Penah, tehlike anında sığınılacak ilk yer ya da yardım istenecek ilk kişi anlamına gelir. Osmanlıca Olan Penah Kelimesi Hangi Anlama Gelir? Penah kelimesinin bir diğer anlamı ise dayanak noktasıdır. Mesnet sözcüğüyle eş anlamlı olan bu kelime, bir meselenin ya da konunun esas ve temel noktası anlamında da kullanılır.
[1] bir şeyin veya kimsenin sıgınagı koruyucusu manasında birleşik sıfatlar yapar. [2]sığınılacak yer,sığınak, melce.
tü “tüy”den tü+le-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. (Kuş için) Tüyleri dökülmek, tüy değiştirmek: Ve nicesi on – on beş kere tülemek ile has beyaz süt gibi ve süt mâvisi ve kırmızı akîk-i Yemenî gibi olur (Evliyâ Çelebi'den Seç.).
''Vez'' kökünden türetilmiş olan tevzi etmek kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Vez, dağıtmak, vermek, iletmek anlamına gelirken, tevzi etmek fiilinin ilk anlamı bir şeyi sahibine geri vermektir. Osmanlı Devletinde eyaletlerden toplanan vergilerin kaydedildiği defterlere ise tevzi defteri denirdi.
orta anadolu'da yaramaz anlamında kullanılan sözcük.
İlgili 28 soru bulundu
cırbıt: Gözde oluşan çapak.
1. Suçlayan, itham eden. 2. anlam kaymasıyle. Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
Tenzih, kusursuz ve kusuru olmayan demek anlamında kullanılmaktadır. Konuşmalarda karşı tarafın yada bahse konu olan tarafın kusurlu olmadığı, anlatılan eksikliklerden arı olduğunu belirtmek için bu ifade kullanılmaktadır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Fezleke, herhangi bir konuda verilen kararın kısa bir özet haline getirilmesidir. Sözcük kökeni bakımından Arapça'dan gelmiştir. Fezlekeler genellikle halk tarafından, gazete, radyo ve televizyonlardan duyulmaktadır.
öne geçme, ilerleme.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
Kubbealtı Lugatı (ﻣﺠّﺎﻧﺎً) zf. (Ar. meccān “bedelsiz verme”nin tenvinli şekli meccānen) Parasız, ücretsiz olarak, bedâva: “Meccânen yatılı.” Müste'men tercümanları ve hizmetkârlarının nâil oldukları imtiyaz, emniyet ve müsâade ve riâyet, meccânen bunların hakkında bilâ-istisnâ icrâ kılınması… (Mec. Um. Bel.).
Osmanlı Devleti, var olduğu sürece düşene el uzatmış, gelene kapısını açmış, kapısını çalanın karnını doyurmuştur. Bu sebeple Osmanlı padişahları, 'Cihan-Penâh', 'Cihanın Sığınağı', 'Âlem-Penâh' gibi vasıflarla anılmıştır.
(ﺷﻮﻛﺘﭙﻨﺎﻩ) i. (Ar. şevket “kuvvet” ve Fars. penāh “sığınacak yer” ile şevket-penāh) “Azamet ve şevketin dayanağı, sığınağı olan yer” anlamındaki kelime Osmanlı pâdişahları için unvan sözü olarak kullanılırdı.
sığınma. sığınacak yer. dayandığı nokta. türkçeye farsçadan geçmiş bir kelime. sığınak, dayanak manalarında.
Sansasyon, kişileri ya da toplumu etkileyen, sevinç, heyecan, merak, korku ve endişe gibi duyguların açığa çıkmasına sebep olan etkileyici olaylar olarak tanımlanabilir. Sansasyonel olaylar ortaya çıkardığı duygular nedeniyle toplumda sıklıkla takip edilen ve merak uyandıran içeriklerdendir.
(Fr. compliqué < Lat.) Kendisini meydana getiren unsur veya parçaların çokluğu, çeşitliliği ve birbirlerine karşı olan etkileri sebebiyle güç anlaşılır durumda olan, çözülmesi, tahlil edilmesi zor, karmaşık, girift: Tabii komplike ürünler de hazırlıyoruz, ancak yatırımcı basit ve risksiz ürün istiyor (Forbes).
Orijinal dilinde ''marginale'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, uçta ve kenarda olandır. Marjinal sözcüğü cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır: Örnekler: ''Marjinal bir oluşum'' - ''Marjinal bir sanatçı.'' Kelimenin fiil hali ise ''marjinalize etmek'' şeklinde yazılır.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Teessüf etmek cümlesinin TDK sözlüğünde iki karşılığı bulunmaktadır. Teessüf etmek cümlesinin ilk karşılığı acımak, üzülmek ve yazıklanmak olarak verilmiştir. Teessüf etmek cümlesinin ikinci karşılığı kınamak olarak verilmektedir. Teessüf ederim cümlesi yazıklar olsun olarak kullanılmaktadır.
[1] (') Uyarıcı.
Dilimize Arapçadan geçen itham kelimesi, ''vehim'' sözcüğünden türetilmiştir. Vehim, zan ve şüphe anlamına gelirken, itham, hiçbir delil yokken birini suçlamak ve zan altında bırakmak demektir.
I-II. (VII-VIII.) yüzyıllarda sözlük anlamından hareketle daha çok “yaygın ve meşhur” gibi mânalarda kullanılırken daha sonra mâruf, mahfûz, müştehir/meşhur ve mütevâtir kavramlarına yakın anlamda, hatta bazan bunlarla aynı anlamı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri