Giriş, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme, Değerlendirme bölümlerinden oluşan 5E modeli, ismini İngilizce; Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate kelimelerinin baş harfinden alır.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Bu model, “teşvik etme (excite), keşfetme (explore), açıklama (explain), genişletme (elaborate), ilişkilendirme/uzatma (extend), fikir alış-verişi/paylaşma (exchange) ve değerlendirme (evaluate) basamaklarından oluşmaktadır (Çepni vd., 2001; Kanlı, 2007).
5E modeli, öğrenme sürecinde beş adımı içeren bir öğretim modelidir: ilgi uyandırma (Engage), keşfetme (Explore), açıklama (Explain), uygulama (Elaborate) ve değerlendirme (Evaluate).
İlgili 33 soru bulundu
Öğrenme halkası temelini piaget'in zihinsel gelişim ve yapılandırmacılık yaklaşımı oluşturmaktadır.
Beş aşamalı olarak uygulanan ve “5E Modeli” Giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır.
Giriş, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme, Değerlendirme bölümlerinden oluşan 5E modeli, ismini İngilizce; Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate kelimelerinin baş harfinden alır.
5E modeli; Dikkat çekme-Katılım-Teşvik Etme (Engage) Keşfetme (Explore)
Bu model, kişilerin deneyimlerinden öğrendiği tezine dayanır. Peki 5E'nin açılımı nedir? Etkileşim (Engage), Keşif (Explore), Açıklama(Explain), Detaylandırma (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate).
Model beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; Giriş-Katılım (Engage), Keşif (Explore), Açıklama (Explain), Genişletme-Derinleştirme (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate)'dir (Carin ve Bass, 2005). 5E Modeli, yeni bir kavramı öğrenmeyi ya da derinlemesine bir şekilde bilinen bir kavramı anlamaya çalışmayı sağlar.
5e modeli giriş bölümünde ön bilgilere erişim sağlanır, merak uyandırılır, öğrencilere ”neden” sorusu sordurulur, öğrenciler motive edilir ve öğrencilerin ilgisi çekilir. 2) Keşfetme: Öğrenci bir problem durumuyla karşılaştırılır ve bu problemi çözmesi beklenir. Öğrencinin en aktif olduğu basamaktır.
Özellikle sosyal konularda yapılan araştırmalarda izlediğim yöntem 5T metodudur. 5T TARAMA (Araştırma) TASNİF (Sınıflama) TAHLİL (Analiz) TENKİT (Eleştirme) TERKİP (Çözüm) aşamalarından oluşur. Çözüme ulaşmanın yöntemi bu adımların tamamlanarak ortaya bir terkip (Çözüm) konmasından geçer.
Yaparak yaşayarak öğrenme, öğrencilerin somut deneyimler yoluyla bilgi edinmelerine odaklanan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, öğrencilerin aktif olarak katılımını teşvik eder ve bilginin anlamını ve önemini gerçek dünya uygulamalarıyla ilişkilendirir.
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Basamaklı öğretim programı; öğrencilerin bilgiyi edinme, edinilen bilgileri problemlerin çözümünde kullanma ve veriler ışığında olayları analiz etme, eleştirel düşünme, yeni düşünceler ortaya koyma anlayışıyla öğretimi düzenleme yoludur (Başbay, 2005a, s.239).
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Öğrenme halkası modeli, başlangıçta keşif, terim tanıtımı ve kavram uygulamalarından oluşan 3E modeli olarak başlamış, daha sonra merak uyandırma, keşfetme, açıklama ve genişletme şeklinde 4E öğrenme halkası modeli olarak ifade edilmiştir (Bybee, 1997).
Tam öğrenme modeli; hazırlık, uygulama, değerlendirme ve tamamlama aşamaları ile uygulanır. Tam öğrenme modelinde ilk olarak öğrencilere ders sonunda kazandırılacak hedef davranışlar, tutumlar, bilgiler vb. belirlenmelidir. Bunları belirlerken ön test yapılabilir.
Temel öğrenme halkası modeli olan 3E öğrenme halkası modelinin aşamaları Lawson (1996) tarafından Keşfetme, Kavram Tanıtımı ve Kavram Uygulaması şeklinde ifade edilmiştir. Bu aşamada öğrencilerin gözlem yapabilecekleri, araştırabilecekleri, bilgiyi keşfedebilecekleri bir durum hazırlanır.
Geçmişte geçmiş zamanlarda edindiğimiz bilgilerin yeni bilgilerle harmanlanması süreciyle yapılandırmacı yaklaşım işlevini yürütüyor. Peki, 3E modeli hangi aşamaları içeririr: denge(inceleme), dengesizlik(kavram tanımı) ve yeniden denge(kavramın uygulanması) olarak 3 aşamada gerçekleşir.
Yapılandırmacılık, öğretimle ilgili değil, bilgi ve öğrenme ile ilgili bir kuramdır. Bu kuram, bilgiyi temelden kurmaya dayanır (Demirel, 2000, s.75). Özünü, öğrenenin bilgiyi yapılandırması ve uygulamaya koyması oluşturmaktadır (Perkins, 1999, s.355).
2. Keşfetme: Keşfetme basamağında öğrenciler kendilerine sunulan materyallerle özgürce düşünür, hipotezler oluşturur, deneyler yapar (Kabapınar vd., 2003). Öğretmen öğrencilerin yaptıklarını gözlemler, üzerinde düşünmelerini sağlayacak sorular yönelterek öğrencilere yol gösterir (Ekici, 2007).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri