1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
ALTI AY DOLMADAN İŞTEN ÇIKARMA TAZMİNATI
Henüz 6 ayı dolmadan işten çıkartılan işçi, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz ancak ihbar tazminatı almaya hak kazanır. Ancak, 4857 sayılı İş Kanunu, en fazla 2 aylık bir deneme süresi öngörmüştür.
İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
6 ay ve daha az süre çalışan işçilere 2 haftalık, 6 ay-1,5 yıl arası çalışan işçilere 4 haftalık, 1,5 yıl-3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık, 3 yıldan fazla süreyle çalışan işçilere ise 8 haftalık ihbar tazminatı ödemesi yapılır.
4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca işçi-işveren ilişkileri için ön görülen ihbar süreleri şu şekildedir: İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmemiş olan işçi için 2 hafta. İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmiş ama 1,5 yıl geçmemiş olan işçi için 4 hafta.
İlgili 32 soru bulundu
6 ay ile 1,5 yıl arası görev yapan işçiler, 4 haftalık ücret tutarından tazminat alır. 1,5 ile 3 yıl arası çalışan işçilere ihbar tazminatı 6 haftalık maaş tutarında ödenir. 3 yıldan fazla görev alan işçi ise 8 haftalık ücret tutarında tazminat ödemesi alır.
2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
İşinden istifa eden işçi gerçek durumda istifasını haklı kılan bir durum söz konusu ise dava açarak kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatına da hak kazanacaktır. Ayrıca fesih bildirimi süresi içerisinde işveren işçiye yeni bir iş araması için günlük iki saatlik izin vermek zorundadır.
Yeni Asır'dan Faruk Erdem yazısında detayları kaleme aldı: İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
İşçinin haksız nedenle işten çıkartılması halinde ise işçinin İşe İade Davası açabilmesi mümkündür. İşçi bu dava ile işe iadesini ve çalışmadığı sürelere ilişkin en çok dört aylık boşta geçen süre ücretini talep edebilecektir.
Bu tarihler arasında 7000 iş gününü dolduranlar da kıdem tazminatını hak etmiş oluyor. 01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Ancak, istifa durumunda tazminat alabilmenin birkaç şartı vardır. İlk olarak, çalışanın en az 15 yıl boyunca aynı işverene bağlı olarak çalışmış olması ve toplamda en az 3600 iş gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, istifanın geçerli sebeplerle gerçekleşmiş olması da önemlidir.
Yaygın olarak işten kendi isteğiyle ayrılan kişinin kıdem tazminatı talep etme hakkı olmadığı bilinse de, bazı durumlarda istifa eden işçiler de kıdem tazminatı alabiliyor. Süre ve şartlar tamamlandığında SGK'sı olan herkes istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.
Kendi İsteği ile İşten Ayrılan İşçi Hakları
İşçi kendi isteği ile işten ayrılırsa ve hiçbir haklı gerekçesi de olmadığı takdirde kıdem tazminatı alamaz. İşverene süresi içinde bildirim yapmazsa ihbar tazminatı ödenmez. Bunun yanı sıra fazla mesai alacakları, diğer ücret alacakları da işçiye ödenmez.
İşten kendi ayrılan bir kişi haklı bir nedene dayanmadığı sürece tazminat almaya hak kazanamamaktadır. İşçinin haklı bir nedene dayanarak işten ayrılması durumunda ise bunu belgelerle ispat etmesi gerekir. İşçinin kendi rızası ile işten ayrıldığı durumlarda tazminat alma hakkı olmaz.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
En Az Bir Yıllık Kıdem Süresi. İşçinin 1475 sayılı mülgaİş Kanunu'nun 14. maddesi öngörülen kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıllık zaman dilimi zarfında sürekli olarak çalışması zorunluluk arz etmektedir.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
4857 Sayılı İş Kanununda ihbar sürelerine ilişkin kanun hükmünde işi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu noktada işçinin 6 aydan az çalışması halinde 2 haftalık ihbar tazminatı alınır.
Kıdem tazminatı, çalışanın iş yerinde çalıştığı her bir yıl süresi ile son aldığı giydirilmiş brüt maaşın çarpılması ile belirlenir. Bu işlem yapılırken yıl kesirleri de göz önüne alınır. Arta kalan aylar güne çevrilir, son brüt ücret 365'e bölünür ve günlük ücret hesaplanır.
İşçi, istifa ettiğinde işyeriyle hiçbir ilişiği olmasını istemeyebilir, ihbar süresini beklemeden ayrılmayı düşünebilir ancak istifası haklı sebeple feshe dayanmadığı sürece ihbar sürelerine uymak zorundadır eğer işçi ihbar süresine uymayı kabul etmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri