(Kamyonet aracını Hususi otomobil gibi kullananlar kendi şahsi eşyasını taşıyabilir Ruhsatında kullanım şekli Yük Nakli, Hususu yazması kaydı ile bu belgeyi almaları zorunlu değildir. K belgesi müracaatı için Ruhsatın 1 Kişi adına veya Şirket olmak zorundadır.
Vergi levhası sahibi kamyon veya kamyonet türü araç sahipleri ile iş nedeniyle bu araçları kullananlar, araç hususi olsa bile K2 Yetki Belgesi almak zorundadır.
K1 belgesi nedir? K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir. Adi ortaklık vasfındaki şirketler K belgeleri alamaz. 3'üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz.
K1 belgesi almak isteyen kişi ya da firmaların direkt olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuru yapması gereklidir. Başvurular direkt olarak bakanlığın ilgili birimlerine yapılabildiği gibi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
İlgili 29 soru bulundu
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Ruhsatta hususi yazıyorsa src ye gerek yok.
Binek araçlar, bireylerin günlük kişisel kullanımı için tasarlanmış araçlardır. Aileler, bireyler veya küçük gruplar, binek araçları seyahat etmek, işe gitmek veya özel amaçlar için kullanır.
*K1 belgesi Kamyonet araçla müracaat edildiğinde tonaj şartı aranmamaktadır. (Kamyonet aracını Hususi otomobil gibi kullananlar kendi şahsi eşyasını taşıyabilir Ruhsatında kullanım şekli Yük Nakli, Hususu yazması kaydı ile bu belgeyi almaları zorunlu değildir.
Özellikle ticari ve hafif ticariyi ilgilendiren yönetmelikte, bu tarz araç kullanımında gerekli olan Yetki Belgelerinin alınmaması durumunda, K Yetki Belgesiz ticari araç kullanımda 1253 TL idari para cezası, SRC Belgesiz ticari araç kullanımda sürücüye 248 TL, ruhsat sahibine 625 TL idari para cezası, ayrıca aracın ...
İSTANBUL - Ruhsatında kamyonet ibaresi bulunan, ancak binek olarak işletilen Fiat Doblo, Peugeot Partner ve Renault Kangoo gibi araçlarda 5 bin 778 YTL olan K yetki belgesi alma zorunluluğu kalktı.
K1 ve K3 yetki belgeleri için gerekli olan sermaye şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.
HANGİ TÜR YETKİ BELGESİNİ ALMAM GEREKİYOR? Aracın ruhsatında bulunan "cinsi" kısmında Fiorino Cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için "K Türü" yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.
“Kamyon ve kamyonet kullanmak için hangi belge gerekir?” sorusunun yanıtı da aynıdır. K Yetki Belgesi, SRC Belgesi, Psikoteknik Raporu'na sahip sürücü ve şirketler, yük taşımacılığında yasal prosedürü tamamlamış ve güvenle yola çıkabilecek demektir.
K1 Yetki Belgesi ; Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanmaktadır. K1* (il içi ) Ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımalar.
Yazımızda öncelikle araç alacak sürücülerin sıklıkla duyduğu ticari araç ve binek aracın ne olduğuna yer vereceğiz. Ticaret yapmak için kullanılan geniş hacimli araca ticari araç denir. Binek araç ise ticarette kullanılmayan aile aracıdır.
Yıldızlı K1 yetki belgesi şehir içinde 3,5 tonu geçmeyen kamyonetlere verilen bir belge türü olduğu için bu belgeye sahip olan araçlarla il dışına çıkılamaz. Çıkılırsa ve bu durum trafik kontrol ekiplerince fark edilirse ceza uygulanır.
K Belgesi Araç Düşüm Nedir? K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
Bu işlem için öncelikli olarak kamyonetten otomobile çevirme araç tadilat projesi yapılacak, sonra araç tadilat projesi ile birlikte tüvtürk'te araç tadilat muayenesi yaptırılacak, araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç sahibi notere başvuru yaparak araç ruhsatını kamyonetten otomobile çevirir.
Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
23. Her ne kadar aracın trafik sicil kaydında ve ruhsat fotokopisinde “hususi” yazılı ise de aracın sahibinin şirket olması ve faturanın da şirket adına düzenlenmesi nedeniyle, bu araç özel değil, ticari bir araçtır.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
K belgesi kimler için zorunludur? Ticaret odaları, Sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odalarına kayıtlı olup, ruhsatlarında araç cinsi; kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork olan araç sahipleri almak zorundadır.
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri