Bazı çocuklar 6 aylıkken emeklemeye başlarken, bazıları da 12 aylıkken emekleyebilirler ya da hiç emeklemeden yürümeye başlayabilirler.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Altı Aylık Bebek Neler Yapabilir? Desteklendiğinde oturabilen bebek, bu dönemde çevresindeki nesnelere uzanarak onları alabilir. Kalkmak istediğinde ellerini karşısındakine uzatır. Oturur pozisyondayken ellerinden tutulduğunda ayakları üzerinde kısa bir süre durabilir.
Bu ayda bebekler kaldırıldığında ayaklarını yere basabilir, gövde desteklendiğinde adım da atabilir ancak bunlar tek başlarına yapabilecekleri hareketler olmamaktadır.
Bebeklerde yürüme yaşı genel olarak 12-18 ay arasıdır. Bununla birlikte bazı bebekler gelişimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç yürüyebilir. Bebeklerin geç ya da erken yürümesi zeka ile alakalı bir durum değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Fakat uzmanlara göre yürütece binmenin bazı dönemleri bulunmaktadır. Bu döneler dışında yürütece bindirmek bebekler için olumsuz etkiler yaratabilir. Açıklanan Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmış ürünlerdir.
Bebeklerde yürüme belirtileri desteksiz oturma, sürünme ve emeklemeyle devam eden süreçten sonra yürümeyle sonlanır. 4. aydan itibaren destekle başlayan yürüme süreci bebek 15 aylık olana kadar devam eder. Bebeklerde emekleme önce sürünme şeklinde, karınlarını yerden çok fazla kaldıramadan başlar.
Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
İnce motor becerileri de bu ay gözle görülür şekilde gelişmeye başlar. Bebek cisimleri parmaklarını kullanarak tutabilmeye başlar, iki elini kullanarak biberondan sütünü içebilir ve nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. 6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur.
6 aylık bebek kilosu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 7,3 kg ile 7,9 kg arasında olmalıdır.
6 aylık bebeğin gelişiminde fiziksel gelişim oldukça hızlıdır. Başını ve sırtını dik tutabilen bebek artık mama sandalyesine oturarak yemek yiyebilir. 6 aylık bebek sırt üstü yatırıldığında kendi kendine dönmeye başlar ve uzağındaki oyuncağa erişebilmek için sürünmeye çalışır. Bu emekleme denemelerinin başlangıcıdır.
Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.
İlk sebzeleri başladığınızda tek tek alışan bebeğiniz için 2 veya 3 sebzeyi birlikte haşlayarak karışım püreleri de verebilirsiniz. Hatta içine bir miktar pirinç veya irmik gibi tahılların da eklenmesi uygun olur. Örneğin patates+havuç+pirinç gibi ve patates+kabak+pirinç gibi karışık sebze püreleri hazırlanabilir.
Ebeveynler, bebeklerinin çevresindeki mobilyalara ve nesnelere tutunarak yürümesine izin vermelidir. Bebeği yürümeye teşvik etmek: Ebeveynler, bebeği yürüme sürecinde teşvik etmelidir. Bebeğin elini tutarak veya oyuncaklarla oynatarak, bebeğin yürüme becerilerini geliştirmesine destek olabilirler.
7 aylık bebek gelişimi, bebeğin emeklemeye hazır olduğu ve tek başına ayakta durabildiği dönemdir.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. Bebeğinizin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılamalı.
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
2-6 ay arasında: Durmaksızın agulama
Bu ilk agulamalar dünyadaki tüm bebeklerde görülür. Bebeğiniz yaklaşık dört aylıkken başta “a” ve “e” olmak üzere sesli harfler ortaya çıkar. Bir ay sonra bebeğiniz ilk sessiz harflerini söylemeye başlayacaktır. Bu yaş, meşhur “gu gu ga ga” seslerinin duyulduğu yaştır.
Erken dönemde uzun süre televizyon izleyen çocukların sosyal, bilişsel becerileri ve dil gelişimi olumsuz etkilenebiliyor. Evde sürekli açık kalan televizyonun sesi, bebeğinizin sizin konuşmalarınızı seçmesini ve konuşmayı öğrenmesini geciktirebilmektedir.
Genellikle bebeklerin %50'si 8-9 ay arasında emekler.
Ama 5 ay kadar erken emekleyen bebekler olduğu gibi 13 ay gibi oldukça geç emekleyen bebekler de vardır Ayrıca yine bebeklerin % 7'si hiç emeklemez ve hemen ayağa kalkar yürür.
Aileler arasında popüler olan "Önce yürür mü, konuşur mu?" sorusu, aslında her bebeğin kendine özgü gelişim hızına ve sürecine bağlıdır. Genel olarak bebekler, 9-18 aylık arasında yürümeye ve 12-24 aylık arasında konuşmaya başlar. Bu nedenle, bazı bebekler önce yürüyebilirken, diğerleri ise önce konuşmaya başlayabilir.
Bebekler Kaç Aylıkken Emekler? Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri