“6 aylık/ 7 aylık bebek neden uyumaz?” sorusunun cevabı, genellikle diş çıkarma huzursuzluğudur, hatta bazı bebeklerde ilk diş 4. ayda dâhi çıkabilmekte ve bebeklerin uyku düzeni bozulabilmektedir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin uyku düzeninin bozulmasının asıl nedeni, yüksek ateştir.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 . Çünkü uyku gerilemesinin yaşandığı dönemler, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimindeki kilometre taşlarıdır.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir. Hatta bazı bebekler belirgin bir uyku gerilemesi belirtileri göstermeyebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle 6. ay ile birlikte gece uyanmalarının en büyük nedenidir. Bebeğin gündüz gayet iyiyken, geceleri daha huzursuzdur. Bunun nedeni ise bebeğin yatarken bütün basınç kafasına gider. Bu da çenesindeki şikayetlerin daha şiddetlenmesine ve uykusunun bölünmesine neden olur.
Bunun en sık görülen sebebi bebeklerin beslenme ihtiyacıdır. İlk altı ayda bebeklerin gece beslenme için uyanması gayet doğaldır. Altı aydan sonra ise anne sütüne devam eden bebekler, beslenmek için gece uyanırlar ve emme süreci boyunca bu devam eder.
6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2'si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84'ü tüm gece boyunca uyuyabilir. 10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.
Bu sebeple de uykusuzluk baş gösterebilir. Bazı bebekler geceleri uyumak istemezler. Bu surum uyuyamamasından farklıdır. Bebeklerinin uyumak istemem sebepleri ise genellikle; daha çok oyun oynamak istemeleri, yürümeye yeni başlamaları, gece ve gündüzü ayırt edememeleri ve gündüz uykularını yeterince uyuyamamalarıdır.
“Bebeğin aç veya aşırı tok olması, gazının çıkarılmaması, altının temiz olmaması da uyuma güçlüğüne neden olabilir. Gastroosefajial reflü, kulak enfeksiyonu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, çocuğun büyüme atakları ve diş çıkarma gibi faktörler de uyku düzenini etkileyebilir.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla hiç beslenme olmadan veya en fazla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bu gibi durumlarda emzik bebeğinizin sakinleşmesine yardım edebilir. Bebeğiniz gece uyanıp ağladığında biraz beklenip tekrar uykuya dalması beklenmelidir. Gece beslenme ve bez değişim saatlerinde çevredeki ses ve ışık miktarı çok az olmalıdır.
Ancak sık sık uygulanması alışkanlık haline getirebilir, Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Süt Çocukluğu Döneminde Uyku Arasında Uyanma Bozuklukları (Parasomni) Genellikle uykunun ilk üçte birlik kısmında NREM dönemi parasomnileri, geç uyku döneminde REM dönemi parasomnileri görülür. Uyku-uyanıklık-uyku dönemi ve tüm uyku dönemlerinde görülen diş gıcırdatma ve idrar kaçırma gibi parasomniler de vardır.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Ağlama atakları ise bebeğin gaz çıkarması ya da ağlamaktan bitkin düşmesi ile son bulur. Kolik, bebek yaklaşık 6 haftalıkken geçmeye başlar ve 12 haftalık olduğunda tamamen geçer. Huzursuzluk, bebeğin kafatası ve boyun bölgesindeki mekanik kısıtlamadan da kaynaklanabilir.
Hastalık döneminde olduğu gibi sadece kucağınızda olmak ve hiçbir oyuncakla oynamak istemez ve ağırı ona bir şey yaptırmaz genellikle azı dişleri dediğimiz dişlerde bu durumla karşılaşırız. Bu noktada bebeğinizin gece uyanması ve ağrıdan tekrar uykuya geri dönememesi normaldir.
Uyku terörü, uykunun ilk saatlerinde NREM uykuda meydana gelir. Uyku terörü yaşayan kişiler korkarak, çığlık atarak ya da ani, kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Kişi bu sırada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellikle zorlukla uyandırılırlar.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri