudur. 5T TARAMA (Araştırma) TASNİF (Sınıflama) TAHLİL (Analiz) TENKİT (Eleştirme) TERKİP (Çözüm) aşamalarından oluşur. Çözüme ulaşmanın yöntemi bu adımların tamamlanarak ortaya bir terkip (Çözüm) konmasından geçer.
Model beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; Giriş-Katılım (Engage), Keşif (Explore), Açıklama (Explain), Genişletme-Derinleştirme (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate)'dir (Carin ve Bass, 2005). 5E Modeli, yeni bir kavramı öğrenmeyi ya da derinlemesine bir şekilde bilinen bir kavramı anlamaya çalışmayı sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
4. Derinleştirme (Elaborate): Öğrenci yeni bir problemi çözmeye teşvik edilmektedir. Bu problem çözülürken öğrenmiş olduğu kavramlara ilişkin alt kavramlar ve yeni formüller elde etmektedir. Derinleştirme adımında, öğrencilerin kavramsal anlama yetenekleri geliştirilmektedir.
Giriş, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme, Değerlendirme bölümlerinden oluşan 5E modeli, ismini İngilizce; Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate kelimelerinin baş harfinden alır.
5E modeli öğrenciyi sürekli aktif tutacak ve öğrencide araştırma-sorgulama merakını ortaya çıkaran bir modeldir. 5E modeli beş aşamadan oluşur bu aşamalar nelerdir: giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak aşamalara ayrılır.
Bu model, kişilerin deneyimlerinden öğrendiği tezine dayanır. Peki 5E'nin açılımı nedir? Etkileşim (Engage), Keşif (Explore), Açıklama(Explain), Detaylandırma (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate).
5E modeli; Dikkat çekme-Katılım-Teşvik Etme (Engage) Keşfetme (Explore)
5E modeli, öğrenme sürecinde beş adımı içeren bir öğretim modelidir: ilgi uyandırma (Engage), keşfetme (Explore), açıklama (Explain), uygulama (Elaborate) ve değerlendirme (Evaluate).
3- Açıklama (Explain)
Öğrenci problemin nasıl çözüldüğünü, çözüm yollarının neler olduğunu ve sahip olduğu tüm bilgileri probleme nasıl uyguladığını ortaya koyar. Bu aşamada öğretmen çok daha fazla aktif olur. Öğrencilere problemin çözümü hakkında sorular sorar ve tartışma ortamı yaratır.
Derinleştirme basamağında öğrenciler kazandıkları bilgileri veya problem çözme yaklaşımını günlük hayattaki olaylara ve problemlere uygularlar. Bu yolla daha önce bilmedikleri kavramları öğrenmiş olurlar. Öğrenciler yeni elde ettikleri bilgileri farklı durumlarda anlayışlarını sergilemeleri yönünde teşvik edilir.
5E modelinin beş aşamasından biri olan “derinleşme aşaması”, öğrencilerin birlikte ulaşmış oldukları bilgileri veya problem çözme yaklaşımını yeni olaylara ve problemlere uyguladıkları ve bu yolla zihinlerinde daha önce var olmayan yeni kavramları kazanabildikleri önemli bir aşamadır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Bu öğrenme modelinin uygulandığı çalışmalarda modelin, öğrencilerin akademik başarısını artırdığı, fen bilimlerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görüşmüş. 7E öğrenme modeli 7 aşamadan oluşur. Bunlar: teşvik etme, keşfetme, açıklama, genişletme, kapsamına alma, değiştirme, inceleme-sınama.
Geçmişte geçmiş zamanlarda edindiğimiz bilgilerin yeni bilgilerle harmanlanması süreciyle yapılandırmacı yaklaşım işlevini yürütüyor. Peki, 3E modeli hangi aşamaları içeririr: denge(inceleme), dengesizlik(kavram tanımı) ve yeniden denge(kavramın uygulanması) olarak 3 aşamada gerçekleşir.
Basamaklı öğretim programı; öğrencilerin bilgiyi edinme, edinilen bilgileri problemlerin çözümünde kullanma ve veriler ışığında olayları analiz etme, eleştirel düşünme, yeni düşünceler ortaya koyma anlayışıyla öğretimi düzenleme yoludur (Başbay, 2005a, s.239).
Yaparak yaşayarak öğrenme, öğrencilerin somut deneyimler yoluyla bilgi edinmelerine odaklanan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, öğrencilerin aktif olarak katılımını teşvik eder ve bilginin anlamını ve önemini gerçek dünya uygulamalarıyla ilişkilendirir.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
5e modeli keşfetme bölümünde, öğrencilerle laboratuvar etkinlikleri yapılır ve birlikte çalışılır, öğrenciler kendi kararlarını kendileri verir ve bir problem durumunda soru ve fikir üretir.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Tam öğrenme modeli; hazırlık, uygulama, değerlendirme ve tamamlama aşamaları ile uygulanır. Tam öğrenme modelinde ilk olarak öğrencilere ders sonunda kazandırılacak hedef davranışlar, tutumlar, bilgiler vb. belirlenmelidir. Bunları belirlerken ön test yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri